Simpozion și binecuvântare de bust dedicate marelui cărturar greco-catolic George Barițiu, la Jucu

Publicat pe: 29 aprilie 2023|Secțiunea: Ştiri|

Din încredințarea Preasfințitului Claudiu, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, pr. Marius Cerghizan, protopop de Someș, împreună cu pr. Roșca Sorin, administrator parohial la Jucu, au luat parte la deschiderea Simpozionului național cu participare internațională cu tema: „Esențe Românești – învățământul românesc în context european: oportunități, provocări, exemple de bune practici”.

Evenimentul s-a desfășurat în 28 și 29 aprilie 2023, la Jucu, în organizarea Școlii Gimnaziale „George Barițiu” Jucu de Sus, a Primăriei com. Jucu, a Cercului Preoțesc Jucu și a Asociației cultural-istorice „Amicii trecutului nostru istoric – ATNIS”. Pr. Marius Cerghizan a transmis binecuvântarea și salutul Preasfinției Sale Claudiu tuturor participanților elevi, profesori, autorități locale, județene și centrale la acest Simpozion dedicat istoricului, publicistului și marelui om politic greco-catolic George Barițiu (1812-1893), întemeietorul presei românești din Transilvania și membru fondator al Academiei Române, originar din Jucu de Jos, comitatul Cluj.

În prima zi a manifestării, pr. Marius Cerghizan, protopop de Someș, a binecuvântat și bustul marelui cărturar George Barițiu din curtea Școlii Gimnaziale care cu cinste îi poartă numele. Cu acest prilej, părintele protopop și-a exprimat speranța „ca prezența acestui bust în mijlocul elevilor să fie o invitație la a cunoaște adevăratele valori culturale și spirituale pe care Biserica Greco-Catolică le-a dăruit neamului românesc”, valori pe care, a îndemnat, „să le promovăm generațiilor viitoare prin trăirea noastră”.