Alegerea conducerii AGRU-lui eparhial

Publicat pe: 15 octombrie 2023|Secțiunea: Ştiri|

Sâmbătă, de la ora 10:00, în Aula Fer. Hossu din Catedrala în construcție din Piața Cipariu, a avut loc o întrunire organizatorică a AGRU din Eparhia de Cluj-Gherla, care a inclus și alegerea noii conduceri locale AGRU. PS Claudiu, Episcop de Cluj-Gherla, a participat la partea de început, respectiv de sfârșit, între aceste momente celebrând Liturghia în capela Sf. Iosif din aceeași Catedrală pentru Adunarea Eparhială a Reuniunii Mariane.

Întâlnirea a fost deschisă și moderată în prima parte de dr. Alin Tat, delegat al PF Cardinal Lucian Mureșan pentru AGRU național, care a relatat că în această perioadă au avut loc alegeri similare și în alte Eparhii ale Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. A urmat salutul Episcopului de Cluj-Gherla, care a amintit de asemenea despre restructurarea AGRU, prelungită de pandemia Covid, salutând cu bucurie că s-a ajuns la acest moment. Preasfințitul Claudiu a transmis că dorința Sinodului Episcopilor legat de AGRU este, cu respectarea viziunilor specifice fiecărei Eparhii, să se crească în colaborare, urmărind nu o uniformitate cât comuniunea sporită. De asemenea, i-a încurajat pe membrii AGRU relevând că vocea laicilor poate face uneori mai mult decât a episcopilor. A urmat cuvântul spiritual al pr. Cristian Langa, asistentul spiritual al AGRU eparhial, pornind de la Evanghelia zilei, mai exact de la întrebarea lui Isus: „Se cuvine a face bine?” A sugerat ca un program – personal și colectiv – pentru membrii AGRU – într-o adaptare a cunoscutelor cuvinte ale Cardinalului Iuliu Hossu – „Binele este viața noastră”: binele cu rugăciunea, cu formarea, cu discernerea Binelui azi, cu adevărul (de apărat, promovat, întărit) în fața artileriei multiforme a răului. Pentru că iubirea e mult mai mult decât abținerea de la rău sau respectarea unor norme, ci cere voința și decizia de a face binele.

Moderatorul a mulțumit conducerii AGRU Cluj precedente care și-a continuat activitatea dincolo de mandat (și în perioada pandemiei), după care au început alegerile. Astfel, președinte al AGRU eparhial a fost aleasă Ștefania Isailă; vicepreședinte Petru Boilă; consilieri Sara Fini și Codruța Fernea, iar secretar a fost numită Dana Morar. Participanții au avut apoi ocazia să intervină liber exprimându-și așteptările pentru AGRU eparhial. La final, Episcopul de Cluj-Gherla a asigurat noua echipă de toată susținerea sa și a invitat ca toți să se implice, subliniind că este nevoie de rugăciune și de acțiune deopotrivă. Noua echipă de conducere a mai rămas o vreme în Aula Fer. Hossu pentru a discuta despre pregătirea Adunării Generale la nivel național a AGRU, din perioada 27-29 octombrie, care se va ține la Cluj.