PF Lucian invită la solidaritate cu Țara Sfântă în Duminica Floriilor

Publicat pe: 8 aprilie 2022|Secțiunea: Ştiri|

Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan invită la solidaritate cu Țara Sfântă în Duminica Floriilor

Mulțumind credincioșilor greco-catolici din toate Eparhiile Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică pentru generozitatea manifestată, cu ocazia colectei pentru Ucraina din 13 martie 2022, față de „cei prigoniți de drama războiului ce atinge și în prezent granițele țării noastre”, Preafericitul Părinte Cardinal Lucian Mureșan invită și la o manifestare a solidarității față de Țara Sfântă, în Duminica Floriilor – 17 aprilie 2022, când Biserica de rit bizantin sărbătorește Intrarea Domnului în Ierusalim.

Păstorul Bisericii Române Unite cheamă credincioșii să contribuie la colecta anuală: Collecta pro Terra Sancta prin care, chetele din această zi, care vor fi centralizate apoi la nivelul întregii Biserici Catolice, vor fi direcționate către creștinii din Orientul Mijlociu, îndeosebi înspre comunitățile din Țara Sfântă care îndură în continuare „dramatice încercări și persecuții”.

Preafericitul Părinte Lucian invită și la comuniune spirituală „de dragoste și frățietate” cu credincioșii din Țara Sfântă, în spiritul catolicității Bisericii, a apartenenței fiecăruia la o mare Familie în care toți sunt frați și surori și suferința unuia este suferința tuturor unită cu patima mântuitoare a Domnului nostru Isus Cristos, spre rodire de viață.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Claudiu, Episcopul eparhial, Biroul de Comunicații Sociale din cadrul Episcopiei de Cluj-Gherla pune la dispoziția credincioșilor mesajul Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, dat la Blaj, în 7 aprilie 2022:

Preasfințiile Voastre,
Cucernici Părinți,
Iubiți Credincioși, 

Doresc să vă mulțumesc tuturor pentru implicarea și generozitatea manifestate cu ocazia colectei pentru Ucraina în data de 13 martie 2022, la începutul Postului Mare, când Biserica Română Unită și-a manifestat solidaritatea cu cei prigoniți de drama războiului ce atinge și în prezent granițele țării noastre.

În luna martie a anului trecut, Sfântul Părinte Papa Francisc a vizitat Irakul, ducând lumina speranței în acel ținut greu încercat, în timp ce lumea întreaga era cufundată în suferința generată de pandemie.

Asistăm în continuare la dramaticele încercări și persecuții pe care le trăiesc creștinii în întregul Orient Mijlociu. Biserica Catolică este alături de suferința fraților în credință din această parte a lumii, și îndeosebi a comunităților din Țara Sfântă, pământ binecuvântat de însuși sângele și lucrarea Mielului Dumnezeiesc, Mântuitorul nostru Isus Cristos.

În acest sens, Congregația pentru Bisericile Orientale cheamă toate Bisericile locale să își manifeste sprijinul în acest moment atât de dificil pentru frații noștri în credință, organizând, ca în fiecare an, Collecta pro Terra Sancta.

Biserica noastră se alătură în unire de dragoste și frățietate cu frații noștri din Țara Sfântă, chemându-i pe toți credincioșii greco-catolici să se alăture acestei acțiuni de solidaritate creștină pe care o propovăduiește Biserica în spiritul Evangheliei.

În acest sens, dispunem și binecuvântăm organizarea în ziua de duminică, 17 aprilie 2022, Duminica Floriilor, a unei corecte în toate bisericile de pe cuprinsul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, pentru susținerea creștinilor din Țara Sfântă.

Sumele colectate se vor centraliza la nivelul fiecărei Episcopii până la data de 29 aprilie 2022, urmând a fi apoi transmise, prin Nunțiatura Apostolică, Congregației pentru Bisericile Orientale, într-o acțiune concretă de ajutorare a semenilor noștri.

Cerând bunului Dumnezeu, prin mijlocirea Inimii Neprihănite a Maicii Sfinte și a Fericiților noștri Episcopi Martiri, inimi generoase în ajutorarea fraților aflați în nevoie, Vă doresc în continuare un Post Mare sfânt și binecuvântat, în așteptarea Luminii celei Line a Învierii .

Cu arhierească binecuvântare,

† Lucian Cardinal Mureșan