Concertul Inter-confesional de Colinde la Cojocna, ediția 2023
Concertul Inter-confesional de Colinde la Cojocna, ediția 2023 – cu 4 Ierarhi și șapte confesiuni
Pe drumul spre sărbătoarea Nașterii Domnului, confesiuni și chiar religii s-au unit prin cântec în fața lui Dumnezeu, marți, 19 dec. 2023, în biserica parohiei greco-catolice Cojocna. Există o veche tradiție în această localitate din apropierea mun. Cluj-Napoca, cu locuitori de diferite naționalități și confesiuni, ca înainte de Crăciun, toate comunitățile religioase – ortodocși, greco-catolici, romano-catolici, reformați, unitarieni – să participe la un Concert Inter-confesional de Colinde, în fiecare an într-o altă biserică.
În acest an, concertul a fost organizat de comunitatea greco-catolică, păstorită de pr. Marius Cîmpean, și s-a desfășurat sub semnul bunei vestiri îngerești: „Vă binevestesc vouă bucurie mare, că vi S-a născut azi Mântuitor!” (cf. Luca 2, 10-11). Frigul și ceața serii nu au alungat bucuria copiilor și tinerilor care, cu buchete de flori, și cu pâine și sare, au întâmpinat Ierarhii, împreună cu pr. paroh Marius Cîmpean, cu pr. Marius Cerghizan, protopop de Someș, precum și cu Sorin Ranga, primarul com. Cojocna.
Din Brașov, a sosit Excelența Sa Andrási Benedek, Episcop vicar al Bisericii Unitariene. Mai apoi au fost primiți Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar ortodox al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și, din Biserica Greco-Catolică, Preasfinția Sa Cristian, Episcopul auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș împreună cu Ierarhul locului, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla. Au fost de față preoți ai Eparhiei de Cluj-Gherla, precum și persoane consacrate: Maica Teodorina, Superioară generală și surori ale Congregației Surorilor Maicii Domnului, de asemenea, surori din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare.
A ales să se alăture comunităților din Cojocna, răspunzând invitației la seara de colindă, Ciprian Olinici, secretarul de stat pentru Culte, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, reprezentanți ai oficialităților locale și centrale – între ei primari ai unor comune clujene: Gilău și Mociu -, cu toții s-au reunit la seara de împărtășire a mesajului de „pace și bună-voire între oameni”. Veta Biriș, îndrăgita interpretă de muzică populară, a fost invitata specială a evenimentului. Vocea sa de aur a răsunat în biserica în care, înainte de 1948, s-a dezvoltat un centru cunoscut de pelerinaj, inițiat de preotul și protopopul care a ctitorit, în 1902, biserica, pr. Ioan Hațieganu, tatăl ilustrului medic și academician Iuliu Hațieganu. Și în biserica greco-catolică din Cojocna – precum în marile sanctuare transilvane dedicate Sfintei Marii – veneau credincioși de la mari depărtări să se închine icoanei Maicii Sfinte care se afla în această biserică și care se păstrează încă.
În pregătirea acestui Crăciun, pr. paroh Marius Cîmpean și credincioșii greco-catolici – ajutați și de persoane de alte confesiuni -, cu multă dăruire și efort au reparat și modernizat biserica parohială. De asemenea, icoana Preasfintei Fecioare Maria cu Pruncul Isus a fost restaurată. De aceea, seara a început cu rugăciune, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla binecuvântând interiorul bisericii reînnoite și icoana Preasfintei Fecioare Maria. Această icoană, la care credincioșii de peste un secol se roagă și rugăciunile le sunt ascultate, poate fi admirată de acum în adevărata ei frumusețe, așa cum era în 1902, când a fost depusă spre cinstire în biserică.
În deschiderea concertului, un cuvânt de bun venit oaspeților a adresat primarul com. Cojocna, Sorin Ranga, care a spus că în localitate se află „un amalgam de confesiuni și etnii” care au trăit și trăiesc împreună, participă toți la diverse evenimente și, că „suntem un exemplu de conviețuire inter-etnică și inter-confesională”. În cele ce au urmat, pr. Marius Cîmpean a prezentat fiecare comunitate care a colindat, mulțumind tuturor și evidențiind colaborarea bună pe care o are cu toți.
