Invitație la Simpozionul internațional „170 de ani de existență a Episcopiei de Cluj-Gherla. Tradiție și perspective”

Publicat pe: 20 noiembrie 2023|Secțiunea: Anunţuri|

Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla, în colaborare cu Facultatea de Istorie și Filosofie și cu Facultatea de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității Babeș-Bolyai, organizează, în perioada 24-25 noiembrie 2023, Simpozionul internațional „170 de ani de existență a Episcopiei de Cluj-Gherla. Tradiție și perspective”. Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, va saluta invitații și pe toți participanții la programul aniversar și va rosti cuvântul introductiv. Solemnitatea de deschidere și primele conferințe vor avea loc vineri, 24 noiembrie 2023, de la ora 11.00, în Aula Magna a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (str. Mihail Kogălniceanu, nr. 1).

Vor urma alte două sesiuni de conferințe, în Sala Club a Universității Babeș-Bolyai (str. Em. de Martonne, nr. 1): cea dintâi în aceeași zi, de la ora 16.00, iar cea de-a doua va avea loc sâmbătă, 25 noiembrie 2023, de la ora 10.00. Simpozionul internațional aniversar va fi încheiat sâmbătă, 25 noiembrie 2023, între orele 16.00-18.30, în Aula „Cardinal Iuliu Hossu” a Catedralei „Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea” din Piața Cipariu, cu încă o sesiune de conferințe. Programul acestei seri cuprinde și un intermezzo muzical – având ca protagoniste pe soprana Alice Gavriliu; la pian: Cristina Mureșan – fiind însoțit și de armonia culorilor, prin vernisajul Expoziției „Iconoferestre”, autor: artistul plastic Marian Furtună.

De asemenea, participanții la momentele de reflecție și retrospectivă istorică, vor avea ocazia să viziteze holul expozițional din proximitatea Aulei „Cardinal Iuliu Hossu”, pentru a parcurge drumul de 170 de ani al Eparhiei de Gherla, ulterior de Cluj-Gherla, în imagini, în mod interactiv, cu explicații oferite prin înregistrări audio sau linkuri spre articole istorice. Expoziția foto-documentară permanentă a fost inaugurată în anul 2003 – la 150 de ani de existență ai Eparhiei de Cluj-Gherla -, actualizată în anul 2017 – când Eparhia de Cluj-Gherla împlinea 155 de ani -, din nou actualizată în noiembrie 2022, și completată cu un spațiu expozițional dedicat rezistenței prin credință și martiriului Bisericii Române Unite.

* * *

Simpozionul internațional
170 de ani de existență a Episcopiei de Cluj-Gherla. Tradiție și perspective

Organizat de
Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla,
în colaborare cu
Facultatea de Istorie și Filosofie
și Facultatea de Teologie Greco-Catolică
din Universitatea Babeș-Bolyai

Program

Vineri 24 noiembrie 2023

Orele 1100-1300Deschiderea evenimentului în Aula Magna a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Moderator: Pr. Prof. Dr. Cristian Barta

Cuvinte de salut:

  • Prof. dr. Daniel David, Rector al Universității Babeș-Bolyai.
  • PS Claudiu Lucian Pop, Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla

Mesaje:

  • Preafericitul Părinte Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major și Mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică
  • Eminența Sa Cardinal Claudio Gugerotti, Prefect al Dicasterului pentru Bisericile Orientale
  • Înaltpreasfințitul Părinte Andrei Andreicuț, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului.
  • Excelența Sa Béla Kató – Episcop al Eparhiei Reformate din Ardeal
  • Excelența Sa István Kovács – Episcop al Episcopiei Unitariene
  • Prof. dr. Ovidiu Ghitta, Decan al Facultății de Istorie și Filosofie din Universitatea Babeș-Bolyai.
  • Pr. Prof. dr. Cristian Barta, Decan al Facultății de Teologie Greco-Catolică din Universitatea Babeș-Bolyai.

Conferințe – Moderator: Conf. Dr. Ioan Cârja

  • Prof. dr. Ovidiu Ghitta, Facultatea de Istorie și Filosofie, UBB: „Primele circulare ale episcopului Ioan Alexi”.
  • Prof. dr. Mónica Fuster Cancio, Pontificia Università della Santa Croce, Roma: „L’appello alla Romania per la riscoperta delle radici cristiane dell’Europa”.

Orele 1600-1830Conferințe – Sala Club a Universității Babeș-Bolyai (Str. Emmanuel de Martonne 1). Moderator: Pr. Conf. Dr. Horea Ovidiu Pop

  • Prof. dr. Ana Victoria Sima, Facultatea de Istorie și Filosofie, UBB: „Cum a obținut Episcopia greco-catolică de Gherla primele burse pontificale la Roma? Un proiect educațional de la mijlocul secolului al XIX-lea”.
  • Pr. Drd. Gabriel Hoza, Facultatea de Istorie și Filosofie, UBB: „Arhiva eparhială și administrația episcopală în Episcopia de Cluj-Gherla (1853-1948). Repere generale. Prezentarea fondului arhivistic”.
  • Lect. dr. Lucian Turcu, Facultatea de Istorie și Filosofie, UBB: „Un proiect inedit din trecut cu posibilităţi de realizare în viitor: transferul reşedinţei mitropolitane de la Blaj la Cluj”.
  • Drd. Alexandru Haiduc, Facultatea de Istorie și Filosofie, UBB: „Episcopul Mihail Pavel. O evocare biografică”.
  • Pr. Protopop Nicolae Țap, Episcopia de Cluj-Gherla: „Biserica episcopului Ioan Bob din Cluj, dincolo de legendă”.

Sâmbătă 25 noiembrie 2023

Orele 1000-1230Conferințe – Sala Club a Universității Babeș-Bolyai (Str. Emmanuel de Martonne 1). Moderator: Lect. dr. Lucian Turcu

  • Pr. Prof. dr. Luboslav Hromjak, Pontificio Istituto Orientale, Roma: „Le circostanze politico-ecclesiali nell’erezione del vicariato foraneo greco-cattolico di Hajdu-Dorogh visti dalla prospettiva degli archivi vaticani”.
  • Pr. Conf. dr. Horea Ovidiu Pop, Facultatea de Teologie Greco-Catolică, UBB: „Câteva aspecte din activitatea episcopului Iuliu Hossu”.
  • Drd. Daniel Barna, Facultatea de Istorie și Filosofie, UBB: „Episcopul Iuliu Hossu, ocrotitor al lecturii și al activităților culturale în vremea celui de-al Doilea Război Mondial”.
  • Prof. Emerit dr. George Cipăianu, Facultatea de Istorie și Filosofie, UBB: „Avatarurile unei familii de greco-catolici (1947-1953)”.
  • Prof. dr. Marius Bucur, Facultatea de Istorie și Filosofie, UBB: „Aspecte privind mișcarea petiționară din 1956 în Eparhia de Cluj-Gherla”.

Orele 1600-1800Conferințe – Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor (Piața Cipariu). Moderator: Prof. dr. Marius Bucur

  • Conf. dr. Ioan Cârja, Facultatea de Istorie și Filosofie, UBB: „Cum scriem istoria Bisericii în secolul XXI? Considerații subiective”.
  • Pr. Prof. dr. Cristian Barta, Facultatea de Teologie Greco-Catolică, UBB: „Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică: considerații ecleziologice și canonice”.

Concluzii și încheierea Simpozionului.

Intermezzo muzical: Soprana Alice Gavriliu; la pian: Cristina Mureșan.

Vernisajul Expoziției Iconoferestre. Artist plastic: Marian Furtună.