Mesajul PF Cardinal Lucian la comemorarea morții PS Florentin

Publicat pe: 9 ianuarie 2022|Secțiunea: Ştiri|

Mesajul Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan,
la un an de la trecerea la Casa Tatălui Ceresc
a Preasfințitului Episcop Florentin

Duminică, 9 ianuarie 2022, în Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea din Piața Cipariu, Cluj-Napoca, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla a celebrat Sfânta Liturghie arhierească și Slujba Parastasului în memoria Preasfinției Sale Florentin, predecesorul său pe Scaunul episcopal, la împlinirea unui an de la trecerea sa în Casa Tatălui Ceresc (12.01.2021).

Cu această ocazie, Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop vicar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, prezent la celebrări ca delegat al Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, a transmis mesajul de comuniune al Întâistătătorului Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. 

Mesajul Preafericitului Părinte Cardinal Lucian,
Arhiepiscop și Mitropolit de Alba Iulia și Făgăraș,
Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică

Preasfinția Voastră, Preasfințite Părinte Claudiu,
Iubiți confrați preoți, distinși reprezentanți ai autorităților civile,
Dragi credincioși ai Eparhiei de Cluj-Gherla,

«România este Grădina Maicii Domnului pentru că ea este o mamă care cultivă visurile fiilor, care le păzește speranțele și care aduce bucuria în case. Este o mamă duioasă și concretă care are grijă de noi. Voi sunteți comunitatea vie și înfloritoare plină de speranță».

Aceste cuvinte au fost rostite de Sfântul Părinte, Papa Francisc, cu prilejul vizitei sale apostolice în țara noastră, în anul 2019. Aceste cuvinte vi le adresez în numele Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, astăzi, când comemorăm un an de la neașteptata plecare în Casa Tatălui Ceresc a Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu, amintindu-ne de visurile și de dorurile sale, de speranțele și bucuriile sale, dar mai ales de dăruirea și dragostea cu care își întâmpina preoții și credincioșii.

Vrednicul de pomenire, Episcopul Florentin, rămâne în memoria noastră a tuturor celor care l-am cunoscut ca un păstor harnic, slujitor, plin de râvnă, părinte erudit înzestrat cu darul blândeții. Amintirea sa luminoasă va continua să inspire slujitorii lui Cristos din Eparhia de Cluj-Gherla prin verticalitate, entuziasm, grija față de suflete și lucrarea faptelor bune.

La un an de la reîntoarcerea sa la Domnul ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să îi dăruiască odihnă veșnică și să îl așeze în ceata drepților Săi, în lumina și iubirea Preasfintei Treimi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspinare.

Întărit de lumina Mântuitorului Înviat, doresc să transmit tuturor celor de față și în mod cu totul deosebit iubitului său tată, Corneliu, cuvioasei surori Maria Letiția, și fratelui Mușat, apropierea mea sufletească și comuniunea în rugăciune. Pentru toată osteneala în slujba Domnului și a Bisericii Sale, îi adresez Episcopului Florentin acest cuvânt care cuprinde toată recunoștința și aprecierea noastră: Evharisto! Veșnica lui pomenire!

Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică

Dat la Blaj, Sediul Arhiepiscopului Major, la 9 ianuarie 2022