Ziua Mondială a Bolnavului în protopopiatele Bistrița, Rodna și Beclean

Publicat pe: 14 februarie 2023|Secțiunea: Ştiri|

Ziua Mondială a Bolnavului, celebrată în întreaga Biserică Catolică la 11 februarie 2023, a prilejuit și în acest an, în întreaga lume, organizarea unor manifestări spirituale și caritabile, atât în colectivități, spitale, cămine de bătrâni, cât și la domiciliul suferinzilor: bolnavi, persoane cu handicap, orfani și săraci.

La nivelul Eparhiei de Cluj-Gherla, Sfânta Liturghie arhierească celebrată duminică, 12 februarie 2023 în Catedrala episcopală din Cluj-Napoca, a fost dedicată bolnavilor și personalului din domeniul sanitar. Această zi a fost marcată și la nivelul protopopiatelor Eparhiei de Cluj-Gherla. Astfel, în protopopiatele Bistrița, Rodna și Beclean s-au organizat slujbe religioase și rugăciuni care au avut loc în bisericile parohiale. Pr. protopop Cristian Goia s-a aflat în seara zilei de 11 februarie 2023 în mijlocul credincioșilor parohiei Bistrița III, păstorită de pr. Ioan Țolca, în Biserica „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” la celebrarea Sfântului Maslu, la care au participat preoți din protopopiatele Bistrița, Ileanda, Beclean, Gherla și Dej.

În ziua următoare, 12 februarie, părintele protopop a participat la Sfânta Liturghie celebrată în biserica „Înălțarea Domnului”, în parohia păstorită de pr. Login Ceuca. La finalul acesteia, s-au rostit rugăciuni de vindecare pentru bolnavi și pentru cei care au nevoie de ajutor. În seara aceleiași zile, în biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din parohia greco-catolică Beclean, păstorită de pr. Felician Neagoș, o mulțime de credincioși au umplut biserica parohială, unindu-se în rugăciune, în celebrarea slujbei Sfântului Maslu de către preoți din protopopiatele Beclean, Rodna și Bistrița. A fost un binecuvântat prilej de har și reînnoire sufletească. La final, toți împreună, preoți și credincioși, au ieșit în fața lăcașului de cult, unde au rostit o rugăciune în fața statuii Fecioarei Maria, cerând vindecare, putere și pace în inimi în aceste timpuri.

Celebrările desfășurate în cele trei protopopiate ale Eparhiei de Cluj-Gherla au fost ocazii de mulțumire adusă lui Dumnezeu – „Doctorul sufletelor și al trupurilor”, Cel care, pentru rugăciunile ce îi sunt aduse cu credință dăruiește alinare, întărire spirituală și vindecare celor aflați în suferință. Ziua Mondială a Bolnavului a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1993, iar celebrarea ei solemnă a avut loc la Lourdes, Franța. Această zi mondială se celebrează anual la 11 februarie, dată ce coincide cu prima apariție a Sfintei Fecioare Maria la Lourdes.

Rareș Flore