Programul Geneză 1-2-3 este pus la dispoziție gratuit
De la jumătatea acestei luni, programul video-catehetic „Geneză 1-2-3”, unicul (încă) de acest gen realizat în România, a devenit gratuit. La lansare, pr. Emil Moraru, prodecanul Facultății de Teologie Romano-Catolică din București, îl descria drept „cea mai completă cateheză despre primele capitole din cartea Genezei”, care „te provoacă să citești și să trăiești Cuvântul lui Dumnezeu. Un material pe care eu l-aș propune în fiecare parohie din țară, și chiar studenților de la facultățile de teologie.”
Anterior, „Geneză 1-2-3” putea fi comandat pe DVD, plus manualul tipărit, dar într-o perioadă în care DVD-urile dispar tot mai mult de la laptopurile noi și se preferă conținutul online, realizatorii au decis să îl ofere gratuit, integral, prin Cristofori.ro. Am stat de vorbă cu Radu Capan, din Biroul pentru Evanghelizare și Cateheză al Eparhiei noastre, care l-a prezentat și produs, alături de soția sa, Oana Capan, și alți colaboratori.
– Când a fost produs programul „Geneză 1-2-3” și cum?
– În iunie 2018, DVD-urile și manualele erau disponibile mulțumită Librăriei și Editurii Sapientia din Iași, dar munca la program a început cam cu un an înainte. În toamna lui 2017 și primăvara lui 2018 au fost filmate efectiv materialele. Nu dispuneam de prea multe resurse atunci, doar de un aparat foto DSRL, dar, ajutați de grupul de adulți din parohia în care activăm („Coborârea Spiritului Sfânt”, din Cluj-Napoca), am putut achiziționa și alte instrumente necesare. Aceasta ar fi partea tehnică. Materialul în sine a reprezentat rodul a luni de studiu, în special din cărți de biblic și de teologie în limba engleză, consultându-ne constant cu pr. Florin Bozântan, pe atunci consilier teologic în Eparhia de Cluj-Gherla, și cu pr. Eduard Patrașcu, din Dieceza de Iași, conducătorul Departamentului Biblic al Diecezei de Iași, implicat în traducerea Bibliei.
– De ce primele 3 capitole din Geneză și nu altele, sau altă carte din Biblie?
– Aș spune că motivația opririi asupra primelor capitole din Geneză a avut două aspecte. Mai întâi unul subiectiv: la convertirea mea a contribuit mult înțelegerea acestor capitole, pe care ani la rândul le-am desconsiderat. Nu puteam să apreciez niște texte pe care le percepeam în conflict clar cu știința… ca să nu mai spun că includeau un șarpe vorbitor. A fost însă și un motiv obiectiv: nu doar experiența noastră ci a atâtor alți cateheți și preoți arată că mulți, foarte mulți tineri își pierd interesul față de Biblie tocmai de la aceste pagini aparent puerile și depășite. Pe de altă parte, aș mai invoca ceva: primele trei capitole sunt o cheie fundamentală pentru a înțelege restul Bibliei. Cine nu le înțelege are mari „șanse” să nu înțeleagă nici restul Bibliei. Așa cum spune subtitlul programului, avem aici un adevărat manual de funcționare a omului.
– Ce puncte tari considerați că are acest program?
– Desigur, primul punct tare e faptul că materialul este multimedia: are 40-45 de minute de video pentru fiecare dintre cele cinci sesiuni; un manual care poate fi consultat online; iar din manual se pot explora legături web spre articole sau alte videoclipuri. Dar dincolo de aceasta considerăm că greutatea programului o dă conținutul de idei: cei care parcurg materialul vor descoperi textul biblic la lumina învățăturii Sfinților Părinți și a magisteriului Bisericii; vor învăța elemente de bază ale studiului biblic, precum multiplele sensuri ale textului sau conceptul de tipologie; vor vedea cât de important este să citim textul având în minte și cui a fost adresat el inițial, primii lui cititori; în fine, cum spuneam deja, vor vedea și cât de reală sau nu este tensiunea dintre textul biblic și descoperirile științifice.
