Decernarea titlului de Doctor Honoris Causa Majestății Sale Principesa Margareta

Publicat pe: 12 octombrie 2022|Secțiunea: Ştiri|

Solidaritate cu Familia Regală a României și semn de aleasă prețuire
față de Majestatea Sa Principesa Margareta, Custodele Coroanei Române

Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, a participat la Ceremonia decernării, de către Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, a titlului de Doctor Honoris Causa Majestății Sale Principesa Margareta, Custodele Coroanei Române. Evenimentul solemn s-a desfășurat miercuri, 12 octombrie 2022, de la ora 11, în Aula Magna „Mihai Șerban” (USAMV). Au fost de față, de asemenea, Înalt Preasfinția Sa Andrei Andreicuț, Arhiepiscop și Mitropolit ortodox al Clujului, Maramureșului și Sălajului, Alteța Sa Regală Principele Radu, rectori, prorectori, decani, cadre universitare, studenți, personalități ale vieții sociale, culturale, politice ale urbei clujene și nu numai.

În deschiderea ceremoniei solemne, prof. dr. Cornel Cătoi, rectorul USAMV, a evidențiat motivul omagierii Majestății Sale Principesa Margareta, ca „semn de profundă recunoștință pentru contribuția Casei Regale a României la independența, întregirea și modernizarea țării, precum și de aleasă prețuire pentru continuarea asiduă a acestei nobile misiuni asumate și dătătoare de speranță, ca actual suveran al Casei de România”. Evenimentul a fost inclus între manifestările dedicate aniversării Centenarului Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria la Alba Iulia, în 15 octombrie 1922.

Acceptând „cu bucurie și speranță” titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universității clujene de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Majestatea Sa Principesa Margareta a spus: „Văd generosul vostru gest ca pe un omagiu adus predecesorilor mei și Coroanei României. Familia Regală a privit educația drept una dintre datoriile ei constante. De-a lungul istoriei noastre moderne și contemporane, familia mea a ajutat fiecare generație să cunoască, să studieze, să creadă în educație și cultură, demnitate și competență, să cultive patriotismul și devotamentul față de națiune”.

Cele exprimate sunt deziderate, de-a lungul timpului și până în prezent, și ale Bisericii Române Unite cu Roma. La memorabila dată de 1 decembrie 1918, Preasfințitul Iuliu Hossu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, Fericitul martir de mai târziu, vestea Marea Unire românilor adunați la Alba Iulia. Eminentul Arhiereu a făcut parte, mai apoi, din delegația care a înmânat Proclamația Unirii Majestății Sale Regelui Ferdinand, la București. Prezența Preasfinției Sale Claudiu la momentul solemn de acordare a titlului Doctor Honoris Causa exprimă, încă o dată, solidaritate din partea Eparhiei de Cluj-Gherla în activitatea depusă, de-a lungul istoriei, de Casa Regală din România, în slujba neamului românesc și, în mod particular, acum, un semn de aleasă prețuire față de Majestatea Sa Principesa Margareta.