Cu Brant Pitre, aprofundând figura Fecioarei Maria

Publicat pe: 8 aprilie 2023|Secțiunea: Ştiri|

Peste 110 de persoane au participat în ultimele două luni la seria de video-cateheze intitulată „Maria. Biblia și Mama lui Dumnezeu”, cu biblistul catolic american Brant Pitre. Programul a fost organizat de Biroul pentru Evanghelizare și Cateheză al Eparhiei de Cluj-Gherla, cu o grupă în mod fizic, în parohia „Coborârea Spiritului Sfânt” din Cluj-Napoca, respectiv cu patru grupe online, dintre care una formată din preoți. În grupele online participanții au fost din toată țara, dar nu numai.

De ce este Maria atât de importantă pentru catolici și de ce atât de mulți oameni au avut o atât de mare devoțiune față de ea de-a lungul secolelor? Ce ne învață Sfânta Scriptură despre Maria, de exemplu despre fecioria ei perpetuă sau despre neprihănita ei zămislire? Acestea au fost câteva dintre întrebările explorate în acest program din seria Lectio, produsă de Institutul Augustin din SUA. De-a lungul a 7 sesiuni, în cadrul materialelor video vizionate, dr. Brant Pitre a examinat legăturile dintre Vechiul și Noul Testament și a prezintat explicații clare și ușor de înțeles cu privire la ce ne revelează Biblia și Părinții Bisericii despre viața și identitatea Mariei.

„Acest program m-a ajutat să cunosc mai bine rolul Sfintei Fecioare Maria în planul de iubire al lui Dumnezeu pentru om, să înțeleg de ce Maria este: Noua Evă, Noul Chivot, Noua Rahelă, diverse atribute minunate pe care le are, și mai ales că este Mama noastră. Am conștientizat ce minunat este să ai împreună cu Isus aceeași Mamă. Sunt sigură că am mai adăugat un strop de iubire în inima mea pentru Isus și pentru Mamă noastră Maria!”, a scris la finalul programului o participantă din Maramureș.

„Neavând o dedicare deosebită pentru Fecioara Maria, așa cum am văzut că au alte persoane, acest program mi-a evidențiat marile roluri ale Fecioarei Maria, între care cel mai mare e de participantă la procesul de mântuire, prin unirea intimă și colaborarea cu Isus Cristos. Scopul acestui program, apropierea de Fecioara Maria, este în mod clar atins!”, a concluzionat o participantă din Bistrița. „Participând la acest program am aflat multe lucruri noi despre Maria, Mama noastră, dar și despre multe istorii și personaje din Vechiul Testament. Am înțeles «titlurile» Mariei întâlnite în Litanii. Din mărturiile celorlalți participanți am înțeles importanța rugăciunii Rozariului, importanța venerării Mariei, puterea mijlocitoare a Mariei pe lângă Isus pentru creștini”, a fost experiența unei clujence.

„Cu siguranță a fost cel mai fascinant curs dintre cele parcurse recent, pentru faptul că explică atât de frumos anumite atribute și dogme privitoare la Preacurata. Cu cât cunoști mai bine pe cineva (care te impresionează la orice pas) este foarte greu să nu te apropii de acea persoană și să nu îți stârnească și mai mult interesul. M-am bucurat să văd că există legături atât de puternice și logice între Vechiul și Noul Testament, tradițiile evreiești, Părinții Bisericii și evident Tradiția și învățătura Bisericii (CBC). Evident credința e un dar, dar de asemenea se confirmă încă o dată ce spun mulți teologi importanți, că ea merge mână în mână cu rațiunea și cu cât înveți și pricepi mai mult, cu atât crezi mai mult și viceversa. Una peste alta, programul «Maria» mi-a răspuns la multe întrebări (uitate), m-a făcut să mă apropii de Fecioara Maria (aș îndrăzni să spun – mai mult), să aprofundez relația ei cu Fiul și cu noi, să fiu și mai fidel Adevărului, așa cum este el revelat de Doctrina și Tradiția Bisericii”, a fost opinia unui participant din Brașov.