Zile de spiritualitate mariană despre iubirea lui Dumnezeu

Publicat pe: 22 mai 2023|Secțiunea: Ştiri|

Despre iubirea lui Dumnezeu, la Zilele de spiritualitate mariană de la Mănăstirea Maicii Domnului

A început, în după-amiaza zilei de 19 mai 2023, la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca, Sanctuar arhiepiscopal major, o nouă ediție, a 15-a, a Zilelor de spiritualitate mariană, program al lunii mai – luna dedicată Preasfintei Fecioare Maria -, organizat de surorile din Congregația Maicii Domnului, cu Maica Teodorina, superioara generală CMD. Cea dintâi conferință a pr. prof. dr. Innocenzo Gargano, călugăr camaldolez din Roma, a deschis programul celor trei zile. Părintele conferențiar a invitat la un popas „în fața fericirii Mariei proclamată de Elisabeta”: „Fericită aceea care a crezut că se vor împlini cuvintele Domnului” (cf Luca 1,45). Traducerea în limba română a fost asigurată de sr. Cecilia Flueraș CMD.

Au participat Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla; pr. Vasile Tofană SJ, Vicar general; pr. Cristian David, rector al Sanctuarului; pr. Olivo Bosa SJ; pr. Marius Cerghizan, alți preoți și preoți călugări, între care oaspeți din Eparhia de Oradea, de asemenea surori din Ordinul Sf. Vasile cel Mare, studenți seminariști, membre ale Reuniunii Mariane, credincioși laici. La intrarea în capela mănăstirii, surorile au așezat într-un altar lateral de lemn sculptat icoana Sanctuarului: „Maica Sfântă, mângâierea celor ce plâng”, simbol al prezenței spirituale a Preasfintei Fecioare Maria.

În deschidere, Preasfinția Sa Claudiu a prezentat invitatul actualei ediții a Zilelor de spiritualitate mariană, pe pr. Innocenzo Gargano, preot, profesor, călugăr la Mănăstirea San Gregorio al Celio din Roma, autor de cărți de spiritualitate, colaborator la lucrări colective și dicționare de teologie, publicist (director al trimestriarului „Vita Monastica”). „Profesor la majoritatea Universităților Pontificale din Roma – Universitatea Gregoriana, Institutul Biblic, Universitatea Urbaniana ș.a.; cu o activitate bogată pe lângă Congregația pentru Bisericile Orientale (acum Dicasteriul pentru Bisericile Orientale)”, pr. Innocenzo Gargano este mai ales „un prieten al României, al Bisericii noastre” care a mai fost în România, a participat, ca profesor invitat, și la cursurile de pregătire pentru preoți, „este prezent în viața multora ca îndrumător spiritual, ca îndrumător de teze de doctorat” și în primul rând ca prieten.

Sâmbătă, 20 mai 2023, a doua zi a Zilelor de spiritualitate mariană, prin cele două conferințe prezentate, pr. Innocenzo Gargano a îndreptat privirile sufletelor spre cea căreia i-a fost dedicat acest timp, Preasfânta Fecioară Maria. A doua meditație, din prima parte a zilei, a relevat din ceea ce „s-a întâmplat în inima, sentimentele, gândurile Preasfintei Fecioare Maria, în această trecere care pornește de la ascultarea cuvintelor îngerului și conduce la explozia cântului Magnificat al Mariei”. În centrul meditației a 3-a, de după-amiază, a stat Nunta din Cana; pornind de la acest moment evanghelic, pr. Gargano a invitat auditoriul să pătrundă în misterul iubirii lui Dumnezeu.

Conferințele au fost urmate de Slujba Vecerniei, oficiată în capela mănăstirii de către Preasfinția Sa Claudiu, cu pr. Vasile Tofană SJ, Vicar general, pr. Cristian David, rector al sanctuarului. Au fost de față, împreună cu surorile CMD, pr. Innocenzo Gargano, pr. Daniel Avram, surori din Ordinul Sf. Vasile cel Mare (OSBM), membre ale Reuniunii Mariane, mulți credincioși. Celebrarea a fost urmată de o seară de muzică și rugăciune în cinstea Preasfintei Fecioare Maria. Au cântat și au încântat pe cei prezenți, așezând frumoase flori spirituale la altarul Maicii Sfinte, artiștii invitați: Constantin Andrei, chitară; Alice Gavriliu, soprană; Cristina Mureșan, pian; și Șerban Floștoiu, oboi.

Invitații au interpretat lucrări muzicale ale unor mari compozitori precum F. Schubert, R. Schumann, F. Tarrega, G. P. Telemann, F. Chopin, F. Moreno, F. Tarreba, G. Caccini. Armoniile muzicale s-au îmbinat cu scurte meditații rostite de surori, despre „Maria, Mama Cuvântului întrupat”, și de rugăciuni citite de către toți, în comuniune. Programul de cântec și rugăciune fiind încheiat, Preasfinția Sa Claudiu și-a exprimat bucuria pentru acest timp, despre care a spus că a fost „trăit cu Mama noastră”: în armonie, frumusețe și, a adăugat, „avem nevoie câteodată de o scrisoare sau un mesaj din partea altora, care să ne aducă aminte de mamele noastre” și este ceea ce a făcut la aceste zile de spiritualitate mariană invitatul, pr. Innocenzo Gargano, care, „prezentându-ne Sfânta Scriptură, ne-a prezentat-o ca pe o scrisoare de dragoste adresată nouă de către Dumnezeu, de către Maica Sfântă, și ne-a invitat să revenim acasă”.

„Noi nu revenim de pe tărâmuri străine, dar de multe ori în viața de zi cu zi ne îndepărtăm de noi înșine și mergem, poate, departe de noi și departe de casă”. Conferințele pr. Gargano au fost un fel de scrisori de dragoste prin care Dumnezeu ne aduce aminte că ne-a făcut un dar extraordinar, ne-a dăruit o Mamă atentă, iubitoare, care este tot timpul prezentă lângă noi și, de fapt, în felul acesta noi am revenit de pe tărâmuri străine din sufletul nostru și am petrecut câteva momente împreună cu Maica Sfântă”. Preasfinția Sa Claudiu a mulțumit surorilor CMD, Maicii Teodorina, superioara generală, sorei Ștefania, superioara locală, pentru că au organizat aceste zile pentru toți cei care „au simțit nostalgia față de Maica Sfântă”, și care astfel și-au putut aminti de iubirea lui Dumnezeu. „Acesta este, cred, mesajul pe care aceste zile ni l-au adus: suntem înconjurați de iubire și, dincolo de tot ceea ce vedem, Cristos a înviat!”, a încheiat Ierarhul.