Programul „Iertat” rulat ca pregătire în Postul Mare

Publicat pe: 13 aprilie 2022|Secțiunea: Ştiri|

Aproximativ 100 de credincioși s-au pregătit spiritual în Postul Mare parcurgând programul „Iertat – Puterea transformatoare a Spovezii”. Explorând tema harului și a vindecării oferite în Spovadă, programul arată cum acest Sacrament al milostivirii ne descoperă profunzimea și abundența iubirii lui Dumnezeu. Privind la cum își revelează Dumnezeu milostivirea în Scriptură și analizând în detaliu modul cum se face Spovada, programul transmite invitația lui Dumnezeu adresată fiecăruia dintre noi de a veni și a experimenta în acest Sacrament iubirea Sa de nedescris. Programul a făcut parte din seria de cateheze online organizate de Biroul pentru Evanghelizare și Cateheză (BEC) al Eparhiei de Cluj-Gherla.

Patru grupe de adulți au parcurs online acest program, în zilele de duminică, luni, marți și miercuri, de la ora 19:00. Participanții au fost greco și romano-catolici, din România, dar nu numai. Ei s-au putut îmbogăți ascultând un număr impresionant de vorbitori catolici laici, dintre care îi amintim pe Ben Akers, Jim Beckman, Christopher Blum, Lucas Pollice, John Sehorn, Edward Sri, Johnnette Benkovic, Louis Brown, Patrick Coffin, Lisa Cotter, Leah Darrow, Jason Evert, Martha Fernandez-Sardina, Matt Fradd; dar și mai mulți preoți. „Faptul că au fost așa de mulți vorbitori laici, care descopereau câte o nouă fațetă a aceleiași teme, fiecare într-un alt decor din viața de zi cu zi, cafenea, local, bar, birou, mi-au transmis ideea că Spovada trebuie să fie ceva obișnuit, cotidian, indispensabil în viața oricărui laic”, a împărtășit la final o participantă. „Deși este un Sacrament, o Taină, nu trebuie pus undeva sus, pe un piedestal. Mi-a plăcut mult că în episodul final au vorbit numeroși preoți, fără ca totuși să predice. Au fost foarte umane cuvintele lor și am înțeles mult mai bine Spovada din punctul lor de vedere. Mi-a dat mult curaj și încredere.”

Întâlnirile au fost moderate de Radu și Oana Capan (membri BEC), iar la a doua din cele trei sesiuni a fost invitat câte un preot, care să le vorbească participanților despre Spovadă din perspectiva sa. Astfel, pr. Silviu Hodiș (Târgu Lăpuș) a fost alături de grupa de duminică, pr. Cristian David (Cluj) de cea de luni, pr. Gabriel Man (Cluj) de cea de marți, iar pr. Francisc Ungureanu (București) de cea de miercuri. „Programul «Iertat» este complex, cu mărturii minunate. Experiența unora dintre vorbitori a stors din mine, recunosc, niște lacrimi”, a mărturisit o altă participantă. Din alt colț al țării, o participantă a împărtășit următoarele: „Abia așteptam sfârșitul de săptămână ca să vizionez materialul video. Toți vorbitorii din filmele video și cei doi moderatori au reușit să fie foarte expliciți, foarte calzi cu noi, încât am găsit răspuns la multe întrebări și mi-am clarificat unele probleme de profunzime teologică.” După rulare, subtitrarea în limba română a fost trimisă de BEC celor de la Institutul Augustin, din SUA, care au produs materialul, fiind încărcată pe platforma cu acces plătit Formed.org.

O ultimă opinie a unei participante: „Programul «Iertat» a fost în primul rând pentru mine o oportunitate să mă apropii mai mult de Dumnezeu în acest Post și să conștientizez mai bine care e rolul meu în comunitate. Partea video a fost foarte bine structurată, accesibilă ca limbaj, atrăgătoare (muzica, imaginile, trimiterile) și surprinzătoare, dar cel mai mult mi-a plăcut multitudinea vorbitorilor. De ce? 1. Pentru că a fost de real folos să aud despre temele abordate puncte de vedere de la preoți, teologi, profesori dar și femei, care pe lângă că sunt catehete, sunt soții și mame. 2. Corelarea frumoasă între ce afirmau vorbitorii cu Sfânta Scriptură, Catehismul dar și cu experiența personală. Am simțit că mi se adresează mie personal fiecare din ei. Toți vorbitorii sunt foarte deschiși și naturali în modul de a vorbi, unii chiar vulnerabili și mi-au transmis un sentiment de pace și acceptare, dar cel mai important – că nici un păcat nu e prea mare pentru ca Dumnezeu să nu îl poată ierta. Un program care merită parcurs de fiecare catolic și eu una l-aș face în fiecare Post al Paștelui.”