Concert de Crăciun cu Corul „Vox Lucis” în Catedrala din Cluj-Napoca

Publicat pe: 12 decembrie 2022|Secțiunea: Ştiri|

Concert de Crăciun cu Corul „Vox Lucis”
al Liceului Greco-Catolic „Inocnetie Micu”,
în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca

La încheierea Sfintei Liturghii arhierești – celebrată în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, de către Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, împreună cu mai mulți preoți, duminică, 11 decembrie 2022, au adus vestea bună a Nașterii Mântuitorului printr-un Concert de Crăciun, elevii Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu” din Cluj-Napoca membri ai Corului „Vox Lucis”, dirijat de sr. Lucia Bumb din Ordinul Surorilor Sfântului Vasile cel Mare.

În deschiderea concertului, prof. Simona Gruian, directorul Liceului Greco-Catolic clujean, a prezentat în câteva cuvinte această instituție de învățământ, care duce mai departe prin timp idealurile marelui Ierarh Inochentie. A anunțat o noutate: „în oferta de școlarizare pentru anul următor școlar 2023-2024 va exista clasa a V-a intensiv engleză și clasa a IX-a, vocațional, intensiv engleză”. Ca urmare, „elevii care vor intra în cls. a V-a vor susține un examen de testare premergător admiterii pentru cls. a V-a”. În continuare, a prezentat pe scurt Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu”, în cadrul căruia „ne străduim să continuăm tradiția învățământului greco-catolic din Transilvania, și, totodată, să oferim toate resursele umane, materiale, de foarte bună calitate, în concordanță cu provocările educației contemporane”.

„Suntem o școală acreditată de stat, aflată sub patronajul Bisericii Greco-Catolice, a Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. Din acest an școlar, la clasele primare I-IV, cu regim de funcționare separat de gimnaziu și liceu – sediul școlii primare se află pe str. Episcop Ioan Bob, nr. 5 – deja am reușit să promovăm studiul limbii engleze în regim intensiv. La sediul central, de pe Calea Moților nr. 24, se află Gimnaziul și Liceul, cu cele două profile: vocațional – Teologie greco-catolică (care va fi în regim engleză intensiv), și, al doilea profil, Științe sociale, unde se studiază, de asemenea, limba engleză și limba franceză.”

A încheiat cu un îndemn și o încurajare: „Suntem cu toții o mare familie – familia lui INO, prietenii lui INO – avându-l patron spiritual pe Episcopul Inochentie Micu Klein. Vrem să credem că dincolo de zidurile de pe Calea Moților nr. 24 e mai mult decât o școală, că suntem o școală pentru mintea și sufletul copiilor, o școală cu suflet pentru toți copiii. Vă îndemn cu încredere să fim o alegere pentru copiii dvs. Ei se vor dezvolta într-un mediu securizat, un mediu care are grijă să inoculeze valorile credinței strămoșești și să răspundă cu brio tuturor provocărilor educației contemporane.”

Elevii din Corul „Vox Lucis” au venit apoi în fața Sf. Altar, a Ierarhului, preoților, a studenților seminariști, a clericilor, persoanelor consacrate și a credincioșilor aflați în Catedrală. În primele clipe, liceenii, au fost invitați să definească, printr-o expresie, ce simt ei față de școala lor. Au rostit cuvinte precum: «afecțiune», «cultură», «credință», «curaj», «siguranță», «competitivitate», «încredere». „Vă așteptăm cu drag în școala noastră, o a doua familie!” – a îndemnat prof. dir. Simona Gruian. Au urmat colindele elevilor dirijați de profesoara lor de muzică, sr. Lucia Bumb. Ei au adus în suflete bucuria Crăciunului cu voci tinere pline de bucurie și armonie. Au încheiat cu frumoasa colindă „O, ce veste minunată…”

Preasfinția Sa Claudiu a felicitat-o pe sr. Lucia, pe directoarea Liceului și pe tinerii coriști. A remarcat „cât de frumoși sunt, cât de frumos sunt îmbrăcați, cât de frumos au cântat” și i-a felicitat pentru felul în care au încântat pe toți cei prezenți. A adăugat: „I-am privit pe credincioși, și am văzut zâmbete și bucurie și lacrimi și aceasta înseamnă că ați ajuns la sufletele lor. Acesta este sensul colindelor, să transmiteți tuturor din bucuria și tinerețea pe care voi o aveți.” Episcopul de Cluj-Gherla i-a felicitat încă o dată și i-a asigurat de întregul sprijin, de apropierea față de întreg corpul profesoral, de toți elevii, „și, împreună, sunt convins că ceea ce voi ați exprimat prin câte un cuvânt, vom reuși să facem. D-na director a deschis deja punți, nu doar în țară ci și în afara țării, înspre Italia, Statele Unite ale Americii, Germania, și, cu siguranță, comuniunea și mersul împreună, așa cum ne-a invitat Sfântul Părinte Francisc: «să mergem împreună!», vor da roade”.

Preasfinția sa Claudiu a rugat credincioșii să îi aibă în rugăciune pe elevii Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu”, „pentru ca, ceea ce învață la școală să se împletească cu ceea ce învață legat de sufletul lor”. Și, „cum invita Sfântul Părinte, Papa Ioan Paul al II-lea, cu cele două aripi, rațiunea și credința, să se înalțe și ei, și noi toți, înspre Cerul Împărăției lui Dumnezeu!”