Intrarea, la Învierea Domnului, în biserica nouă a parohiei Cordoș – Cluj

Publicat pe: 20 aprilie 2023|Secțiunea: Ştiri|

Sărbătoarea Învierii Domnului din acest an, 2023, a venit cu un semn concret al reînvierii Bisericii, pentru comunitatea parohiei Cluj-Cordoș, cu hramul „Sf. Profet Ioan Botezătorul”, păstorită de pr. Ioan Pașca. Utrenia Învierii și Sfânta Liturghie din sărbătoarea Învierii Domnului s-au celebrat în incinta noii biserici, încă în construcție, care a fost binecuvântată doar cu câteva zile înainte pentru celebrări.

În Joia Mare, 13 aprilie 2023, din încredințarea Preasfinției Sale Claudiu, pr. Vasile Tofană SJ, Vicar general, a binecuvântat interiorul noii biserici. Momentul de binecuvântare a urmat celebrării Sfintei Liturghii în biserica de lemn din apropiere. Parohia Cordoș-Cluj, reînființată în anul 2007 (11 iunie) și parohia Baciu (constituită la 26 nov. 2008), au fost încredințate, de la început, grijii pr. Ioan Pașca. Programul liturgic al celor două parohii s-a desfășurat într-o biserică mică de lemn, care a fost edificată, și apoi sfințită în anul 2008, cu hramul „Preasfânta Treime” (hramul parohiei Baciu). Zona de la periferia mun. Cluj-Napoca spre loc. Baciu a cunoscut o intensă dezvoltare în ultimii ani și biserica mică de lemn a devenit neîncăpătoare pentru cele două comunități parohiale reunite aici.

Ca urmare, s-a început construirea unei biserici noi, de zid, spațioasă. La 12 mai 2019, Preasfinția Sa Florentin binecuvânta temelia construcției. În a doua jumătate a anului 2021 biserica era ridicată și, la 31 octombrie 2021, datorită condițiilor impuse de pandemie – ca celebrările să aibă loc în spații aerisite și în condiții de distanțare – s-a celebrat Sfânta Liturghie în incinta încă în lucru a noii biserici, cu ocazia primirii a noi membre în Reuniunea Mariană parohială – un eveniment memorabil, desfășurat cu participarea pr. Cristian Sabău, atunci protopop de Cluj și a d-nei Monica Culea, președinta Reuniunii Mariane eparhiale. După acest moment zidirea a continuat, s-a trecut la finisări, și acum interiorul bisericii este finalizat, pregătit să servească drept casă Domnului Înviat.

Pr. paroh Ioan Pașca a transmis pentru biroul de comunicații sociale din cadrul Episcopiei de Cluj-Gherla, o relatare despre binecuvântarea interiorului noii biserici: „În Sfânta și Marea zi de Joi, în care ne amintim de gestul suprem de slujire al lui Cristos prin exemplul frumos al spălării picioarelor ucenicilor, concretizat apoi pe Cruce, pr. Vasile Tofană SJ, Vicar general, delegat din partea Preasfințitului Claudiu, a slujit în parohia Cluj-Cordoș. După salutul de întâmpinare, de la ora 9.00, s-a celebrat Sfânta Liturghie cu Vecernia, în biserica de lemn. În cuvântul de învățătură pr. Vasile Tofană a explicat cele trei semnificații ale zilei de Joi: Instituirea Sfintei Euharistii; Ziua Preoției și Porunca Iubirii lăsate de Cristos: iubire, concretizată de femeia păcătoasă care a uns cu Mir de mare preț picioarele lui Isus; iubire promisă solemn și de Apostolul Petru, care, deși a învățat la școala lui Cristos s-a lepădat de El doar peste câteva clipe! Prin contrast, s-a amintit ne-iubirea Apostolului Iuda, care a văzut doar profitul în Isus și l-a vândut cu 30 de arginți, prețul unui sclav, și astfel «a eșuat în întâlnirea cu Cristos». Pr. Vicar a recomandat credincioșilor să nu judece pe nimeni, să nu se încreadă în forțele proprii, fiindcă «nu știm cum reacționăm în situații limită». După celebrarea Sfintei Liturghii s-a ieșit din biserica de lemn în procesiune și s-a intrat în biserica nouă, unde s-au făcut rugăciuni de binecuvântare și stropirea cu apă sfințită.

Acest eveniment s-a celebrat înainte de Sfintele Paști, ca întreaga comunitate din parohia Cluj-Cordoș să poată participa la oficiile liturgice ale Sărbătorii Învierii Domnului în biserica nouă, de curând finisată în interior. La încheiere, pr. Ioan Pașca i-a oferit pr. Vasile Tofană o lumânare – în mod simbolic anticipând Lumina Învierii lui Cristos. În continuare, pr. Vicar general a vizitat spațiile unde se desfășoară noile lucrări de la ansamblul parohial. Cu ocazia acestui începutul de drum și slujire a lui Dumnezeu în noua biserică, comunitatea parohială din parohia Cluj-Cordoș mulțumește tuturor binefăcătorilor bisericii noi! Cristos a Înviat!”