Seară Ecumenică la Cluj-Napoca

Publicat pe: 23 ianuarie 2022|Secțiunea: Ştiri|

Seară Ecumenică la Cluj-Napoca,
în cadrul Octavei de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor

Un număr mare de credincioși au luat parte la ediția din 2022 a Serii Ecumenice, organizată în 22 ianuarie, în cadrul Octavei de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, la capela „Sf. Iosif” a Catedralei în construcție din Piața Cipariu, Cluj-Napoca. Programul a fost deschis prin intrarea în procesiune a Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla,  gazda acestei întâlniri, a Preasfinția Sa Andrei, Arhiepiscopul ortodox al Vadului Feleacului și Clujului, a preoților prezenți și a celorlalți invitați din diferite confesiuni religioase care activează în Cluj-Napoca. Oprindu-se în fața altarului, ei au depus câte o lumânare aprinsă la Ieslea lui Isus, gest inspirat de tema din acest an a Octavei: „Am văzut steaua Lui la răsărit și am venit să îl adorăm.” (Matei 2,2). O iesle a lui Isus a fost amenajată special pentru această seară de rugăciune.

În capelă s-au aflat persoane consacrate din diferite ordine și congregații religioase: surori din Congregația Maicii Domnului, surori din Ordinul Sfântului Vasile Cel Mare, părinți și frați din Societatea lui Isus, de asemenea, tineri din ASTRU, membre ale Mișcării Focolare, membri ai altor asociații eparhiale, credincioși clujeni. A avut loc mai întâi un oficiu de rugăciune cu participarea studenților Seminarului Teologic eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul”, după care fiecare invitat a rostit câte un cuvânt, fiecare aducând o lumină proprie asupra temei întâlnirii.

În calitate de gazdă a evenimentului, Preasfințitul Claudiu a urat invitaților bun-venit și a vorbit despre comuniune, despre modul tainic în care dragostea față de Cristos îi aduce împreună pe aceia care se apropie de Dumnezeu. Episcopul de Cluj-Gherla a invitat la bucuria întâlnirii cu Cristos, la a permite Spiritului Sfânt să conducă pașii celor ce îl caută pe Dumnezeu. A atras atenția asupra situației grave, a provocărilor cu care se confruntă țara noastră și întreaga lume și a invitat la rugăciune comună, unii pentru alții și pentru toți oamenii. A mulțumit din suflet tuturor celor prezenți. La invitația pr. Daniel Avram, moderator al evenimentului, fiecare invitat a exprimat propriile gânduri de comuniune. Cu toții au evidențiat cum apropierea de Dumnezeu, de Pruncul din Iesle, în cazul fragmentului evanghelic citat, îi apropie unii de alții pe aceia care, cu dorința în suflet de a-l întâlni și a i se închina, pornesc în căutarea lui Dumnezeu.

Înaltpreasfinția Sa Andrei, Arhiepiscopul ortodox al Vadului Feleacului și Clujului, a început repetând chemarea Mântuitorului: „Ca toți să fie una”, „ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis” (Io 17, 21) și a precizat: „Pentru lumea secularizată, faptul că încă sunt dezbinați creștinii este un scandal. Și atunci este foarte simplu: până când nu putem face lucruri mari, pe acesta mai mic îl putem face – să ne rugăm lui Dumnezeu pentru unitatea creștină”. Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre drumul magilor, care s-au întors pe o altă cale, arătând nevoia de a continua pe o altă cale în viața noastră, „o cale bună ce duce la unitate”. A subliniat mai ales importanța lucrurilor simple: „vrajba este de la cel rău, unirea este de la Domnul Isus Cristos. Aceste lucruri simple ne adună laolaltă și întăresc în noi speranța că va fi o dată, așa cum zice Evanghelia Sfântului Ioan, «o turmă și un păstor». Așa că ne exprimăm bucuria sufletească că în seara aceasta am fost cu domniile voastre la momentul acesta ecumenic de rugăciune pentru unitatea creștină. Să dea Dumnezeu să se și realizeze”. Pentru că, a încheiat, „așa cum Pământul gravitează în jurul Soarelui, toată viața noastră ar trebui să graviteze în jurul Domnului nostru Isus Cristos. Pe măsură ce ne apropiem de El, ne apropiem și unii de alții”.

A urmat pr. Popesc Mihăiță-Cristian de la Protopopiatul Romano-Catolic Cluj-Dăbâca, care a început cu optimism, spunând: „Ecumenismul funcționează!” Printr-o povestire a evidențiat că noi suntem „mâinile lui Isus Cristos pe pământ, mâinile lui Dumnezeu”. De aceea, a întrebat: „ce facem cu mâinile noastre?” Pentru că „nu este totuna dacă dăm pe cineva la o parte, sau dacă îmbrățișăm; nu este totuna dacă dăm o palmă cuiva, sau îi ștergem lacrimile de pe față; nu e totuna dacă îl apăsăm la pământ, sau încercăm să îl ridicăm”. A subliniat: „Noi suntem membrele lui Isus Cristos aici, pe pământ și toate acestea sunt unite într-un trup”. A încheiat, repetând: „Ecumenismul funcționează!”

În continuare, Pr. Gáspár Károly de la Eparhia Reformată din Ardeal, în numele sau personal și al Episcopului Eparhiei Reformate din Ardeal, Kató Béla, a mulțumit pentru că „suntem parte a unei tradiții de rugăciune comună”. A vorbit despre închinare, oferind exemple de închinare – exemplul Profetului Daniel care nu a vrut să se închine în fața împăratului, pentru că, „închinarea adevărată este numai în fața Domnului nostru Isus Cristos”. Fiindcă, „prin închinare ne subordonăm cu tot ce avem Bunului Dumnezeu. Este ceea ce fac și magii în fața Pruncului Isus și a mamei Lui”.

