Peste 100 de participanți la programul „Căutarea”

Publicat pe: 19 noiembrie 2021|Secțiunea: Ştiri|

În primăvara acestui an, programul video-catehetic „Căutarea” a rulat online cu 30 de tineri, iar apoi fizic cu seminariștii clujeni. La început de octombrie, Biroul pentru Evanghelizare și Cateheză al Eparhiei de Cluj-Gherla a propus adulților programul, în final strângându-se patru grupe de credincioși și două de preoți; cele șase grupe și-au încheiat drumul săptămâna aceasta. În timp ce preoții au fost majoritari din Eparhie, la credincioși participarea a fost largă la nivelul țării, din ambele rituri. În medie au participat săptămânal 111 persoane, la fiecare dintre cele 7 sesiuni.

Prezentatorul programului este Chris Stefanick, care are alături o serie de profesori specializați în teologie sau biblic (Brant Pitre, Michael Barber sau Sean Innerst fiind câteva exemple), dar și psihologi, cosmologi, astronauți (ex: Kevin Chilton, care a dus Euharistia în spațiu cosmic) ș.a. „«Căutarea» este o serie video inovatoare care abordează întrebările cheie ale fiecărei inimi umane”, se spune în prezentarea programului catehetic. „În șapte episoade cu filmări excepționale, Chris Stefanick și experți din mai multe domenii ale științei, medicinei, psihologiei, artei și religiei examinează în ansamblu problema existenței omului.” De ce sunt aici? De unde vin? Ce se întâmplă când voi muri? Unde merg? Cu cine fac această călătorie? – sunt câteva dintre întrebările explorate în program.

Programul a prilejuit nu doar vizionarea materialelor video ci și discuții în cele șase grupe, de câte o oră (grupele avut întâlnirile două duminica, două luni, unul miercuri și ultimul joi), prin platforma Zoom. „Mi-a limpezit cum nici nu credeam felul în care ne iubește Dumnezeu, importanța pe care o avem pentru El. De mare folos pentru toată lumea să afle aceasta: ar vindeca multe dezechilibre și suferințe! Foarte interesante informațiile primite pe lângă materialul din program. S-a legat minunat grupul, l-am simțit ca o familie. Mă simt îmbogățită și în mare câștig acum la final, dar și cu regretul că s-a încheiat”, a mărturisit la final de program Marieta T. „Aceste cateheze sunt ca o mană cerească pentru cei care vor să înțeleagă ceva din acest mare mister al credinței noastre… Programul mi-a scos în față multe lucruri pe care nu le știam, dar acum le știu și mulțumesc pentru aceasta!”, a împărtășit Georgiana N.

Adrian S. a afirmat: „Întreaga serie a fost frumoasă și mi-a plăcut! De la faptul ca suntem construiți să căutăm fericirea, fericire ce nu o găsim în lucrurile materiale/lumești, decât temporar, și culminând cu ultimele trei episoade, Isus, Mântuirea și Biserica, unde și numai unde găsim Sacramentele. Programul «Căutarea», pentru mine, a fost ca o poveste adevărată, în care protagonistul principal am fost eu, iar toți vorbitorii nu au făcut decât să îmi arate calea cea mai directă, frumoasă, poate nu întotdeauna ușoară – dar corectă – spre adevărata fericire/mântuire.” În fine, o mai cităm pe Gabriela B., care a spus: „Am primit răspunsuri la căutările mele, am învățat sa acord prioritate lui Dumnezeu în viața mea și simt ca am mai crescut puțin pe partea spirituală.”