La trecerea în veșnicie a vrednicului dr. Eugen Lupu

Publicat pe: 4 februarie 2022|Secțiunea: Ştiri|

S-a înălțat din această viață la Ceruri, în data de 2 februarie 2022, la vârsta de 89 de ani, blândul medic greco-catolic dr. Lupu Ioachim-Eugen, timp de zeci de ani director al Spitalului Clinic „Clujana” (în prezent, Spitalul Clinic Municipal, Cluj-Napoca), personalitate de renume a vieții medicale clujene, remarcat prin profesionalism și, deopotrivă, prin căldură sufletească și devotament în slujba Bisericii și a semenilor. Credincios greco-catolic practicant, atât în perioada de clandestinitate a Bisericii cât și după ieșirea la lumină, a făcut din meseria sa un mod de trăire a credinței, privind în fiecare bolnav la Chipul lui Cristos suferind, pe care dorea să-l vindece, să-l aline.

S-a născut la 9 februarie 1932, în localitatea Florești, jud. Cluj. A desfășurat o remarcabilă activitate în cadrul Bisericii Greco-Catolice, ca și credincios al Bisericii din catacombe înainte de 1989 și apoi ca membru al Consiliului Pastoral Eparhial și membru fondator al Asociației Medicilor Catolici din România. A predat mai multor generații de preoți, în calitate de profesor colaborator al Institutului Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca. S-a numărat și între fondatorii Policlinicii fără Plată „Familia Sfântă” din Cluj-Napoca.

Pentru activitatea sa în cadrul Bisericii Greco-Catolice, în anul 2003, la aniversarea a 150 de ani de la întemeierea Eparhiei de Gherla, a primit din partea Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea titlul pontifical de Cavaler al Sf. Silvestru, Papă. Mai târziu, în decembrie 2013, când Eparhia aniversa 160 de ani de la întemeiere, pentru modelul de trăire creștină a fost decorat de către Sfântul Părinte Papa Francisc cu distincția Crucea pentru Biserică și Pontif.

Pentru mai mulți ani a deținut funcția de președinte și apoi de membru al Asociației Medicilor Catolici – Filiala Cluj, participând, an de an, la celebrarea în Catedrala clujeană „Schimbarea la Față” a Zilei Mondiale a Bolnavului, unde, în repetate rânduri, a împărtășit din experiența sa. A fost onorat și de către Episcopul de vie amintire PS Florentin Crihălmeanu cu numeroase diplome și însemne de recunoaștere și recunoștință, pentru modelul credinței sale și contribuția la viața Bisericii. Profesionalismul său, pus cu dăruire în slujba pacienților, a fost recunoscut public și de către oficialitățile municipiului Cluj-Napoca, în anul 2019 fiindu-i conferit titlul de Cetățean de onoare.

* * *

Corpul neînsuflețit al dr. Lupu a fost depus în Capela „Sf. Iosif” a Catedralei în construcție din Piața Cipariu, unde, împreună cu soția, obișnuiau să vină la rugăciune în ultimii ani ai vieții. În memoria îndrăgitului enoriaș al parohiei din cartierul Andrei Mureșanu, pr. paroh Mircea Marțian și preoții acestei parohii au organizat un priveghi, în seara de 4 februarie 2022, începând de la ora 19.30.

Ceremonia de înmormântare va fi oficiată de către Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, împreună cu un sobor de preoți, sâmbătă, 5 februarie 2022, de la ora 12, în capela din Cimitirul Central, Cluj-Napoca. Fie-i memoria binecuvântată și odihna luminată de iubirea lui Cristos, căruia i-a slujit cu devotament prin nobilele misiuni pe care le-a asumat: bun credincios creștin, medic, soț, tată și bunic. Dumnezeu să-i facă parte cu sfinții și drepții în veșnica Împărăție, să se odihnească în pace!