Duminica Sf. Toma și Sărbătoarea Sf. Gheorghe în parohiile Șanț și Recele

Publicat pe: 26 aprilie 2023|Secțiunea: Ştiri|

În duminica a doua a Paștilor, dedicată apostolului Toma, 23 aprilie 2023, pr. Cristian Goia, protopop de Beclean, Bistrița și Rodna s-a aflat în mijlocul credincioșilor greco-catolici din parohiile Șant și Recele (Ilva Mare), din protopopiatul Rodna. Părintele i-a încurajat pe credincioși prin cuvântul de învățătură, subliniind importanța credinței și chemarea la mărturia pe care fiecare creștin este chemat să o dea despre Cristos cel înviat.  Bucuria participanților la celebrări a fost prilejuită și de sărbătoarea Sfântului Gheorghe, sfânt care a fost condamnat la moarte pentru că nu a renunțat la credința creștină.

Oameni simpli, dar cu credință puternică, cu o dragoste unică pentru Dumnezeu și Biserică ce li se putea citi pe chipuri, au însuflețit frumoasele lăcașuri de cult prin cântările lor și le-au împodobit prin propria prezență, purtând cu mândrie costumele lor naționale, după tradiția strămoșească. În cuvântul de mulțumire, adresat de pr. Augustin Flămând, preotul care păstorește cu dăruire cele două comunități, a fost evocată jertfa și tăria spirituală a credincioșilor care, de-a lungul anilor, au dat dovadă de credință neclintită în fața prigonitorilor comuniști, care au vrut să distrugă valorile creștine și Biserica Greco-Catolică. Asemenea Sfântului Gheorghe, mulți credincioși au fost condamnați la suferință, pentru că nu au vrut să renunțe la valorile lor, la credința lor, convinși fiind că Biserica Română Unită va renaște din propria-i cenușă.

Rugăciunea comunităților parohiale din Șanț și Recele, reunite în jurul părintelui protopop și a părintelui paroh, în frumoasa zi de duminică, de mare sărbătoare aflată în lumina Învierii, a fost o rugăciune de bucurie și recunoștință, făcută cu conștiința faptului că ei înșiși, generațiile de credincioși greco-catolici de azi, sunt roade ale credinței, rugăciunii și jertfei înaintașilor, care l-au iubit pe Dumnezeu și și-au iubit Biserica într-un mod unic, acceptând mai bine să își piardă libertatea, sau viața, decât să renunțe la credința lor.

Rareș Flore

Tur virtual al bisericii „Intrarea în Templu a Maicii Domnului” din Parohia Şanţ:

Tur virtual al bisericii „Buna Vestire” din Parohia Recele: