Pledoarie pentru Isus – cu laici și cu preoți

Publicat pe: 12 martie 2022|Secțiunea: Ştiri|

La începutul acestei săptămâni s-a încheiat și ultima sesiune a programului video-catehetic „Pledoarie pentru Isus”, cu Brant Pitre. A fost prima rulare a acestui program, tradus de Biroul pentru Evanghelizare și Cateheză al Eparhiei de Cluj-Gherla. Au participat circa 30 de laici, cu întâlniri online duminica, și două grupe de preoți, în total circa 40, cu întâlniri online luni și marți. Cu începere din 16 ianuarie 2022, au fost în total 8 întâlniri, conform celor 8 sesiuni ale programului produs de Institutul Augustin și bazat în parte pe cartea lui Brant Pitre apărută și în traducere la Editura Humanitas sub titlul „Fiul lui Dumnezeu? Pledoarie pentru Isus”.

Cele opt sesiuni au acoperit două mari teme: primele patru credibilitatea Evangheliilor, iar ultimele patru divinitatea lui Isus Cristos. „Pentru mine, programul acesta a fost un mic regal de informații”, a afirmat la final una dintre participante. „Am aflat multe lucruri pe care nu le știam, am descoperit noi chei de interpretare a unor pasaje din Evanghelii sau a unor profeții, mi-am corectat idei, am descoperit surse noi. Programul este un pas înainte către o credință matură și aduce argumente utile în dezbaterile cu scepticii de lângă noi. În timpurile noastre nu este suficient argumentul «așa spune Biserica». Un preot spunea că nu îl poți face să creadă pe un om care nu vrea să creadă. Așa e. Dar sunt și din cei care nu cred, deși ar vrea să creadă. Și nu mulți preoți sau noi, credincioșii în general, avem argumente care să îi convingă. Să îi convertească pe cei sceptici dar și să îi păstreze pe cei încredințați. Drept urmare, găsesc că programul lui Pitre e foarte binevenit.”

Brant Pitre, profesor la Institutul Augustin din Denver, spune în programul video: „Cred că majoritatea catolicilor, creștinilor, dacă îi întrebați: «Crezi în Isus?» răspunsul lor e: «O, da! Evident că cred în Isus!» Dar vrem să facem următorul pas și să punem această întrebare: «De ce crezi în Isus?» […]Dacă cineva ar spune: «De ce crezi în Isus și nu în Mohamed sau Buddha sau în vreun alt lider religios?», ce-ați spune? Care sunt motivele credinței voastre? Mulți dintre noi, așa ca mine, am primit credința ca un dar, de la părinții și bunicii mei și acesta e un dar pentru care nu voi putea plăti înapoi vreodată, dar, în același timp, ajungând la maturitate, vrem să ne întrebăm: «Care sunt motivele pentru a continua să credem, pentru a ne menține credința?» Și cred că și în zilele noastre, mai ales într-o lume tot mai secularizată, nu mai poți presupune: «Ei bine, toată lumea crede în Isus! Așa că nu trebuie să dau explicații. Nu trebuie să îmi justific credința.» […] Așadar acest studiu despre Isus și despre dovezile despre Cristos e, cred, foarte oportun și foarte crucial pentru ceea ce facem acum în Biserică legat de Noua Evanghelizare, în acest nou mileniu.”

„Programul oferă multe noutăți biblice, idei noi și dă ocazia activării unor cunoștințe intrate în stare latentă”, s-a exprimat un preot la final de program. Explicațiile despre expresia „Fiul Omului”, folosită de Isus cu referire la sine însuși, despre Psalmul 22, despre semnul lui Iona, au fost câteva dintre ideile subliniate de un alt preot. „Aș spune că ar trebui ca toți preoții să se înscrie și să participe la astfel de cateheze video”, s-a exprimat un al treilea preot. De-a lungul celor 8 sesiuni, la unele întâlniri au participat și invitați: Sorin Marțian, conferențiar la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Cluj; pr. Claudiu Eva, din Arhidieceza de București; și pr. Eduard Patrașcu, din Dieceza de Iași, unul dintre traducătorii Bibliei în limba română. Acesta este al doilea program cu Brant Pitre tradus în limba română. Primul și cel mai cunoscut este „Lectio. Euharistia”, rulat în mai multe parohii din diverse Eparhii și Dieceze, iar începând de joi, 10 martie, și la Seminarul eparhial din Cluj.