„O zi cu Episcopul meu” – întâlnire periodică a preoților cu Episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla

Publicat pe: 8 noiembrie 2022|Secțiunea: Ştiri|

Luni, 7 noiembrie 2022, o nouă întâlnire din seria „O zi cu Episcopul meu” a continuat pentru o grupă de preoți ai Eparhiei de Cluj-Gherla, care au petrecut un timp de comuniune și rugăciune împreună cu Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul eparhial. La invitația Preasfinției Sale Claudiu, în intenția de a consolida unitatea în marea Familie a Bisericii, astfel de întâlniri între Episcop și preoți se desfășoară periodic de la începutul anului 2022 – la fiecare întâlnire participând câte o grupă de 10-12 preoți.

Eliberați de limitările datorate comunicării în mod prioritar prin mijloacele online – care au devenit un instrument practic al societății actuale -, cei ce se întâlnesc, în ambientul încărcat de spiritualitate al Seminarului eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca, petrec timp împreună, se cunosc mai bine, împărtășesc cu Păstorul Eparhiei și între ei provocări și bucurii ale îndeplinirii propriei misiuni preoțești, primesc susținere și oferă la rândul lor susținere spirituală. Programul fiecărei întâlniri cuprinde timp de rugăciune, discuții cu Episcopul purtate în grup, prânzul, și discuții individuale.

Episcopul, ca „succesor al Apostolilor în slujirea și cârmuirea Bisericii”, are ocazia de a se întâlni personal, periodic, în mod organizat, cu toți preoții pe care îi are în păstorire. Astfel este parcurs în mod optim „drumul împreună” în care este angajată, în ansamblul ei, Biserica Catolică. Deși etapa eparhială s-a încheiat, Biserica pășește în continuare pe calea procesului sinodal deschis de Suveranul Pontif Francisc, pregătindu-se pentru cea de-a XVI-a Adunare Generală Ordinară a Sinodului Episcopilor. Este parcursă o cale a comuniunii, a cunoașterii reciproce, a integrării în Corabia Bisericii, cale inițiată sub tema: „Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare, misiune”. Deși inițial a fost prevăzut un drum de trei ani, parcursul sinodal va continua până în 2024. Recent, Sfântul Părinte Francisc a anunțat: „pentru a avea un timp mai îndelungat în vederea discernământului, am decis ca Adunarea Sinodală să se desfășoare în două sesiuni. Prima, între 4 și 29 octombrie 2023, iar a doua în octombrie 2024. Am încredere că această decizie va favoriza o înțelegere a sinodalității ca dimensiune constitutivă a Bisericii și îi va ajuta pe toți să o trăiască ca frați și surori care mărturisesc bucuria Evangheliei.” (v. aici)

De fapt, drumul sinodal – drum împreună spre cunoașterea lui Dumnezeu și spre împlinirea planului Său de mântuire -, este un drum care a început odată cu nașterea Bisericii și continuă cât timp trăiește Biserica luptătoare pe pământ. Pentru Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, acest drum sinodal este parcurs, de-a lungul anului 2022, în lumina contemplării unei teme fundamentale: „Sfânta Liturghie, ospăț al Familiei lui Dumnezeu” (v. aici), temă care a fost abordată și în cadrul discuțiilor ultimei întâlniri dintre Episcop și pe preoți. Este tema centrală a vieții Bisericii, a cărei aprofundare, odată cu participarea cu regularitate la Sfânta Liturghie, apropie tot mai mult Familia Bisericii de Domnul Isus Cristos.

Precedenta întâlnire „O zi cu Episcopul meu” a avut loc la 11 aprilie 2022. După o pauză pe parcursul lunilor cu activitate pastorală mai intensă întâlnirile dintre Preasfinția Sa Claudiu și preoți se reiau. După actuala întâlnire, din 7 noiembrie 2022, este programată o nouă întâlnire care va avea loc la 14 noiembrie 2022, tot la sediul Seminarului eparhial.