Numirea noului Protosincel și alte numiri în Eparhia de Cluj-Gherla

Publicat pe: 1 septembrie 2022|Secțiunea: Ştiri|

În conformitate cu prevederile Codului Canoanelor Bisericilor Orientale, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla, l-a numit începând cu data de 1 septembrie 2022, pentru un mandat de trei ani, pe Părintele Vasile TOFANĂ (SJ) în funcția de Protosincel-Vicar General al Eparhiei de Cluj-Gherla.

Au fost de asemenea numiți Protopopi cu un mandat de trei ani următorii preoți din clerul Eparhiei de Cluj-Gherla: Părintele Mircea Romulus MARȚIAN în funcția de Protopop de Cluj I; Părintele Călin-Florian SECHELEA în funcția de Protopop de Cluj II, Buciumi, Iara, Huedin și Munții Apuseni; Părintele Cristian GOIA în funcția de Protopop de Beclean, Bistrița și Rodna; Părintele Nicolae ȚAP, în funcția de Protopop de Gherla și Dej; Părintele Adrian Gheorghe AVRAM în funcția de Protopop de Lăpuș și Ileanda; Părintele Marius Dumitru CERGHIZAN în funcția de Protopop de Someș.

Tot cu data de 1 septembrie 2022, Părintele Gabriel Dumitru MANU a fost numit Director Caritas Eparhial Cluj cu un mandat de cinci ani.

* * *

Părintele Vasile TOFANĂ (SJ) s-a născut în 24 februarie 1972, în localitatea Lupeni, jud. Hunedoara. A absolvit în 1990 Liceul Industrial nr. 2 (Colegiul Tehnic „Infoel”) din Bistrița. În 1993 a intrat la Seminarul Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca, de unde, după doi ani de studii, în 1995, simțind chemarea la viața consacrată, s-a alăturat călugărilor din Ordinul Societatea lui Isus din România. În perioada 1998-2000 a urmat cursurile Institutului de Studii Filozofice „Aloisianum” din Padova, Italia, institut afiliat Universității Pontificale Gregoriana din Roma. În perioada 2002-2005 a urmat cursurile Colegiului Heythrop al Universității din Londra, Marea Britanie, absolvind cu licență în Teologie Pastorală.

Pe 29 iunie 2005 a fost hirotonit întru Preoție de către PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla. În același an a început cursurile de master la Colegiul din Boston, Graduate School of Social Work, în Statele Unite ale Americii, absolvind în 2007 cu master în Asistență Socială Clinică. În anii cât a stat în SUA a urmat de asemenea, tot în Boston, cursuri de formare în consiliere pentru adulți și persoane în vârstă; pentru evaluare, dezvoltare și implementare a terapiilor prin joc pentru grupuri de copii și adolescenți; respectiv pentru asigurarea de fonduri în cadrul organizațiilor nonprofit. Revenit o perioadă în țară, a fost numit președinte al Asociației Frères Romania din Satu Mare. Din 2008 până în 2011 a fost coordonator al apostolatului social al Ordinului Iezuit din România. În perioada 2010-2011 a urmat cursuri de aprofundare a spiritualității ignațiene în Salamanca, Spania. Din decembrie 2011 până în ianuarie 2013 a fost Protosincel al Eparhiei de Maramureș. Din 2015 a activat în Italia, ca vicerector la biserica Sfântul Ignațiu (2015-2020), iar apoi vicerector la biserica Preasfântul Nume al lui Isus – Chiesa del Gesù (2020-2022). De asemenea, între 2018-2022 a fost îndrumător spiritual la Colegiul „Pio Romeno” din Roma. Cunoaște limbile străine engleză, italiană, spaniolă și franceză. Începând din 1 septembrie 2022 este Protosincel al Eparhiei de Cluj-Gherla.