Anunț: Festivalul de muzică religioasă „Armonii Sacre” la a XV-a ediție

Publicat pe: 2 noiembrie 2023|Secțiunea: Ştiri|
  • Invitație la rugăciune prin cântare sub egida aniversarului de 170 de ani ai Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla

Sub egida aniversării a 170 de ani de la întemeierea Eparhiei de Cluj-Gherla, și a comemorării, în acest an, a 75 de ani de la ilegala interzicere a Bisericii Române Unite și trecerea ei în catacombe, Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla reia tradiția organizării unui festival coral de muzică religioasă, care să aducă împreună coruri ce s-au format și își desfășoară activitatea în jurul unor biserici, sau aparțin unor instituții de învățământ.

Cu binecuvântarea și participarea Preasfinției Sale Claudiu, o nouă ediție, cea de-a XV-a, a Festivalului de muzică religioasă „Armonii Sacre” se va desfășura la Cluj-Napoca pe parcursul a două zile. În premieră, festivalul va avea o secțiune adresată copiilor și tinerilor, găzduită de Catedrala „Martirilor și Mărturisitorilor veacului XX”, vineri, 10 noiembrie 2023 cu începere de la ora 18.00, pentru ca a II-a zi, sâmbătă, 11 noiembrie 2023, în Catedrala episcopală „Schimbarea la Față” să fie rândul reuniunii grupurilor corale compuse din adulți.

La această ediție vor participa mai multe coruri care activează pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla – Corul „Angeli”, Corul Seminarului Teologic eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul”, Corul „Adoremus” (format în mare parte din membri ai prestigiosului Cor „Magnificat”) sau Corul „Allegria” – care au luat parte la ediții precedente ale acestui festival strâns legat de parcursul post-revoluționar al Eparhiei de Cluj-Gherla, la care se vor adăuga mai multe participări în premieră cum ar fi cele ale Corului „Vox Lucis”, „Mesagerii Speranței” sau „Donum Dei”.

Festivalul „Armonii Sacre” a fost inițiat în anul 2003, cu binecuvântarea Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu, Episcopul de atunci al Eparhiei de Cluj-Gherla, la aniversarea Jubileului de 150 de ani de la întemeierea Eparhiei de Cluj-Gherla. Directorul festivalului a fost prof. Alexandru Suciu (de la Filarmonica clujeană), dirijor al Corului „Magnificat”, al Catedralei „Schimbarea la Față” în perioada 1998-2020, sub călăuzirea căruia au fost aduse împreună coruri bisericești din întreg Ardealul.

Fiecare ediție a fost o întâlnire prin cântec în fața lui Dumnezeu, mărturie, totodată, de unitate și înfrățire – între parohii, eparhii și chiar confesiuni creștine. În anul 2017, an dedicat centenarului episcopatului Arhiereului Iuliu Hossu, acum Fericit martir, festivalul a ajuns la cea de-a XIV-a ediție. Cursul evenimentelor care au urmat, perioada de pandemie, mutarea la Cer a regretatului Episcop Florentin, încheierea, după o perioadă îndelungată de dăruire și rugăciune prin cântec, a activității Corului „Magnificat”, au întrerupt șirul organizării unei noi ediții.

Din anul 2021 sub păstorirea Preasfinției Sale Claudiu, Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla își continuă parcursul vrednicilor înaintași păstrând și valorificând spre „mai mare Mărirea lui Dumnezeu” și mântuirea sufletelor prețioasa moștenire spirituală din trecut.

Festivalul de muzică religioasă „Armonii Sacre” reprezintă o parte a acestei moșteniri, care, într-un moment istoric cu profund simbolism, iese din nou la lumină cu o nouă ediție care va deschide evenimentele incluse în aniversarul Eparhiei de Cluj-Gherla, minunat prilej de sărbătorire și mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru darul Iubirii și al prezenței Sale ocrotitoare, în fiecare clipă a celor 170 de ani de drum, propovăduire și trăire a credinței în această Eparhie, de Dumnezeu binecuvântată, a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice.

Organizatorii adresează tuturor celor care doresc să participe, o invitație la împreună cântare, la împreună rugăciune în armonii sacre și spirit fratern.