„Descifrarea misterului Bibliei” la seminarul clujean

Publicat pe: 31 martie 2023|Secțiunea: Ştiri|

În virtutea bunei colaborări dintre Biroul pentru Evanghelizare și Cateheză, respectiv Seminarul „Sf. Ioan Evanghelistul”, în luna martie a fost organizată pentru seminariștii clujeni rularea programului video-catehetic „Descifrarea misterului Bibliei”, cu Jeff Cavins, biblistul american care a dezvoltat seria „The Great Adventure” (Marea Aventură) și a patentat „Cronologia biblică” cu 12 perioade codificate color. Seria „The Great Adventure”, din care face parte „Descifrarea misterului Bibliei”, a adus mai aproape de Scriptură numeroși catolici americani, programul putând fi comandat cu subtitrare în limba română – în varianta online – de pe AscensionPress.com.

Programul de opt sesiuni s-a desfășurat în 5 seri de joi, plus o zi de sâmbătă (cu 3 sesiuni), purtând participanții prin cele 12 perioade ale istoriei mântuirii prin intermediul a 14 cărți narative din Biblie. Fiecare moment de vizionare a fost urmat de discuții, facilitate de membri ai Biroului pentru Evanghelizare și Cateheză și sprijinite de pr. Marius Furtună, rectorul Seminarului, de altfel specializat pe biblic. Seminariștii au avut astfel ocazia aprofundării evenimentelor biblice de bază și a firului roșu al narațiunii biblice, fructificând „cheile” pe care Jeff Cavins le-a oferit de-a lungul întregului program. S-a văzut în mod repetat importanța tipologiei biblice, și astfel a Vechiului Testament, fără de care Cristos nu poate fi cu adevărat înțeles.

A fost al șaptelea program video-catehetic rulat la seminarul clujean. Primul a fost organizat în 2017, „Altaration”, la cererea pr. Ioan Călin Bot, pe atunci rectorul seminarului, iar astăzi Episcop, Administrator al Eparhiei de Lugoj. Mai apoi, în colaborare cu pr. Marius Furtună, au fost organizate programele: „TU. Teologia trupului” (10 sesiuni, în 2019); „Iertat” (3 sesiuni, în 2019); „Căutarea” (7 sesiuni, în 2021); „Euharistia” (10 sesiuni, în 2022); și, cel mai recent, „Liturghia” (6 sesiuni, în 2022). Colaborarea va fi reluată din toamnă, cu un nou program video-catehetic.