Gala Corneliu Coposu la Cluj: conferință de presă și prezentare de carte
Episcopia Română Unită, Greco-Catolică de Cluj-Gherla și Asociația „Cardinal Iuliu Hossu” (formată din membri ai familiei Fericitului Iuliu Hossu, din clerici și laici care promovează valorile în care ilustrul Ierarh a crezut) s-au alăturat Fundației Corneliu Coposu, în organizarea Galei Corneliu Coposu la Cluj.
Manifestarea – care se vrea un „manifest” din trecut destinat societății actuale, mai ales tinerilor – cu invitația de a descoperi, în profilul spiritual, dar și în generația contemporană Seniorului, modele, personalități luminate care să îi inspire și învețe – a început joi, 10 noiembrie 2022, printr-o conferință de presă urmată de o dublă lansare de carte: a volumului de poezii „Cuvinte care trec, cuvinte care nu trec” semnat de Doina Alexandru (cunoscută și ca „voce” a postului de radio Europa liberă) și albumul fotografic „Corneliu Coposu – O viață în imagini”.
Un public numeros, cu mulți tineri – între care, un grup de elevi ai Liceului Greco-Catolic Inochentie Micu din Cluj-Napoca -, dar și preoți și credincioși greco-catolici, s-a aflat în sala „Ioan Mușlea” a Bibliotecii Centrale Universitare. La conferința de presă, Ion-Andrei Gherasim, președintele executiv al Fundației „Corneliu Coposu” a prezentat reprezentanților mass-mediei clujene și participanților la acest moment, contextul organizării Galei Corneliu Coposu la Cluj, mulțumind tuturor partenerilor, colaboratorilor care au ajutat în organizarea acestui eveniment. L-a caracterizat pe Corneliu Coposu, drept „cel mai mare om politic român după decembrie 1989, omul care nu a tranzacționat nici un principiu pentru ideal, pentru cauza nobilă pe care cu toții suntem obligați să o ducem mai departe”. A anunțat și programul complet al Galei Corneliu Coposu care va continua pe parcursul a două zile la Cluj (aici)
În continuare, au fost invitați să ia cuvântul istoricul Cornel Jurju, președintele Clubul Monarhiștilor Clujeni – reprezentant al proiectului memorial „Versantul Partizanilor din Apuseni” (susținut prin această Gală) -, și Alexandru Groza, manager al Muzeului Ororilor Comunismului, care a făcut posibilă realizarea albumului fotografic dedicat Seniorului. După un moment de mărturie și „o schiță de portret din frânturi de versuri” prin care s-a prezentat autoarea, Doina Alexandru, despre volumul de versuri „Cuvinte care trec, cuvinte care nu trec” au rostit cuvinte inspirate scriitorii Ana Blandiana și Adrian Popescu.
Ana Blandiana și-a mărturisit mai întâi emoția și sentimentul de speranță inspirat de atmosfera creată în sală, „care pare din 1990, adică, sentimentul că ne întoarcem în timp”. A adăugat: „cum ar fi fost dacă, în timp ce o ascultam pe Doina Alexandru citind știrile la Europa liberă și vorbind acolo, în timp ce eu croșetam la nesfârșit… ce ar fi fost dacă atunci mi-ar fi dat prin cap că va veni un timp, în care, în mod normal și liber, nu numai că o să o cunosc pe Doina Alexandru, dar o să vorbesc despre o carte a ei de versuri. Vreau să vă spun că, în mod evident, acest gând nu putea să-mi treacă atunci prin minte, iar faptul că aceste lucruri s-au întâmplat, dovedește totuși că istoria s-a schimbat în sens bun… Până la urmă, libertatea este cea care contează. Mai ales în măsura în care libertatea este cultură și cultura este libertate.”
Și, se poate adăuga: cum ar fi fost dacă, atunci când numele Anei Blandiana era rostit pe ascuns, și versurile ei circulau clandestin, într-o țară devenită în mod subit pasionată de poezie…, cum ar fi fost dacă s-ar fi știut că va veni un timp în care Ana Blandiana va vorbi liber despre poezie, la Cluj, orașul studenției ei, în Biblioteca Centrală Universitară… și se va adresa, între alții, unor preoți și credincioși greco-catolici, la un eveniment despre Corneliu Coposu! Faptul că acest timp a sosit, li se datorează lor, apărătorilor libertății, precum și martirilor, mărturisitorilor credinței, tuturor celor ce au rămas fideli, cu preț de jertfă dusă până la lanțuri și moarte, unor principii, valori perene, lui Dumnezeu!