Corul „Angeli” în Concert de Crăciun la Catedrala „Schimbarea la Față”

Publicat pe: 18 decembrie 2023|Secțiunea: Ştiri|

Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca s-a umplut, în seara zilei de sâmbătă, 16 decembrie 2023, de armonia cântărilor îngerești ale coriștilor din Corul acestei Catedrale, „Angeli”, dirijați de prof. Angela David, care au prezentat Concertul Crăciunului anului 2023. Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, pr. Vasile Tofană, Vicar general, preoți protopopi au asistat la concert; de asemenea, preoți, persoane consacrate, sute de credincioși au umplut Catedrala episcopală în care bradul era împodobit, uimiți în ascultarea minunatelor colinde vestitoare ale Sfintei Nașteri. Isus Cel născut în lume, Cel ce se naște zilnic în inimi, Însuși Domnul asista nevăzut în taina altarului la cereștile cântări de bucurie.

A prezentat fiecare colindă, prin cuvinte inspirate, conf. univ. Alin Tat de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică, după un text de Liviu Mihoc, amândoi coriști în „Angeli”. Între colindele serii s-au numărat: „Voi ceruri vă-ndurați”; „Și iată, îngerul Gabriel”; „La Vitleem colo-n jos”; „Legănelul lui Isus”; „O, ce veste”; „Praznic luminos”; „Domnuleț și Domn din Cer”; „Vine Crăciunul pe sară” și alte lucrări de mare sensibilitate și frumusețe, toate creații ale unor compozitori români.

Preasfinția Sa Claudiu – la invitația pr. Daniel Avram, preot al Catedralei -, s-a adresat corului în primul rând, prin cuvinte de prețuire și laudă pentru încântarea adusă prin „armoniile vestirii Nașterii Domnului, îmbogățită de această dată de introducerile și hermeneutica domnului profesor Alin Tat” și a explicat credincioșilor că „există mai multe maniere de a transmite un mesaj teologic, vestea bună: există o manieră rațională (…), dar și o manieră simbolică” – prin care mesajul transmis „ajunge direct la sufletele noastre”. Iar „maniera Corului Angeli și a colindelor privilegiază această zonă simbolică, în care înțelegem cu inima mai mult decât cu mintea, ce a însemnat bucuria, frumusețea și armonia Nașterii lui Cristos”. Într-o lume cu știri mai mult negative, Preasfinția Sa Claudiu a atras atenția că există riscul de a pierde bucuria și de aceea importanța unor momente precum cel al concertului. „În seara aceasta, Corul Angeli ne-a ajutat să ne aducem aminte că există lucrurile frumoase în viața noastră, că Dumnezeu a creat lumea frumoasă, că Dumnezeu ne-a creat pentru bucurie și vrea să fim pentru totdeauna cu El în bucurie”.

Ierarhul a mulțumit prof. Angela David, a mulțumit tuturor, a reamintit teme mari care s-au aflat în ultimele luni în atenția Bisericii, și anume comemorarea în acest an a 75 de ani de la începutul persecuției Bisericii Greco-Catolice în România, personalitatea Fericitului arhiereu Iuliu Hossu, „cel care vestește Unirea și după 30 de ani este considerat trădător, este închis și moare pentru credință”. A subliniat: „vedem ce înseamnă de fapt fericirea și de ce îi spunem Episcopului Iuliu Hossu fericit: fiindcă prin suferința lui, și a celor împreună cu el, Episcopi și preoți și atâția alții, noi suntem astăzi dăruiți cu o fericire, cu o bucurie pe care nu o merităm neapărat, dar suferința lor face ca în această seară bucuria să se răspândească în inimile noastre”.

Preasfinția Sa Claudiu a reamintit importanța acestui dar prețios, pe care Corul „Angeli” l-a pus din nou în lumină, și a mulțumit coriștilor pentru că au amintit „de bucurie și frumusețe și că Dumnezeu învinge întotdeauna, că iubirea învinge întotdeauna”. Privind și la modelul martirilor, Ierarhul a încredințat: „Cu toții să știm că fericirea niciodată nu va fi răpusă de durere, de suferință și de urâtul din această lume”. A mulțumit din nou Corului Angeli că au proclamat prin cântul lor această biruință, dorind tuturor: „Sărbători fericite!” Concertul a fost transmis în direct de Radio Maria și de Maria TV Romania.