Mons. Miguel Maury Buendía și-a încheiat misiunea în România

Publicat pe: 13 aprilie 2023|Secțiunea: Ştiri|

Astăzi, 13 aprilie 2023, Biroul de Presă al Sfântului Scaun a anunțat faptul că Papa Francisc l-a numit pe Excelența Sa, Mons. Miguel Maury Buendía, Arhiepiscop titular de Italica, Nunțiu Apostolic în Marea Britanie. Astfel se încheie misiunea diplomatică în România și Republica Moldova începută la 5 decembrie 2015, și respectiv în 25 ianuarie 2016. E.S. Mons. Miguel Maury Buendía a fost și decanul corpului diplomatic acreditat la noi în țară, după o veche tradiție conform căreia această demnitate îi revine reprezentantului Sfântului Scaun în România.

În timpul misiunii sale diplomatice în România, E.S. Mons. Miguel Maury Buendía s-a îngrijit de numirea mai multor Episcopi catolici și a coordonat realizarea vizitei apostolice a Sfântului Părinte Papa Francisc în țara noastră, desfășurată în perioada 31 mai – 2 iunie 2019. Pe 22 decembrie 2020, E.S. Mons. Miguel Maury Buendía a fost decorat de președintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de „Mare Cruce” în semn de înaltă apreciere pentru contribuția deosebită avută la dezvoltarea și aprofundarea relațiilor pe multiple planuri dintre România și Sfântul Scaun și pentru susținerea dialogului interconfesional. În data de 23 aprilie 2023, la ora 10:30, E.S. Mons. Miguel Maury Buendía va celebra Sfânta Liturghie în Catedrala Sfântul Iosif, prin care își va lua rămas bun de la comunitatea catolică din București.

Mons. Miguel Maury Buendía s-a născut la Madrid, în Spania, la 19 noiembrie 1955. A fost hirotonit preot la 26 iunie 1980 și încardinat în Arhidieceza de Madrid. A obținut licența în Teologie Dogmatică la Universitatea din Salamanca (1985) și doctoratul în Drept Canonic la Universitatea Pontificală San Tommaso, din Roma (1987). A intrat în Serviciul diplomatic al Sfântului Scaun în iulie 1987, activând ulterior ca secretar la Nunțiaturile Apostolice din Ruanda, Uganda, Maroc și Nicaragua (1987-1996), consilier la cele din Egipt, Slovacia, Macedonia și Irlanda (1996-2004), iar din 2004 a lucrat în Secretariatul de Stat al Sfântului Scaun, în Secțiunea pentru Relațiile cu statele. În 2008 a fost numit Arhiepiscop titular de Italica și Nunțiu apostolic în Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan, și consacrat Episcop în iunie același an, în Bazilica Santa Maria Maggiore, din Roma. La data de 5 decembrie 2015 a fost numit de către Sfântul Părinte Papa Francisc Nunțiu Apostolic în România, iar pe 25 ianuarie 2016 a primit numirea de Nunțiu Apostolic la Chișinău. Mons. Maury Buendía vorbește, în afară de spaniolă, limbile engleză, italiană, franceză, slovenă și română.

Nunțiatura Apostolică este reprezentanța diplomatică a Sfântului Scaun pe lângă un stat. Din Nunțiatura Apostolică fac parte Nunțiul Apostolic, care conduce reprezentanța diplomatică, și colaboratorii săi, consilierii și secretarii Nunțiaturii. Toți aceștia fac parte din corpul diplomatic acreditat de Sfântul Scaun pe lângă un stat. Primele documente istorice care atestă relații între România și Sfântul Scaun datează din Evul Mediu, însă primul Concordat cu Vaticanul, care reglementează raporturile bilaterale, a fost semnat abia la 10 mai 1927, la Roma, și ratificat de Parlamentul României la 29 mai 1929. În 1948, prin Decretul nr. 151 din 17 iulie, Concordatul a fost denunțat unilateral de către autoritățile de la București, iar la 7 iulie 1950 relațiile diplomatice cu Vaticanul au fost întrerupte. România și Vaticanul au reluat relațiile diplomatice în mai 1990, primul ambasador al României prezentându-și scrisorile de acreditare la 8 iunie 1993, primul Nunțiu Apostolic în România fiind Arhiepiscopul John Bukovsky.

pr. Francisc Ungureanu,
secretar general CER