50 de predici ale Episcopului Robert Barron în limba română

Publicat pe: 9 martie 2022|Secțiunea: Ştiri|

În contextul pandemiei de coronavirus izbucnite acum 2 ani, printre cei care au trecut în online cu celebrările liturgice a fost și Episcopul american Robert Barron, auxiliar de Los Angeles, cunoscut evanghelizator și îndrăgit realizator de programe video („Catolicism” fiind cel mai cunoscut peste hotare). În luna iunie, după ce a suspendat transmisiunea Liturghiilor pe care le celebra în capela sa din Santa Barbara, a decis să înregistreze scurte comentarii pe lecturile duminicale în materiale video separate de Liturghie, primul material apărând pe 14 iunie 2020. De atunci și-a menținut săptămânal acest serviciu, predicile sale fiind urmărite de zeci de mii de oameni din toată lumea.

Echipa Cristofori.ro* a început de atunci să traducă aceste comentarii duminicale. Nu săptămână de săptămână, ci alegând în special acele comentarii care au o valoare biblică și catehetică mai puțin legată de timpul liturgic, astfel încât să poată fi urmărite practic oricând. Astfel s-au strâns până acum 50 de predici, ultima fiind din 6 martie 2022: ele sunt disponibile pe Cristofori.ro (din meniu, Video, Episcopul Robert Barron), atât ca video subtitrat cât și ca text, pentru cei care preferă să își tipărească, sublinieze, să reflecteze mai în profunzime. Comentariile sunt de 13-15 minute, ancorate mereu în una sau mai multe dintre lecturile duminicii (după calendarul latin). În total, cele 50 de predici cumulează 11 ore și 50 de minute.

Pornind de la textul biblic, Episcopul Barron oferă cel mai adesea reflecții legate de viața spirituală, sugerând moduri în care cuvântul lui Dumnezeu poate și trebuie să fie transpus în concretul vieților noastre, că este vorba de rugăciune, de primirea Sacramentelor, de priorități sau de lupta cu ispitele. Uneori comentariile au mai mult un accent catehetic, explicând anumite noțiuni importante pentru catolici: Preasfânta Treime, Euharistia, Poruncile. În fine, există și unele comentarii cu o dimensiune mai mult apologetică, precum raportul dintre știință și credință sau argumente privind Prezența Reală. Toate însă au ca numitor comun căldura și inteligența acestui apreciat și mult ascultat/vizionat Episcop catolic.

* Cristofori.ro este un proiect în coordonarea Biroului pentru Evanghelizare și Cateheză al Eparhiei de Cluj-Gherla