PS Claudiu la celebrarea solemnă de încheiere a mandatului Card. Leonardo Sandri

Publicat pe: 30 noiembrie 2022|Secțiunea: Ştiri|

Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla se află la Roma, pentru a mulțumi, în numele Bisericii Greco-Catolice din România (BRU), Cardinalului Leonardo Sandri, la încheierea mandatului său ca Prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale.

Ierarhul român va participa, în după-amiaza de joi, 1 decembrie 2022, la Sfânta Liturghie programată în biserica Sfinților Apostoli (sfânt locaș datând din sec. IV, care adăpostește moaștele Sfinților Apostoli Filip și Iacov). Celebrarea solemnă, în organizarea Congregației pentru Bisericile Orientale, este ocazie de a se aduce mulțumire lui Dumnezeu, la încheierea misiunii de prefect al Dicasterului roman, o misiune pe care ES Cardinal Leonardo Sandri a împlinit-o cu dragoste părintească și dedicare, timp de cincisprezece ani. Sfânta Liturghie, care va fi celebrată de către ES Cardinal Leonardo Sandri, va marca și împlinirea a 25 de ani de la consacrarea sa episcopală (de la 11 octombrie 1997).

Din Cetatea eternă a Romei, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla se unește rugăciunii tuturor românilor și cu ocazia Zilei Naționale a României. Preasfinția Sa Claudiu va aduce în fața lui Dumnezeu, prin mijlocirea Sfinților Apostoli, idealurile de pace și unitate care au însuflețit mereu Biserica Română Unită de-a lungul pelerinajului său prin istorie. Prezența Ierarhului român la celebrarea în onoarea Cardinalului Leonardo Sandri, este și semn de mulțumire pentru vizitele memorabile pe care Înaltul Prelat roman le-a făcut în România.

Cu ocazia vizitei din luna mai a anului 2010, Eminența Sa Card. Leonardo Sandri a mers pe urmele martirilor și mărturisitorilor români, până la fostul Penitenciar din Sighet (acum Memorial al Victimelor Comunismului și al Rezistenței) și până la Cimitirul Săracilor din Sighet, unde a celebrat Sfânta Liturghie, împreună cu Arhiepiscopul Major al BRU, PF Lucian. De asemenea, în cadrul unei Sfinte Liturghii arhierești celebrată în Catedrala clujeană „Schimbarea la Față”, Eminența Sa a întâlnit, a salutat cu emoție și i-a binecuvântat pe doi dintre mărturisitorii credinței: pe Înaltpreasfințitul Arhiepiscop ad personam George Guțiu și pe Mons. Tertulian Langa.

Recent, în iunie 2022, Eminența Sa Card. Leonardo Sandri s-a aflat la Cluj, ca invitat al Universității clujene – care i-a decernat titlul de Doctor honoris causa – , ocazie cu care a binecuvântat biserica greco-catolică monument istoric „Episcop Ioan Bob – Învierea Domnului”. A urmat un nou popas al Eminenței Sale la Sighetu Marmației, de această dată pentru a se întâlni și a încuraja refugiații ucraineni adăpostiți la Mănăstirea Surorilor Congregației Maicii Domnului din localitate. A urmat, la 5 iunie 2022, Sfânta Liturghie arhierească, celebrată festiv de către ES Card. Leonardo Sandri în Catedrala Blajului, alături de Eminența Sa Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite, la împlinirea a trei ani de la vizita la Blaj a Sfântului Părinte Francisc, cu beatificarea Episcopilor martiri greco-catolici, pe Câmpia Libertății.

Sunt numeroase motivele de recunoștință și mulțumire pentru darurile spirituale pe care Eminența Sa Cardinal Leonardo Sandri le-a mijlocit pentru Biserica Greco-Catolică din România, în calitatea de Prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale. Pentru toate acestea, Preasfinția Sa Claudiu îi va mulțumi, și, totodată, îl va încredința, în rugăciune, lui Dumnezeu, împreună cu prelații romani, ierarhii, clericii și laicii participanți la Sfânta Liturghie solemnă de bun rămas, care va fi celebrată în biserica Sfinților Apostoli din Roma.