Sfințirea noii biserici „Sf. Dumitru” din parohia Glod
Sfințirea, de către Preasfințitul Claudiu,
a noii biserici „Sf. Dumitru” din parohia Glod, Protopopiatul Ileanda
Duminică, 7 august 2022, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla a sfințit noua biserică, cu hramul „Sf. Dumitru”, din parohia greco-catolică Glod, Protopopiatul Ileanda, parohie păstorită de pr. Ionel Andraș. Ceremonia sfințirii bisericii a fost urmată de Sfânta Liturghie Arhierească. Au participat zeci de preoți, protopopi și parohi, din Protopopiatele Ileanda, Dej, Gherla, Cluj, Rodna, din alte protopopiate ale Eparhiei de Cluj-Gherla și preoți din alte Eparhii, călugări ai Ordinului Sfântului Vasile cel Mare, reprezentanți ai oficialităților – între care primarii din Gâlgău și din Ileanda – și sute de credincioși, mulți în portul tradițional din zile de sărbătoare, după obiceiul străbun.
În această frumoasă zi de duminică, zi a Învierii, după 18 ani de la reînființarea (legală) a parohiei greco-catolice, s-a împlinit visul credincioșilor români uniți din Glod de a avea o biserică. Noua biserică a fost ridicată în doar trei ani. La ceremonia sfințirii bisericii, după ce pr. Gheorghe Iacobhazi, protopop de Ileanda, a dat citire hrisovului, Preasfinția Sa Claudiu l-a depus în masa Altarului, împreună cu moaște ale Fericitului Iuliu Hossu, Fericit Episcop martir. La prima Sfântă Liturghie celebrată în biserica nouă, îmbrăcată în lumina Spiritului Sfânt, Preasfinția Sa Claudiu a oferit Prima Sfântă Împărtășanie celor șase copii pregătiți în parohie, binecuvântând astfel, nu doar lucrarea de piatră a noii biserici, ci și templele vii ale sufletelor, în care l-a așezat pe Isus, pentru a rămâne cu ei „în toate zilele, până la sfârșitul veacului”. A fost o zi călduroasă, luminată, nu doar de razele soarelui, ci și de căldura din suflete credincioase, iubitoare de Dumnezeu.
A spus: „Când sfințim o biserică, ne aducem aminte că noi suntem biserici ale Spiritului Sfânt așa cum ne spune Sfântul Apostol Pavel”. De aceea, așa cum împodobim biserica, „trebuie să ne gândim dacă sufletul nostru este la fel de frumos împodobit” și a recomandat ca „aceeași grijă să o avem și pentru bisericile din sufletele noastre. Pentru că, la ce ne folosește să facem biserici din piatră dacă bisericile din sufletele noastre sunt goale sau părăsită?” Privind la lectura din Faptele Apostolilor (1Cor1, 10-17), Preasfinția Sa Claudiu a cerut să nu mai fie între creștini dezbinări și a chemat la unire, pentru că, „dacă am fost botezați în numele Sfintei Treimi, dacă am fost îmbrăcați în Cristos, atunci dezbinarea nu are ce să caute în viețile noastre. Cu toții ținem, de fapt, de Cristos.” A spus: „Cu toții suntem păcătoși iertați. Și, dacă vom recunoaște cu sinceritate că suntem păcătoși, atunci ne va veni greu să-i judecăm pe frații noștri. Fiindcă, îl judec pe celălalt atunci când eu mă simt mai bun decât el; îl judec pe celălalt atunci când mă simt mai sfânt decât el, atunci când mă simt mai aproape de Dumnezeu decât el”. Și, „dacă mie Dumnezeu mi-a iertat păcatele, cum să nu le iert și eu fratelui meu? Cum să nu văd în cei de lângă mine frați și surori?”
Preasfinția Sa Claudiu s-a oprit la Evanghelia duminicii, a înmulțirii celor 5 pâini și 2 pești, reamintind apartenența fiecăruia la marea Familie a lui Dumnezeu. Pentru că, „dacă suntem mântuiți în Isus Cristos, suntem Familia lui Dumnezeu”. Fiindcă, Evanghelia „îl arată pe Isus care vorbește mulțimilor și nu doar predică, ci se gândește și la nevoile lor, cele mai simple, mai umane. Se gândește că nu au ce să mănânce, că nu au de unde să își cumpere de mâncare, și, atunci, le spune ucenicilor: «dați-le voi să mănânce»”. Și, „înțelegem cât de mare este misiunea primită de către preoți față de poporul lui Dumnezeu. Noi, ca și preoți, nu suntem chemați să avem un program de câteva ore, după care să ne întoarcem la ale noastre. Ci, după exemplul Mântuitorului, să fim, zi și noapte, cu urechea plecată spre nevoile poporului nostru. Să fim tot timpul gata să întindem o mână de ajutor, să facem rugăciune, să vedem de ce au nevoie credincioșii. Aceasta, nu doar preoții, ci și noi, unii cu alții, toți, dacă suntem o familie trebuie să fim atenți la nevoile noastre, să plângem cu cei ce plâng, să ne bucurăm cu cei ce se bucură.”
