„Descifrarea misterului Bibliei” cu 70 de participanți
Circa 70 de persoane din toată țara (și nu numai), de ambele rituri, au participat în trei grupe la programul video-catehetic intitulat „Descifrarea misterului Bibliei”. Catehezele au fost organizate de Biroul pentru Evanghelizare și Cateheză al Eparhiei de Cluj-Gherla, continuând o serie de astfel de evenimente începută odată cu pandemia, când, în primăvara anului 2020, unele cateheze începute cu prezență fizică s-au mutat online. Apoi catehezele s-au organizat cu deschidere spre orice adulți catolici (și nu numai) interesați, de atunci organizându-se programe precum „Euharistia” cu Brant Pitre, patru programe cu Episcopul Robert Barron și programul „Căutarea” cu Christ Stefanick și diverși vorbitori.
„Descifrarea misterului Bibliei” (DMB) este un program video catehetic american al cărui scop este să ofere un mod ușor de a înțelege Biblia, făcând simplu ceea ce este complex. Bazându-se pe 14 cărți narative din Biblie, care fac să înainteze acțiunea, programul prezintă firul narativ al Scripturii, astfel încât să avem o „imagine de ansamblu” asupra Bibliei și a mesajului ei. „Programul a fost ca o demonstrație minunată a prezenței lui Dumnezeu în fiecare pagină a Scripturii. A dezvăluit o linie, o continuitate în realizarea planului de a ne readuce la El. Aș numi programul Descifrarea MESAJULUI Bibliei – eu aceasta am primit!”, este părerea unei participante greco-catolice din Bistrița. „După parcurgerea DMB am înțeles că în Scriptură există un fir logic, pe care după ce îl identifici, poți apoi să citești și celelalte cărți așezate în contextul corect, astfel încât să înțelegi mult mai bine totul. Citind Vechiul Testament, se înțelege mai profund și ceea ce este scris în Noul Testament – am înțeles mai bine că nu se poate unul fără celălalt”, a fost concluzia unei participante din Cluj-Napoca.
O participantă romano-catolică din Timișoara a scris la final: „Pe mine, în acest curs m-au impresionat foarte mult paralelele dintre Vechiul Testament și Noul Testament. Au fost foarte multe lucruri noi pentru mine. Am înțeles de ce e atât de important și Vechiul Testament.” Din Brașov, o participantă a mărturisit: „Pe de o parte înțeleg mai bine istoria poporului evreu, iar pe de altă parte, în plan spiritual, istoria mântuirii noastre este mult mai clară și cumva mai accesibilă”. Un participant din aceeași localitate și-a sintetizat astfel experiența: „Vechiul Testament nu este doar o carte cu povești moralizatoare, ci chiar începutul istoriei mântuirii. Perspectiva mea asupra cărților din Biblie s-a schimbat semnificativ. S-a născut în mine dorința de a aprofunda Scriptura. Uimitor și fascinant cum Isus a împlinit Legea și Profeții – cred că până acum nu am înțeles această afirmație făcută chiar de El în Noul Testament.”
Din Moldova, mai exact din Roman, o participantă a subliniat la finalul programului că Biblia nu trebuie să fie ascultată sau citită doar duminica. „Sfânta Scriptură ne introduce în istoria mântuirii în care suntem protagoniști și ne motivează să înțelegem credința și să fim activi în trăirea ei.” Programul a oferit participanților ocazia achiziționării unui manual cu hărți, tabele și alte informații utile, dar și a unui pliant foarte util pentru a avea o viziune de ansamblu asupra Scripturii. Pliantul este util inclusiv pentru a vorbi altora despre Biblie, după cum a și făcut una dintre participantele clujence: „Am făcut-o deja astăzi. Am arătat unei prietene pliantul și i-am vorbit despre cărțile narative și cele suplimentare, despre semnificația numelui lui Baraba și despre semnificația prezenței lui lângă Isus. Și multe altele.”