Mai întâi, a colindat parohia ortodoxă din Cojocna, apoi, comunitatea de la Centrul social din Jeler împreună cu copiii preoților ortodocși din comună. Colindul Bisericii Ortodoxe a fost precedat de un cuvânt al Preasfințitului Benedict, care a îndreptat privirile sufletelor spre Pruncul născut în peștera din Betleem, unde, de asemenea, s-au adunat oameni „de diferite categorii sociale și intelectuale, ba chiar și de diferite religii”, iar Sfântul Pavel mai târziu va spune: „în numele Lui tot genunchiul este chemat să se plece”. Și, de la acel Crăciun, avem „un Dumnezeu de aproape”, care ne cheamă să ne apropiem și noi unii de alții, ca gazde, ca oaspeți, „să ne facem aproape unul celuilalt”. Iar colindătorii sunt, nu doar cei ce îl vestesc, ci sunt și însoțiți de Cristos, ei îl aduc pe Cristos. A încheiat spunând: „Suntem bucuroși să primim colindători în această seară și suntem încurajați de ceea ce se întâmplă aici, în sensul că exercițiul fraternității se poate. Și dacă este așa, înseamnă că ceva din ce s-a întâmplat atunci la Betleem se întâmplă și în seara aceasta.” Preasfinția Sa Benedict a transmis și „binecuvântarea și salutul Părintelui Mitropolit Andrei”, dorind tuturor „sărbători cu pace și multă bucurie”.
Au colindat în continuare credincioșii maghiari ai Bisericii Reformate din Cojocna, acompaniați la instrumente. A urmat parohia romano-catolică din Cojocna, care și-a înălțat colindul – în limbile maghiară și română – vestind Nașterea Mântuitorului, dar și ca rugăciune pentru tinerii victime ale tragediei de la Odorheiu Secuiesc. Din Biserica Unitariană, Episcopul vicar Andrási Benedek a mulțumit pentru invitația primită, în numele prezidiului Bisericii Unitariene Maghiare și al Excelenței sale Episcopul István Kovács. A mărturisit că a răspuns acestei invitații, „văzând cum conlucrarea dintre religiile din Cojocna este una exemplară, specifică spiritului Transilvănean” și, a citit textul unei colinde de la un Concert ecumenic care a avut loc și la Brașov. Credincioșii unitarieni din Cojocna, împreună cu Episcopul vicar, au interpretat două cântece de Crăciun specifice comunității unitariene.
La final au colindat gazdele, membrii parohiei greco-catolice din Cojocna, cărora pr. paroh Marius le-a mulțumit cu multă căldură pentru implicarea lor în înfrumusețarea bisericii și pregătirea concertului. Împreună cu credincioșii greco-catolici, la invitația pr. Marius Cîmpean, colinda „Ce Vedere minunată” a fost cântată de toți, din toate confesiunile. Preasfinția Sa Cristian a rostit apoi un cuvânt, arătând că, pe toți cei de față îi reunește faptul că îl recunosc pe Pruncul din iesle, iar sărbătoarea Nașterii Domnului, a Întrupării, semnifică faptul că Dumnezeu „s-a făcut om și a luat asupra sa umanitatea, firea noastră omenească”, adică „a trăit umanitatea, a fost om așa cum, poate, de multe ori, noi, nu suntem oameni. A fost, cu siguranță, cel mai om dintre câți oameni au trăit și vor trăi vreodată: cel mai atent la nevoile celorlalți, cel mai sensibil la dureri, lacrimi, la tot ce în jurul lui striga și avea nevoie de o mângâiere, de un ajutor concret”.
A mulțumit Preasfințitului Claudiu și pr. Marius Cîmpean pentru invitație, și a transmis tuturor binecuvântarea, salutul și comuniunea de rugăciune din partea Întâistătătorului Bisericii Greco-Catolice, Preafericitul Părinte Cardinal Lucian Mureșan. A amintit că Preafericirea Sa Lucian a sărbătorit, la 19 decembrie, 59 de ani de când a primit darul sfintei preoții, în clandestinitate – „în Cluj-Napoca, în subsolul unui bloc, de aceea Blajul este unit în această zi cu Clujul, prin rugăciunea Preafericitului Părinte Cardinal Lucian, căruia îi spunem «La mulți ani!» și suntem în comuniune de rugăciune cu Preafericirea Sa”.
Pr. Marius Cîmpean a invitat-o, în continuare, pe „Doamna muzicii populare”, Veta Biriș, care a mărturisit că a venit de la Blaj, cu drag, să colinde, însoțită și de un preot și de doi seminariști de la Institutul Teologic Greco-Catolic „Bunavestire”. După „colinde de pe Târnavă”, a urmat o colindă emoționantă pe care a învățat-o de la tatăl său care a participat la cel de-al doilea război mondial, „pentru că și pe front se colinda”. La final, a mărturisit că a venit „de pe scena cântecului popular” și a ajuns „pe scena lui Dumnezeu”, de aceea a dorit să cânte Maicii Domnului. Și îndrăgita cântare a părinților bazilieni mărturisitori, „O Măicuță Sfântă”, cântată de Veta Biriș împreună cu toți credincioșii, a încheiat cântările și colindele serii petrecute în mod simbolic în jurul Ieslei Sfinte.
