PS Claudiu la Liturghia solemnă în onoarea Cardinalului Sandri

Publicat pe: 2 decembrie 2022|Secțiunea: Ştiri|

Preasfinția Sa Claudiu participant la Sfânta Liturghie solemnă
în onoarea Cardinalul Leonardo Sandri,
celebrată în biserica Sfinților Apostoli din Roma

Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla a participat, la Roma, la celebrarea solemnă la încheierea mandatului și, totodată, la împlinirea a 25 de ani de episcopat de către Cardinalul Leonardo Sandri, prefect emerit al Congregației pentru Bisericile Orientale, Vice-decan al Colegiului Cardinalilor. Sfânta Liturghie a fost celebrată, în după-amiaza de joi, 1 decembrie 2022, în biserica Sfinților Apostoli din Roma, în prezența a numeroși prelați, care l-au avut în mijlocul lor pe Cardinalul, de acum emerit, Leonardo Sandri.

Rugăciunea a fost înălțătoare, și, deși celebrarea a marcat încheierea unei misiuni, au fost momente de bucurie, de binecuvântare cerească. Preasfinția Sa Claudiu a mulțumit Eminenței Sale Cardinal Sandri pentru toată susținerea și rugăciunea cu care a însoțit Biserica Română Unită de-a lungul timpului, pentru vizitele pe care le-a efectuat în România, în comuniune cu Preafericirea Sa Cardinal Lucian Arhiepiscopul Major, cu Ierarhii, preoții, persoanele consacrate și credincioșii acestei Biserici și cu mare evlavie și prețuire față de martirii și mărturisitorii din România.

În mesajul transmis cu această ocazie, Înaltul purpurat, în vârstă de 79 de ani, și-a cerut cu smerenie iertare pentru toate ocaziile în care nu a reușit să vadă, să asculte, să decidă, și astfel ar fi putut cauza prejudicii. Totodată, a mulțumit și i-a invitat pe toți cei de față să aducă mulțumire lui Dumnezeu, împreună cu Eminența Sa, pentru tot binele pe care l-a putut face și recunoaște. Cardinalul Leonardo Sandri și-a rezumat anii de slujire episcopală, în care nu a fost păstor al unei Dieceze ci a avut ocazia să întâlnească „atâtea chipuri, situații, în întâlniri oficiale și confidențiale”, în care „am încercat să mă prezint și să primesc șefii de stat cu același zâmbet ca și pe micuții îngrijiți de călugărițele Maicii Tereza… Poate că este mai ușor să îi iei în brațe și să îi binecuvântezi pe aceștia din urmă decât să găsești deschidere în mințile și planurile celor mari de pe Pământ. Am avut onoarea de a sluji ca Episcop trei Pontifi, observând, în diferitele nuanțe ale trăsăturilor lor umane și ale Magisteriului lor, fidelitatea lui Dumnezeu față de Biserica Sa, care merge în istorie alături de oameni, oferindu-le tuturor speranța care vine din Paștele lui Cristos, mai degrabă decât din proiectele noastre umane”.

Au fost de față Cardinali, responsabili din cadrul Dicasterului pentru Bisericile Orientale, Arhiepiscopi, Episcopi, superiori generali ai unor Ordine răsăritene, Episcopi greco-catolici, membri ai Corpului diplomatic al Sfântului Scaun.

  • Eminența Sa Cardinal Leonardi Sandridate biografice

S-a născut în 18 noiembrie 1943, în Argentina, părinții săi fiind de origine italiană. A studiat la Seminarul Mitropolitan din Buenos Aires, apoi a obținut o licență în teologie la Universitatea Catolică Pontificală din Argentina. La 2 decembrie 1967 a fost hirotonit preot. A plecat la Roma, unde a obținut un doctorat în Drept Canonic la Universitatea Pontificală Gregoriană. În anul 1971 a fost admis la Academia Ecleziastică Pontificală, o instituție de învățământ care îi pregătește pe diplomații Sfântului Scaun. În perioada 1974-1991, Leonardo Sandri a servit în corpul diplomatic al Vaticanului și a dobândit o bogată experiență pe mai multe continente. În anul 1991 a revenit la Roma, unde a ocupat diferite funcții în cadrul Secretariatului de Stat al Sfântului Scaun.

În anul 1997 Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea a decis să îl numească în funcția de Nunțiu Apostolic în Venezuela și a hotărât consacrarea sa ca Arhiepiscop de Aemona. În anul 2000, Leonardo Sandri a fost rechemat la Roma, unde a preluat un post-cheie în administrația Sfântului Scaun, cel de Substitut pentru Afaceri Generale. În iunie 2007 a fost numit prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale, iar în luna noiembrie 2007, a fost creat Cardinal de către Papa Benedict al XVI-lea. Misiunea sa în funcția de prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale a fost confirmată, în anul 2014, de Papa Francisc. În această funcție, Eminența Sa Cardinalul Leonardo Sandri s-a remarcat prin eforturile depuse în apărarea creștinilor persecutați în Orient, precum și pentru ajutorarea victimelor războaielor, inclusiv în cazul războiului din Ucraina.

În calitatea de prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale, Eminența Sa Cardinal Leonardo Sandri a fost un prieten sincer al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, precum și un promotor al dialogului fratern între creștini, în spiritul ecumenismului.