Preasfinția Sa Claudiu a îndemnat credincioșii să primească fiecare zi ca pe un dar al lui Dumnezeu, cu conștiința că sunt făcuți pentru Cer și meniți vieții veșnice, „și atunci nimic nu are valoare absolută pe acest pământ. (…) Dumnezeu ne cere să nu ne legăm prea tare de acest pământ, să ne aducem aminte că va veni un moment în care va trebui să părăsim acest pământ pentru a intra viața veșnică. Trebuie să fie pregătiți pentru acel moment. Să ne pregătim de acum, de astăzi, să nu lăsăm pe mâine pregătirea, că nu știm dacă ziua de mâine ne aparține. Evanghelia ne vorbește despre această legătură intimă, profundă, reală, cu Isus Cristos, astăzi, aici, acum.” A încheiat subliniind că evenimentul sfințirii bisericii trebuie să reamintească fiecăruia propria viață în care trebuie să îngrijească biserica din sufletul său și pe cele din jur, „bisericile din sufletele fraților și surorilor noastre”.
La final, pr. paroh Ionel Andraș a adresat mulțumiri, mai întâi lui Dumnezeu, apoi Preasfințitului Claudiu pentru binecuvântare și susținere. A amintit de puternica mijlocire a sfinților, în mod particular mijlocirea Fericitului Iuliu Hossu, Episcopul care a păstorit Eparhia de Cluj-Gherla. A povestit cum, un enoriaș – prezent la celebrare – , în copilărie, bolnav fiind, „a fost ținut în brațele Episcopului Iuliu Hossu și s-a vindecat”. A vrut astfel să arate harul lui Dumnezeu viu și lucrător, harul care poate înfrumuseța biserica sufletelor. Părintele și-a exprimat recunoștința pentru această frumoasă zi, oferind Ierarhului o traistă, cu o icoană a Maicii Sfinte, dorind să evidențieze că ea este „ocrotitoarea și mama noastră”. A oferit și șapte lumânări din ceară curată, care să fie aprinse la Sfântul Maslu programat în seara de sâmbătă, 14 august, la Pelerinajul eparhial la Mănăstirea Surorilor Congregației Maicii Domnului. A oferit daruri și celor doi primari prezenți și apoi, a invitat credincioșii să intre în altar, să sărute Sfântul Altar în această zi a sfințirii bisericii.
A prezentat și un pliant – cuprinzând un scurt istoric al parohiei și o povestioară, „Ciorba de bolovan” de Vasile Voiculescu, care, a afirmat pr. Ionel Andraș, „este povestea parohiei greco-catolice din Glod”: noua biserică a fost ridicată în această parohie pornind de la o piatră, sau de la un zid, cel al fostei școli confesionale, dar aceste pietre reprezintă de fapt, „piatra apostolilor”, pe care Dumnezeu zidește Biserica Sa. Daruri au fost oferite și copiilor care s-au împărtășit, câte un șirag al Rozariului și diplomele de amintire de la Prima Sfântă Împărtășanie. Ziua de sărbătoare s-a încheiat cu o agapă fraternă, dar un nou drum de trăire a credinței a început din această zi în Parohia română unită din pitoreasca așezare a jud. Sălaj.
Parohia Greco-Catolică Glod – retrospectivă istorică
În Șematismul Eparhiei de Cluj-Gherla din 1947, parohia Glod apare ca „parohie veche”, trecută la Unirea cu Roma în 1733. Între anii 1883-1887 a fost construită biserica din zid cu hramul Sfântul Dumitru, care, la 15 oct. 1935 (după renovări) a fost sfințită de Episcopul Iuliu Hossu, acum Fericit Episcop martir. Prin decretul 358 / 1 decembrie 1948 Biserica Greco-Catolică a fost scoasă în afara legii de regimul comunist iar proprietățile acestei Biserici, în mod abuziv, confiscate.
În anul 2004 a fost reînființată (legal) parohia greco-catolică Glod. Vechea biserică nu a fost retrocedată, ca urmare programul liturgic s-a desfășurat de-a lungul timpului în capele improvizate, în case particulare sau în școala generală din localitate. După ieșirea la lumina a Bisericii Române Unite, credincioșii greco-catolici din Glod au fost păstoriți de pr. Alexandru Hruban (2004-2008), de pr. Lorand Viman (2008-2018) și, din 2018 până în prezent, de actualul administrator parohial, pr. Ionel Andraș.
În anul 2019 au fost începute lucrările, noua biserică fiind ridicată peste zidurile fostei școli confesionale greco-catolice. Construirea și amenajarea sfântului lăcaș s-a realizat prin rugăciunile și efortul preotului și al comunității greco-catolice din Glod, cu sprijinul mai multor oameni de bine și al unor asociații catolice din Europa. În septembrie 2020, credincioșii din Glod și lucrarea, aflată încă la început, au primit binecuvântarea Preasfinției Sale Florentin, cu ocazia vizitării câtorva parohii din Protopopiatul Ileanda, într-una dintre ultimele vizitele pastorale ale Ierarhului de pie amintire.
Prin sfințirea, de către Preasfinția Sa Claudiu, a noii biserici la Glod se împlinește visul și rugăciunea fierbinte a credincioșilor greco-catolici din localitate de a avea loc binecuvântat de închinare, și, totodată, de a-I oferi, cu dragoste și nădejde în bine, casă primitoare lui Dumnezeu între ei, cu ei, pe pământ.