Cei patru evangheliști descoperiți în patru cateheze
Aproape 80 de persoane, laici și câțiva preoți, au participat în ultimele patru săptămâni, organizați în trei grupe, la o serie de cateheze despre cele patru Evanghelii și autorii lor umani. Suportul l-a constituit un material video al lui Tim Gray, președintele Institutului Augustin din Colorado, SUA, și un cunoscut vorbitor și autor catolic. Catehezele s-au desfășurat online, într-un proiect început pe timp de pandemie de Biroul de Evanghelizare și Cateheză al Eparhiei de Cluj-Gherla și care continuă și acum. Participanții au fost din toată țara, precum și din afara ei.
Concluzia finală a fost aceasta: pentru cei mai mulți dintre participanți, evangheliștii erau niște figuri sfinte, fără a le cunoaște însă prea bine trăsăturile umane, fără a se gândi vreodată să se roage la ei. La final de program însă, cei patru evangheliști au prins într-un fel viață, devenind mai clară amprenta lor în Evanghelii și modul minunat în care au scris, cum și-au structurat textele și care sunt cheile specifice fiecăruia care „deschid” textele lor. „Am reușit să îi cunosc pe cei patru evangheliști, să nu mai fie pentru mine doar patru nume ci patru personalități prețioase”, a împărtășit la final M.B. din Bistrița. „M-a determinat să parcurg în cele patru săptămâni toate Evangheliile prin citire sau audio din aplicație și fiecare discurs al lui Isus să îl simt ca și cum Isus ar fi vorbit astăzi și eu eram de față. Toată această sistematizare, toate accentele scoase în evidență, toată această intimitate cu Evangheliile pe care am câștigat-o sunt neprețuite. Mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a scos înainte în forma aceasta cuvântul Său!”
„Episoadele în care Tim Gray ne-a prezentat Evangheliile ne-au făcut să degustăm din plin Sfânta Evanghelie, ne-au adus multe noutăți legate de cei patru evangheliști și mai ales legate de interpretarea unor capitole din Evanghelii. A fost cu adevărat ca «un râu» cu apă multă, plin de multe informații, greu de reținut, dar care sperăm că ne vor fi de folos ca să savurăm cuvintele pline de iubire ale Mântuitorului nostru, să ne conducă la creștere în credință”, a fost opinia împărtășită de M.C. din Cluj-Napoca. Din același oraș, L.G. a scris la final: „Mă bucur că am trecut peste ezitările inițiale și m-am avântat într-un domeniu atât de vast și de complex, cu ramificații multe, cu legături de urmărit, cu conexiuni ce ne-au fost evidențiate atât de frumos, încât parcă mereu aveam câte un moment de «Aha, asta era!» Beneficiile sunt evidente, începând cu o mai bună înțelegere a contextului redactării Evangheliilor, legăturile cu Vechiul Testament și între ele și continuând cu o mai mare apropiere față de evangheliști. Parcă altfel se pătrunde textul atunci când ai acces la împrejurările în care a fost scris, la personalitatea scriitorului, statutul social, preocupările, toate fiind elemente care își pun amprenta asupra stilului de redactare. Multe, multe aspecte la care nu ne-am fi gândit sau pe care nu le-am luat în considerare până acum.”
„Eu citesc în mod constant din Sfânta Scriptură dar nu am reușit sa aprofundez mare lucru. Nici nu am avut un îndrumător spiritual care sa mă ghideze în acest drum, eu neavând nici un fel de pregătire teologică. Dar am aflat niște lucruri fantastice, care mă ajută să aprofundez mai bine Sfânta Evanghelie”, a fost mărturia dată de V.M. din București. „Vreau să mulțumesc pentru acest minunat drum prin Evanghelii. Aș fi dorit să nu se termine, să tot dureze” (I.Ț., București). „Mie acest program mi-a depășit așteptările! Se așază cu totul altfel lucrurile, având așa de clare structurile. Voi citi de acum Evangheliile cu un grad superior de înțelegere, cu un orizont mult mai larg și sigur cu mult mai mult folos. Încă mai sunt uimită cum s-a făcut că mi l-a adus mai aproape pe Isus! Sunt bucuroasă! Sunt recunoscătoare, ca de fiecare dată, pentru șansa de a avea acces la asemenea lucruri minunate” (M.T., Bistrița).