Sfânta Liturghie. Ospățul Familiei lui Dumnezeu
Dacă ai avea un spațiu limitat, pentru o lectură ușoară, dar hrănitoare, ce ai spune despre Sfânta Liturghie? Aceasta a fost provocarea la care a căutat să răspundă noua apariție editorială cu titlul „Sfânta Liturghie. Ospățul Familiei lui Dumnezeu”. Volumul de 60 de pagini, format 13×20, a apărut la Editura Viața Creștină, putând fi achiziționat la prețul de 10 lei de pe site-ul www.viata-crestina.ro. Lucrarea a fost realizată de Biroul pentru Evanghelizare și Cateheză al Eparhiei de Cluj-Gherla, la a treia producție editorială după „Biserica e (și) familia ta”, respectiv „Pregătirea copiilor pentru Spovadă și Euharistie (ghid pentru cateheți)”, apărute la sfârșitul anului 2021.
Micul volum merge pe cele trei părți ale Liturghiei din ritul bizantin: Proscomidia, Liturghia Cuvântului și Liturghia Euharistică, fiecare tratată în două capitole, căutând să prezinte Liturghia pas cu pas, îmbinând informațiile cu caracter liturgic cu sugestii practice privind trăirea ei. La cele șase capitole se adaugă două capitole introductive și unul concluziv. Astfel, lucrarea are în total nouă capitole, după cum urmează: 1. Chemați la ospățul de nuntă. Iubire, căsătorie, legământ, ospăț; 2. Cina care s-a încheiat pe Cruce. De la Paștele evreiesc la Paștele lui Cristos; 3. Partea ascunsă a Liturghiei. Pregătirea preotului și a darurilor; 4. Cum să fim gata de Liturghie. Pregătirea noastră multiplă; 5. Rugăciuni care ne angajează. Noi vorbim cu Dumnezeu; 6. Cum să luăm aminte. Dumnezeu ne vorbește – nouă!; 7. Intrăm într-un teritoriu sfânt. Începutul Liturghiei euharistice; 8. Miracolul zilnic. Cristos prezent în pâine și vin; 9. Un ospăț bogat. Și atunci de ce l-am rata?
În Eparhia de Cluj-Gherla, anul septembrie 2022 – august 2023 are ca temă tocmai „Sfânta Liturghie – ospățul Familiei lui Dumnezeu”, noua apariție editorială venind ca instrument pastoral în sprijinul acestei teme. Din dorința PS Claudiu, Episcop de Cluj-Gherla, cartea a fost distribuită înainte de Crăciun preoților, aceștia urmând să o distribuie gratuit credincioșilor cu ocazia vizitelor pentru sfințirea caselor. Ideea și speranța Biroului pentru Evanghelizare și Cateheză rămâne ca an de an o astfel de carte, accesibilă ca stil și lungime, explorând succesiv diverse teme legate de credință, să fie scrisă și să ajungă similar în casele credincioșilor, contribuind la formarea lor creștină.
