Programul video-catehetic „Euharistia” rulat cu seminariștii clujeni

Publicat pe: 17 aprilie 2022|Secțiunea: Ştiri|

La solicitarea pr. Marius Furtună, rectorului Seminarului Eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca, și cu colaborarea Biroului pentru Evanghelizare și Cateheză din Eparhia de Cluj-Gherla, seminariștii clujeni au parcurs în Postul Mare programul „Euharistia”, un extraordinar curs biblic ținut de dr. Brant Pitre, bine cunoscut publicului român datorită cărților sale apărute în traducere la Editura Humanitas. Rularea programului a avut loc în 10 sesiuni, începând din 10 martie, în zilele de joi, plus într-o reculegere la un sfârșit de săptămână, când au fost urmărite intensiv patru dintre sesiuni.

Programul video-catehetic oferă o călătorie prin Scriptură, de la Geneză până la Apocalipsă, arătând unde se găsește, la început doar prefigurată, Euharistia. După o primă sesiune introductivă, patru sesiuni explorează Vechiul Testament, iar următoarele cinci Noul Testament. Seminariștii au avut ocazia să aprofundeze puterea tipologiei, care arată nu doar că Dumnezeu este stăpânul istoriei, ci și că Euharistia nu reprezintă o idee ulterioară, ci a fost de la început în planul lui Dumnezeu de reparare a păcatului comis de Adam și Eva. O altă idee care le-a rămas este importanța cunoașterii Vechiul Testament și a tradițiilor evreiești, în special din secolul I, pentru a înțelege Noul Testament.

Sesiunile au constat în urmărirea cursului video cu dr. Brant Pitre, dar și discuții despre cele vizionate, moderatori fiind Oana și Radu Capan, din Biroul eparhial amintit. Cu seminariștii clujeni, aceștia au mai organizat anterior programe video-catehetice: Altaration (despre Sfânta Liturghie) – 2017; TU (despre Teologia trupului) – 2019; Iertat (despre Spovadă) – 2020; Căutarea – 2021, iar acum Euharistia – 2022. La finalul celui de-al cincilea program video-catehetic, seminariștii au primit cadou, din partea Episcopiei, cartea „Misterul Cinei de pe urmă”, scrisă de dr. Brant Pitre.