„Când te rogi”: un program video-catehetic dedicat vieții spirituale

Publicat pe: 1 decembrie 2023|Secțiunea: Ştiri|

Teologul și biblistul Edward Sri, cunoscut publicului român de exemplu prin cartea „Iubirea dezvăluită”, apărută la Editura Viața Creștină, a scos în această primăvară un nou program video-catehetic intitulat „Când te rogi: O cale clară către o relație mai profundă cu Dumnezeu”. Programul a fost tradus peste vară de Biroul pentru Evanghelizare și Cateheză al Eparhiei de Cluj-Gherla, rulând în ultimele două luni, în premieră, cu aproximativ 100 de persoane.

Iată descrierea programului: „Știți că rugăciunea este importantă, dar totuși considerați că este o provocare. Poate că vă este greu să găsiți timp sau nu sunteți sigur ce să faceți atunci când vă rugați. Sau poate că vă simțiți descurajați de slăbiciunile proprii și de incapacitatea de a le depăși. Dacă aveți oricare dintre aceste sentimente, nu sunteți singuri. Mulți dintre sfinți s-au luptat în rugăciune. Ei erau ca noi. Dar de fiecare dată când au căzut, s-au ridicat din nou și au învățat să se bazeze mai mult pe harul lui Dumnezeu. Ceea ce a făcut Dumnezeu în viața a nenumărați sfinți, vrea să facă și în viața oamenilor obișnuiți ca noi. Și despre aceasta este vorba în acest studiu: despre călătoria de rugăciune în care Dumnezeu vrea să ne ducă. Scris și prezentat de dr. Edward Sri, în «Când te rogi» mai apar pr. Jacques Philippe, pr. Josh Johnson, pr. Gregory Pine, sr. Josephine Garrett, pr. Donald Haggerty și sr. Maris Stella.”

Programul are 7 sesiuni, iar traducerea în română a materialelor video a fost trimisă la Ascension Press. Din momentul când va fi disponibil pentru achiziție cu subtitrare în română, acest lucru va fi reflectat pe site-ul programe.cateheza.ro, unde sunt catalogate alte numeroase programe video achiziționabile online de oricine interesat. Iată câteva opinii ale participanților: B.M. – „Pentru mine programul a fost un catalizator spiritual. Mi-a pus întrebări frontale generatoare de introspecție și conștientizări, mi-a dat lumini pentru a putea pătrunde mai adânc în cavernele inimii, m-a ajutat în rânduiala rugăciunii.” B.L. – „În aceste sesiuni am descoperit câteva atitudini necesare și foarte importante pentru ca rugăciunea să producă o transformare în sufletul meu. Cea mai importantă este smerenia, fără de care nimeni nu poate plăcea lui Dumnezeu. A ne abandona voinței lui Dumnezeu, lăsându-l să realizeze planul Lui prin noi. Compasiunea față de aproapele nostru, conștientizând că orice lucru bun care se întâmplă în viața noastră nu este de la noi. Totul este de la Dumnezeu, harul de la Dumnezeu este cel care face diferența. Tăcere este foarte importantă pentru a putea asculta glasul lui Dumnezeu în rugăciune. Perseverența și fidelitatea indiferent de emoțiile trăite (mângâiere sau dezolare) sunt și ele de mare importanță pentru ca rugăciunea să aducă rod în viața noastră, astfel încât transformarea noastră să producă transformarea exterioară a lumi din jurul nostru!”

P.P. – „Am aflat că rugăciunea nu este doar o recitare sau o trăire/meditare a textelor formulate de Biserică în cărțile de rugăciuni. Am aflat despre apropierea de Dumnezeu în rugăciune, cum pot avea o relație cu El, despre  tăcerea în rugăciune, despre dificultățile în rugăciune, despre cum să mă las transformată prin rugăciune.” T.M. – „Am înțeles lucruri pe care le știam, dar care nu aveau adâncime in mine, nu mă atingeau. S-au luminat înțelesuri minunate, pe care îmi doresc să le trăiesc de aici înainte, conștientă că altfel viața ar fi dureros de săracă. Cred că tot ce am primit va fi, pentru multă vreme, o resursă din care să crească viața spirituală. Sunt lucruri de meditat, ca sa fie trăite.” S.C. – „Tot programul îl consider de mare folos în viața mea spirituală. Ce am înțeles eu mai bine? Diferitele noastre defecte, vulnerabilități, lupte interioare, suferințe, rănile noastre nu sunt doar probleme care trebuie rezolvate, ci tocmai situații în care Dumnezeu dorește să ne întâlnească în «valea smereniei».”