S-a referit la simbolistica darurilor magilor: aur, smirnă și tămâie, arătând cum „calea lui Cristos este împletită cu aur divin, plină de suferință și de umilință; Adevărul pe care Isus îl aduce în această lume este ca și tămâia, esența ce conduce gândul la un loc adevărat, sfânt, aproape de Dumnezeu. Și viața pe care Domnul Isus Cristos ne-o oferă, ne este asigurată prin moartea Lui” – simbolizată de smirna, care, în concepția Sf. Ambrozie al Milanului, este simbolul omului muritor. A dorit, în încheiere, tuturor, „acea binecuvântare divină prin care ne dăm seama că tot ce avem, tot ce îi aducem lui Dumnezeu, este o inițiere în a primi tot ce este sacru și divin din partea Bunului Dumnezeu”. Și, „tot ce noi îi dăm mai de preț lui Dumnezeu este închinarea în fața Lui”.

A fost invitat în continuare, pr. Fejér Olivér din partea Episcopiei Evanghelice Luterane din România. În câteva cuvinte, s-a oprit la identitatea magilor de la Răsărit, așa cum a fost definită de-a lungul timpului. A arătat că dincolo de apartenența lor la o anumită nație sau categorie socială, „important este că magii au înțeles ce se întâmplă și au pornit la drum. Dar, oare cum au înțeles din apariția unei stele mai mari că s-a născut Mântuitorul și Domnitorul omenirii?” Este pentru că „Dumnezeu a vorbit pe limba lor”. La fel, Dumnezeu se adresează fiecărui om pe limba sa maternă, astfel încât să poată să se facă înțeles. A mai spus: „Magii au observat steaua pentru s-au uitat în sus, la Cer”. A îndemnat: „Nu uita să îți ridici în fiecare zi privirea în sus, spre Dumnezeu, că de la El vin toate soluțiile adevărate pentru viață”.

A urmat pr. Elekes Zsolt, de la Episcopia Unitariană Cluj, care a amintit experiența pelerinajului la Ierusalim, în Țara Sfântă, o experiență minunată, dar în timpul căreia, recent, pentru colegi ai săi, au sunat alarmele aeriene și s-au auzit mesaje care cereau tuturor să se adăpostească. Astfel, „oamenii care merg în Israel au acum ocazia să vadă «steaua» rachetei, lumina războiului. Spre deosebire de aceasta, steaua de la răsărit ne-a învățat cum să iubim, i-a învățat pe magi că, și dacă nu sunt de aceeași naționalitate, de aceeași culoare, pot să meargă împreună la Domnul nostru Isus Cristos și pot să învețe de la El să iubească”. A vorbit și despre pericolul războiului care amenință și teritoriul țării noastre și a îndemnat: „dacă iubim, dacă ne iubim semenii și ne uităm la cer și vedem acolo steaua noastră, cea care strălucește atunci suntem uniți, atunci suntem iubiți și uniți prin Isus care ne-a învățat cum să iubim. Și atunci, nici un război nu ne poate șterge creștinismul, nu ne poate lua această valoare care vine din cer.”

În încheiere, Preasfinția Sa Claudiu a mulțumit „Bunului Dumnezeu pentru acest moment profund”, arătând că „nu a fost o seară formală și fiecare dintre dumneavoastră ați adus o lumină aparte și fiecare dintre noi ne-am îmbogățit de la o lumină din lumină stelei”. A citat cuvinte ale Cardinalului Tomáš Špidlík, care, fiind întrebat cum de este atât de bine primit în Rusia, în Biserica Ortodoxă, a răspuns: „Eu nu mă duc în Rusia se întâlnesc ortodocși, mă duc să întâlnesc prieteni, de aceea sunt atât de bine primit” și a continuat: „Sper din tot sufletul și simt, că din seara aceasta suntem un pic mai mult prieteni între noi”. A încredințat invitații că îi va purta în rugăciune „pe fiecare în mod particular, nu în general”. Preasfinția Sa Claudiu i-a mulțumit Bunului Dumnezeu „pentru tradiția Clujului de unitate între etnii și între confesiuni” cu speranța și rugăciunea de a putea duce mai departe această frumoasă tradiție.

Întâlnirea s-a încheiat cu un moment de omagiu și reamintire a Serilor Ecumenice din anii precedenți, în care, Episcopul de binecuvântată memorie, Preasfinția Sa Florentin, primea cu căldură sufletească și cuvinte de prețuire, an de an, reprezentanții confesiunilor religioase. Ca urmare, Preasfințitul Claudiu, Înaltpreasfințitul Andrei și ceilalți invitați au coborât la demisolul Catedralei, la locul odihnei de veci a Episcopilor de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu și IPS George Guțiu de binecuvântată amintire, unde au păstrat un moment de reculegere în memoria acestora. Mai mult, Înaltpreasfinția Sa Andrei a dorit ca lumânarea pe care ar fi trebuit, conform programului serii, să o depună la ieslea lui Isus, în fața Altarului din capelă, să o depună acum, la încheierea Serii Ecumenice, la locul odihnei Episcopului Florentin, ceea ce a și făcut cu smerită rugăciune. Seara ecumenică s-a încheiat așadar printr-un moment de comuniune cu Cerul.