Cateheze online despre Liturghie, cu Episcopul Robert Barron

Publicat pe: 17 octombrie 2022|Secțiunea: Ştiri|

În contextul anului pastoral dedicat în Eparhia de Cluj-Gherla Sfintei Liturghii, Biroul pentru Evanghelizare și Cateheză (BEC) a propus programul video-catehetic „Liturghia”, cu Episcopul Robert Barron. Au participat aproape 50 de laici, greco-catolici și romano-catolici, din toate părțile țării. Alți circa 30 de preoți participă în această perioadă la program. Catehezele au fost organizate în trei întâlniri (introducere, Liturgia Cuvântului, respectiv Liturgia Euharistică), în zilele de duminică și miercuri pentru laici, respectiv luni și joi pentru preoți.

„Programul demonstrează logic, coerent, de ce este Liturghia «izvor și culme» a vieții creștine; de ce suntem noi cei care avem nevoie de jertfă și cum prin ea împlinim cea mai înaltă misiune pentru care am fost creați; cum jertfa aceasta se întoarce la noi cu o valoare infinit mai mare; ce suntem datori să facem cu ceea ce am primit. Poate sunt lucruri pe care le știam, dar s-au legat minunat acum și la un nivel foarte înalt. Am simțit că trăiesc Liturghia mult mai profund, cu tot sufletul și toată mintea acolo. Sunt recunoscătoare și mi se pare de mult folos să ajungă la cât mai multă lume”, a fost concluzia unei participante din Bistrița.

„De cele mai multe ori, participarea la Sfânta Liturghie se poate transforma într-o rutina, ne putem trezi ca răspundem automat la invocațiile preotului. Ori, acest program ne ajută să conștientizam și să trăim pe deplin fiecare moment, să înțelegem ca acolo, la Liturghie, ne întâlnim cu Domnul, că prin răspunsurile noastre noi vorbim cu El, că El este acolo și că prin Euharistie avem chiar o întâlnire de la trup la Trup, o mare intimitate cu Cristos. Episcopul Barron ne ajută, deci, să redescoperim toate aceste momente, dar ne și învață, pas cu pas, cum să ne pregătim pentru întâlnirea cu El, cum să îi vorbim, cum să ne purtăm și cum să îl primim în Euharistie. Este un adevărat «ghid» pentru practicanții catolici și nu numai”, a scris la finalul programului o participantă din București.

„Participarea la Liturghie devine cu timpul o rutină din care ieșim greu în marea majoritate a cazurilor. Această cateheză a adus aminte sufletului meu lucruri pe care le știam și le uitasem, în același timp mi-a dezvăluit altele pe care nu le știam încă. Toate acestea au «trezit», au «reînviat» esența însăși a ființei, care a fost făcută din iubire și care în mod cu totul normal întoarce această iubire prin cult Domnului. Vizionând acest program mi-a venit în minte expresia «circuitul… în natură», căci până la urmă aceasta facem participând la Liturghie: integrăm circuitul IUBIRII in lume, în noi înșine și în noi toți, în comuniune în Trupul mistic al lui Cristos. Și deodată toate «replicile» și «dansul» preotului și al comunității au nu numai sens, ci ne și dezvăluie o armonie desăvârșită, frumusețea și nu în ultimul rând rostul: acela de a trăi cu adevărat, căci fără Liturghie suntem în greva foamei și nu ne dăm seama. Cerul se deschide în fața noastră și ne bucurăm cu sfinții și îngerii de patria din Cer”, a fost opinia unei participante din Belgia.

Cateheze online organizate de BEC continuă în această perioadă cu programul „Urmează-mă. Să îl întâlnim pe Isus în Evanghelia lui Ioan”. Acest program este organizat în 8 sesiuni și se va termina la începutul lunii decembrie. Este prezentat de Edward Sri, teolog american. Programul „Liturghia” este accesibil oricărei comunități (sau persoane) dorește să îl parcurgă, fiind cumpărabil sau închiriabil online de pe platforma Word on Fire. Detalii pe pagina de prezentare a programului.