Sicomor (sezonul 1) disponibil în limba română
În 2014, un grup de tineri de la capelanatul studenților din centrul Londrei, aparținând de Dieceza de Westminster, sub conducerea pr. Stephen Wang, au dorit să dezvolte un program care să facă creștinismul mai accesibil colegilor lor studenți. Scopul era să ofere o introducere privitor la credința creștină pentru cei ce știau puțin sau nimic despre ea și să creeze o atmosferă primitoare, în care oamenii să se simtă relaxați și ca acasă.
În următorul an, proiectul a prins contur și au fost produse primele episoade din serie. Reacțiile au fost excelente și ecouri pozitive au sosit nu doar din Marea Britanie ci din toată lumea. Drept urmare, în 2018 seria a fost refilmată, mult mai profesionist. Gazda seriei este pr. Stephen Wang, între timp ajuns, din 2021, rector al Colegiului Britanic din Roma. De ce „Sicomor” (Sycamore în original)? În Biblie Isus vine în orașul Ierihon. Un bărbat pe numele lui Zaheu este atât de curios legat de persoana lui Isus încât se urcă într-un sicomor pentru a avea o viziune mai bună. Când în sfârșit îl întâlnește, încep să dialogheze și viața îi este schimbată pentru totdeauna. Sicomorul a părut drept urmare o imagine perfectă pentru ceva care să îi ajute pe ceilalți să își lărgească perspectivele asupra credinței.
Iată titlurile celor 10 episoade: 1. Căutarea fericirii; 2. Existența lui Dumnezeu; 3. Un Dumnezeu care vorbește?; 4. Cine este Isus?; 5. Duhul Sfânt și Biserica; 6. Biblia; 7. Darul credinței; 8. Puterea rugăciunii; 9. Găsirea adevăratei libertăți; 10. Semnificația iubirii. Fiecare episod are circa 20-30 de minute, cu prezentatorul vorbind în diferite locații din Marea Britanie, dar și cu scurte interviuri cu diverse persoane, inclusiv necredincioase sau necatolice. Materialele video au subtitrare în spaniolă, franceză, olandeză, poloneză și altele, dar inclusiv în română (primele 10 din cele 20).
Programul s-a dovedit a fi util și celor credincioși și celor necredincioși, tineri și nu numai. În noua realizare, au fost implicați cateheți, preoți, profesori, părinți, teologi și experți în media. În 2018 și 2019 au fost filmate primele 10 episoade. Ele au fost traduse în numeroase limbi, iar de câteva zile apar traduse și în limba română. Subtitrarea în română a fost realizată prin efortul mai multor persoane, coordonate de membri ai Biroului pentru Evanghelizare și Cateheză al Eparhiei de Cluj-Gherla. Ulterior au mai fost filmate încă 10 episoade, care de asemenea vor fi traduse și în limba română. După o perioadă de acces plătit, din mai 2020 toate episoadele pot fi accesate fără nici un cost, pur și simplu vizitând pagina proiectului: www.sycamore.fm/videos/.