După 8 săptămâni, studiul biblic „Urmează-mă” s-a încheiat

Publicat pe: 8 decembrie 2022|Secțiunea: Ştiri|

Circa 70 de persoane au participat în ultimele luni la programul video-catehetic, în sine un studiu biblic, intitulat „Urmează-mă. Întâlnindu-l pe Isus în Evanghelia lui Ioan”. Prezentatorul acestui program este Edward Sri, biblist și teolog american, cunoscut românilor de exemplu prin cartea „Iubirea dezvăluită. Credința catolică explicată”, apărută la Editura Viața Creștină în 2020. Programul „Urmează-mă” a avut 8 sesiuni, fiind organizat cu o grupă cu participare fizică (întâlnirile fiind în parohia „Coborârea Spiritului Sfânt” din Cluj-Napoca), iar cu două grupe online – duminica și miercurea, peste 25 de membri în fiecare dintre cele două grupe. Întâlnirile au fost moderate de Radu și Oana Capan, din Biroul pentru Evanghelizare și Cateheză al Eparhiei de Cluj-Gherla.

Biblistul american a căutat – și a reușit – prin acest studiu biblic să ofere o privire de ansamblu asupra Evangheliei lui Ioan. Încă din prima sesiune a oferit câteva chei de înțelegere a acestei Evanghelii care, conform specialiștilor, a fost scrisă ultima, și care adesea sperie, fiind considerată foarte înaltă și dificil de pătruns de către credincioși. Frumusețea stilului în care prezintă Edward Sri este tocmai faptul că face „înaltul” abordabil, precum și relevant pentru viața de credință a noastră, a celor de astăzi. De asemenea, au remarcat participanții, a reușit să evidențieze „curgerea” narativă a Evangheliei, modul frumos în care se împletesc pasajele, adesea puse în oglindă pentru a ne ajuta să facem comparații între diversele relatări și personaje.

„Programul m-a ajutat să îmi construiesc o imagine unitară asupra Evangheliei lui Ioan. A adus multă lumină asupra evenimentelor și personajelor. Toate au prins viață și mai multă semnificație”, a scris la finalul programului M.B. din Bistrița. „Este primul program despre Evanghelie la care am participat și a adus multă claritate în înțelegerea semnificației acesteia. M-am identificat cu multe dintre personajele Evangheliei lui Ioan și am înțeles puțin din iubirea lui Dumnezeu pentru mine și salvarea mea, și ceea ce trebuie să fac pentru a-l urma pe Isus. A fost un program extrem de util pentru că a adus claritate și înțelegere asupra semnificațiilor expuse în Evanghelie și m-a ajutat să văd dincolo de cuvinte, să înțeleg mesajul”, a fost opinia exprimată de A.V. din Târgu Mureș.

„Un program foarte interesant, captivant, bine structurat în materiale video potrivit de lungi! Personal m-a edificat în multe aspecte, m-a și făcut să îmi pun întrebări cu privire la viața mea spirituală!”, a împărtășit V.J. din Râmnicu Vâlcea. „Abia acum am parcurs conștient Evanghelia lui Ioan. Structura episoadelor, felul profesionist și plăcut totodată al lui Sri de a ne face să înțelegem cum putem aplica Evanghelia în viața noastră, pentru a-l urma cu adevărat pe Isus, mi s-au părut punctele tari. Pentru mine este aur curat acest program. Sunt mai bogată în urma acestui program”, a afirmat A.B. din Cluj-Napoca. „Parcurgerea textelor biblice în mod organizat și cu o însoțire ghidată cu grijă este ceea ce lipsește Bisericii de astăzi. Cuvântul divin conduce la trăire autentic creștină pentru că naște iubire și fidelitate. Ar fi nevoie de cateheze biblice în toate parohiile pentru revigorarea vieții religioase și pentru posibilitatea de a oferi răspunsuri la marile provocări ale societății de astăzi”, a spus la rândul ei M.S. din Roman.

„Programul este foarte util și interesant, pe de o parte pentru că este concentrat pe o singură Evanghelie și te face să descoperi Evanghelia lui Ioan ca un întreg care are viață, pe de altă parte pentru că Edward Sri prezintă foarte frumos și clar contextul evreiesc și astfel oferă chei noi de înțelegere a Evangheliei. Multe pasaje care păreau neclare își găsesc în acest program explicațiile. Este ca și cum înainte aveam bucățile de puzzle în jurul meu și credeam că știu imaginea, dar programul le dă viață și le aranjează de multe ori diferit decât credeai. Programul este accesibil și în același timp o poartă care se deschide spre noi lumini. Fără să intre în toate detaliile, îți deschide gustul să continui căutarea”, a fost concluzia exprimată de G.M. din București.