Deschiderea Anului Jubiliar al Surorilor Baziliene la Gherla, la 75 de ani de la fondare
Sâmbătă, 25 martie 2023, în sărbătoarea Bunei Vestiri, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla a celebrat Sfânta Liturghie arhierească – împreună cu pr. Nicolae Țap, protopop de Gherla și Dej, pr. Alexandru Hruban, paroh la parohia Gherla II (Sf. Iosif) și circa 20 de preoți și preoți călugări. Celebrarea a avut loc în biserica „Sfântul Iosif”, din Gherla, cel dintâi sediu episcopal al Eparhiei de Cluj-Gherla, cu ocazia deschiderii Anului Jubiliar al Surorilor Baziliene din România. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul surorilor baziliene.
Au fost prezente surori din toate comunitățile provinciei, iar un grup de surori au însoțit cu rugăciunea acest moment celebrativ din Locurile Sfinte, fiind plecate în pelerinaj. Deschiderea Anului Jubiliar a avut loc la Gherla, aici fiind și locul înființării primei comunități de Surori Baziliene în urmă cu 75 de ani. La începutul Sfintei Liturghii, Maica Veridiana Bolfă, Superioara Provincială OSBM, a rostit un cuvânt de deschidere, subliniind importanța momentului și drumul pe care Surorile Baziliene l-au parcurs prin timp și istorie, slujind lui Dumnezeu și aproapelui, dând mărturie, în persecuție și în libertate, despre bucuria vieții consacrate.
Maica Veridiana a evidențiat câteva aspecte din istoria fondării Comunității, care a avut loc în anul 1948 și care în același an a fost blocată de „piatra mormântului” persecuției. Apoi, a prezentat pe scurt viața fondatoarei, sr. Ana Fekete, o soră vincentină din Satu Mare, și colaborarea ei cu pr. bazilian Leon Manu și PS Iuliu Hossu, iar după arestarea acestora colaborarea cu părinții iezuiți duși la Gherla cu domiciliu obligatoriu și primirea a zece candidate în noviciat. A urmat arestarea sr. Ana și apoi decesul ei, în anul 1970.
La un an după moartea Maicii Ana, Dumnezeu a prevăzut un nou început. În anul 1971, pr. bazilian Sabin Dăncuş, din încredințarea superiorului provincial și al Ordinariului diecezan, a pus bazele unei comunități de Surori Baziliene la Cluj, iar în anul 1972 au fost primite în noviciat primele candidate. După doi ani, pr. Sabin a aflat de existența surorilor din Gherla și astfel surorile rămase din prima comunitate s-au alăturat noii comunități. Din binecuvântarea Domnului și a activității intense și curajoase a pr. Sabin, care în anii 1971-1990 s-a dedicat total formării surorilor, au fost multe chemări. În această perioadă au intrat în noviciat 67 de surori.
În anul 1978 surorile își aleg prima superioară, în persoana sr. Ioana Bota, care a avut această misiune pe toată perioada de clandestinitate, iar apoi în libertate încă zece ani, în total 21 de ani de slujire. Anul 1989 a adus recunoașterea Surorilor Baziliene din România ca Provincie a Ordinului Sfântului Vasile cel Mare, dar și mult dorita libertate de exprimare a credinței greco-catolice.
În cuvântul de învățătură la Sfânta Liturghie, Preasfinția Sa Claudiu s-a adresat surorilor, amintind bucuria acestei zile, de mulțumire lui Dumnezeu „pentru darul său reprezentat de prezența Surorilor Baziliene în Biserica noastră și în mijlocul poporului din care facem parte”. A spus: „Fiecare dintre noi suntem un dar al lui Dumnezeu pentru cei de lângă noi. Și astăzi, la o frumoasă aniversare, suntem chemați să contemplăm împreună darul pe care îl reprezintă, nu doar o persoană, ci o comunitate de persoane, un ordin, o ceată călugărească, ce a știut să aducă câte ceva din frumusețea Cerului în mijlocul nostru. Aceasta este menirea noastră, a tuturor, ca și creștini. Isus ne cheamă să fim lumină, să fim sare, și atunci trebuie să aducem lumina în întunericul acestei lumi și să dăm gust, să dăm sens vieții și lumii în care trăim.”