– A fost ceva nou pe piața catolică românească, nu?
– A fost și mai este. Desigur, în ultimii ani au mai apărut materiale video pe teme de credință, dar un program video-catehetic presupune și un manual consistent de parcurs în paralel cu materialul video, așa cum are „Geneză 1-2-3”. Am pornit proiectul inspirați de programe video-catehetice americane, fără nici o pretenție de asemănare în calitate, ci mai mult cu speranța că va fi un început pentru ca alții, cu resurse mai bune și persoane mai competente, să producă ceva mai bun. Am avut mare noroc desigur cu consilierii teologici și biblici, care au avut răbdare cu acest proiect și au oferit călăuzirea necesară.
– Știți ceva despre cum a fost recepționat?
– Domnul e bun cu noi și ne ferește de prea mult feedback. L-am rulat noi înșine (chiar înainte de lansare) cu tineri și cu adulți și impactul a fost bun. A fost apoi „rulat” pe perioada pandemiei de către pr. Francisc Ungureanu, la „Ora Catolică”, sâmbăta. În fine, mai știm pe ici pe colo de unele rulări, prin parohii, provocând interes și discuții. Sperăm să continue să dea rod și acum, cu deschiderea prin online.
– Poate fi folosit și individual?
– Este drept că programele video-catehetice sunt de regulă concepute pentru grupuri. De exemplu, în manual sunt propuse la fiecare sesiune diverse întrebări care au mai mult sens în grup. În plus, celor ce vor să îl ruleze în grupuri continuăm să le punem la dispoziție „manualul facilitatorului”, în care sunt oferite ajutoare suplimentare pentru o bună desfășurare a programului. Trebuie doar să scrie la editor@cateheza.ro. Este mai mare șansa de a ajunge la răspunsuri la întrebările proprii dacă participantul urmărește programul într-un grup, cu un catehet sau preot bine pregătit. Nu înseamnă că nu poate fi folosit și ca un instrument de studiu personal… sau familial. Ar fi excelent dacă părinți care au copii în jurul vârstei de 18 ani ar viziona și discuta împreună acest program, dat fiind că abordează și probleme spinoase precum Big Bang-ul sau teoria evoluționistă și impactul lor asupra credinței noastre.
– Materialul video, ce cumulează 200 de minute, este pe YouTube. Nu ajunge simpla lui vizionare?
– Sperăm că nu va fi doar vizionare. Și iată de ce: programul este structurat în cinci sesiuni. Pentru fiecare sesiune există mai multe texte importante: un text introductiv, care dă startul necesar sesiunii; există și un text final al sesiunii, care trage unele concluzii. Dar apoi la fiecare sesiune manualul – care, subliniem, este de asemenea online pe Cristofori.ro – oferă elemente de dicționar, întrebări și răspunsuri, plus câteva texte de aprofundare care au fost alese special ca să completeze ceea ce este în partea video. Încurajăm așadar partea video să fie folosită în pereche cu partea de manual.
– Un gând de final?
– Într-o cateheză de la audiența generală din 8 ianuarie 1986, Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea vorbea despre viziunea biblico-creștină despre începuturile universului și ale istoriei omului în particular – adică despre ce citim în primele trei capitole din Cartea Genezei – ca fiind foarte importantă, „astfel că a vorbi despre ea explicit, chiar dacă sintetic, este o datorie ce nu poate fi ignorată de niciun păstor sau catehet”. Sperăm ca toți credincioșii să aibă parte de o cateheză lămuritoare despre primele pagini ale Bibliei. Dacă programul „Geneză 1-2-3” va fi găsit de ajutor, ne bucurăm.
– Mulțumim.
– Noi mulțumim de ocazie și sperăm cei ce au citit acest interviu să aibă curiozitatea de a arunca o privire pe https://www.cristofori.ro/geneza-1-2-3/.