Ciprian Olinici, secretarul de stat pentru Culte, și-a exprimat bucuria pentru că se află în această seară la Cojocna, și a vorbit despre muzică: „În istoria Bisericii s-a spus că muzica este modul în care îl auzim pe Dumnezeu”, iar cântările comunităților creștine mărturisesc „bucuria, tristețea, speranța, răstignirea și învierea”. A spus că sunt înlăturate diferențele „pe care istoria căutărilor și întrebărilor noastre le-a pus între noi”, de două motive: „fragilitatea și nevinovăția Pruncului din iesle” și suferința: „suferința Bunului Dumnezeu răstignit și îngropat”. A invitat la „a descoperi lumea prin ochii copilului”, a felicitat credincioșii pentru armonia din Cojocna, care îi ajută la „o mărturisire comună a valorilor” și a dorit tuturor „sărbători cu pace și bucurie”.
La final, Preasfinția Sa Claudiu a vorbit despre mulțumirea pe care fiecare în felul său o aduce lui Dumnezeu, și despre faptul că „ceea ce am trăit în această seară face parte din acel spirit al Crăciunului, al Betleemului”. Sunt momente „destul de rare”, dar „grăitoare”, „sunt un fel de semințe lăsate în sufletele noastre și ale celor care ne văd”. A amintit, cum au făcut-o și Veta Biriș și secretarul de stat, de „tragedia războiului”, despre realitatea războiului „mai aproape și mai departe” de noi, și despre nevoia de a conștientiza darurile lui Dumnezeu.
A invitat la comuniune, la unitate și la caritate, „căci vom fi judecați după iubire”. A arătat: „viitorul nu a fost încă, trecutul nu mai există, există doar prezentul. Avem harul lui Dumnezeu în prezent. Doar astăzi putem să ne aducem aminte că Fiul lui Dumnezeu a venit pentru noi, de aceea nu spunem în «Tatăl nostru», «Tatăl meu care ești în Ceruri», ci spunem «Tatăl nostru care ești în Ceruri». Deja prin rugăciunea «Tatăl nostru» Isus ne obligă să vorbim la plural, să spunem: «Tatăl nostru» și, cu siguranță, Tatăl este al nostru, al tuturor. Iar Pruncul născut în ieslea din Betleem este Dumnezeu alături de fiecare dintre noi. Să ne ajute Bunul Dumnezeu ca acest moment să fie o sămânță care să rodească în sufletele noastre, și să rodească, în special, comuniunea, iubirea și dragostea. Sărbători fericite tuturor!”, a încheiat Ierarhul.
La acest frumos eveniment de comuniune și armonie în calda atmosferă a Crăciunului, cinci confesiuni creștine și-au dat mâna vestind împreună bucuria Nașterii Mântuitorului și, prin prezență, lor li s-au adăugat încă două, au fost reprezentați și Adventiștii de ziua a șaptea din comună și, între invitați, s-a aflat și o membră a Comunității evreilor, ceea ce a făcut întâlnirea și una de comuniune inter-religioasă. Istoria atestă faptul că, în anul 1902, la chemarea vrednicului paroh de atunci, biserica greco-catolică din Cojocna a fost edificată prin contribuția, cu mult zel, a tuturor confesiunilor din localitate. După căderea regimului comunist, biserica a redevenit greco-catolică fără tensiuni.
Parohia greco-catolică Cojocna păstrează în mod special și urmele unui Fericit martir: Episcopul Iuliu Hossu își petrecea verile copilăriei la Cojocna, și apoi, ca Episcop de Cluj-Gherla a revenit de mai multe ori în parohia de care îl legau amintiri. Bunicul său, pr. Ioan Hossu – inițial paroh la Milaș – a fost „preot și protopop al Coșocnei” între 1880-1892, și, își doarme somnul de veci în Cimitirul greco-catolic de aici. Astfel, parohia greco-catolică Cojocna a fost și rămâne un loc al armoniei și comuniunii în marea Familie a lui Dumnezeu, care s-a manifestat și prin Concertul inter-confesional de colinde, ediția 2023.