„Așa cum a subliniat și Maica Veridiana, încă de la început, de la fondare, misiunea Surorilor Baziliene s-a încadrat în misterul Maicii Sfinte, fiindcă în această frumoasă sărbătoare ne gândim la frumusețea împlinirii planului din veșnicie al lui Dumnezeu, la felul în care noua Evă spune «da» lui Dumnezeu, spune: «Fie mie după cuvântul tău». Astfel începe mântuirea noastră. Dar, să nu uităm că bucuria Maicii Sfinte, bucuria planului lui Dumnezeu, este presărată și cu suferință. Iar dacă astăzi contemplăm frumusețea, ne aducem aminte și de acel moment în care Maica sfântă și Sfântul Iosif îl aduc pe Isus în Templu, și Maica Sfântă ascultă acea teribilă prorocie, un fel de continuare a vestirii de astăzi, din care înțelege că o spadă va străpunge inima ei. Așa este și pentru noi. Așa a fost și pentru Surorile Baziliene și așa va fi în continuare. Bucuria noastră, darul nostru va fi presărat și cu suferință, dar contează cum trăim această suferință.”
Preasfinția Sa Claudiu a oferit exemplul sfinților și pe cel al martirilor, care ne spun despre cum trebuie să fie trăită suferința: „unită într-un mod tainic cu suferința lui Cristos pe cruce. Și atunci, această suferință a căpătat o valoare mântuitoare și de aceea continuă să dea rod”. La încheierea Sfintei Jertfe Liturgice, Maica Veridiana a mulțumit pr. Alexandru Hruban, parohul parohiei „Sf. Iosif” din Gherla, gazda evenimentului, și tuturor preoților care au răspuns invitației de a participa. A adus o mulțumire specială preoților capelani – din prezent și din trecut – ai Surorilor Baziliene.
Mulțumind, a oferit, semne de recunoștință colaboratorilor apropiați. Icoana care reprezintă Provincia română a Surorilor Baziliene, a „Inimii Neprihănite a Sfintei Fecioare Maria”, realizată special pentru acest An Jubiliar, a fost oferită în dar Preasfinției Sale Claudiu, ca Episcop de Cluj-Gherla, dar și în calitatea de urmaș în tronul episcopal al Arhiereului Fericit Iuliu Hossu.
Aceeași icoană a fost dăruită Părinților Bazilieni – pr. Ermil Jurja, ca superior al Călugărilor Ordinului Sfântului Vasile cel Mare – prezenți în biserică – dar, și în calitatea de urmaș al pr. ierom. Leon Manu, fondator al Surorilor Baziliene – și, din nou, același dar a fost oferit pr. Henryk Urban, superior al comunității de călugări iezuiți de la Centrul „Manresa” din Cluj-Napoca, cu care de asemenea Surorile au avut și continuă o strânsă colaborare, în vremuri de persecuție și în prezent, ca împreună lucrători în via Domnului. A adresat o caldă mulțumire tuturor celor de față și a cerut binecuvântarea Ierarhului de Cluj-Gherla, în acest moment de profunde semnificații pentru Ordinul Surorilor Sfântului Vasile cel Mare.
Maica Veridiana s-a adresat și surorilor baziliene, îndemnându-le să privească în urmă la cei 75 de ani de istorie pentru a vedea cum Domnul a privit spre ele și le-a însoțit cu o grijă iubitoare. A amintit că fondatorii și surorile care le-au precedat le-au lăsat o moștenire pe care trebuie să o ducă mai departe și să o valorifice. De asemenea, a anunțat că acest moment al deschiderii Anului Jubiliar – organizat „într-un mod mai restrâns”, va fi urmat de celebrarea solemnă a Jubileului, cu o participare mai largă, și care va avea loc în 16 iulie 2023 la Mănăstirea Sfânta Macrina din Cluj-Napoca.