65 de ani de la trecerea la cele veșnice în faimă de martir a Slujitorul lui Dumnezeu Leon Iulian Manu OSBM

Publicat pe: 14 februarie 2024|Secțiunea: Ştiri|

Astăzi, 14 februarie 2024, se împlinesc 65 de ani de la trecerea la cele veșnice în faimă de martir a Slujitorul lui Dumnezeu Leon Iulian Manu OSBM.

Slujitorul lui Dumnezeu Leon Iulian Manu s-a născut pe 1 aprilie 1883 la Căianul Mic, raionul Beclean, jud. Someș, fiul lui Ioan și Candidia (născută Mureșianu) ambii de profesie învățători. Ierom. Leon Iulian Manu, OSBM, călugăr erudit, prieten și colaborator apropiat al Episcopului Iuliu Hossu (acum Fericit Episcop martir) a depus cu dârzenie mărturia credinței sale la picioarele Crucii lui Cristos.

A contribuit la organizarea rezistenței Bisericii Greco-Catolice în clandestinitate, după care, arestat de mai multe ori, a fost închis la Jilava, Timișoara, Cluj, Gherla. A reorganizat viața mănăstirească baziliană de la Bixad și fost stareț la Mănăstirile Greco-Catolice de la Máriapócs, Prislop, Moisei și Nicula și Superior al Provinciei din România al Ordinului Sfântului Vasile cel Mare. La 15 octombrie 1910, ziarul Unirea. Foaie bisericească-politică anunța faptul că, pentru meritele sale, pr. Leon Manu a fost distins de Papa Pius al X-lea cu Crucea Laterană, dar că lasă „toate onorurile, pompa, bunăstarea numai ca să se poată pune în serviciul bisericii sale la Mănăstirea Greco-Catolică Prislop (Țara Hațegului)[1].

Condițiile grele de detenție din penitenciarul Gherla au facilitat agravarea stării de sănătate a Slujitorului lui Dumnezeu Leon Manu. Suferea de cardiopatie ischiemică dureroasă și a refuzat să fie internat în spital, dorind să rămână alături de ceilalți greco-catolici, și profita de tratamentul său ambulatoriu din celulă ca să intervină pentru ei: „Pe noi, aștia bătrâni, lăsați-ne, aveți grijă de aștia tineri, că de noi are grijă bunul Dumnezeu”[2]. A rămas statornic în credință, murind în faimă de martir la Penitenciarul din Gherla, în 14 februarie 1959, la vârsta de 76 de ani.

În prezent, pe teritoriul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, se desfășoară faza eparhială a procesului de beatificare și declarare a martiriului Slujitorului lui Dumnezeu Leon Manu OSBM.

Rugăciunea oficială prin care se cere beatificarea și declararea martiriului Slujitorului lui Dumnezeu Leon Iulian Manu:

Stăpâne, Doamne Dumnezeule, izvorul harului și al înțelepciunii, Îți mulțumim că ai privit cu milă spre Biserica Greco-Catolică din România și spre Ordinul Sfântului Vasile cel Mare, din sânul căruia l-ai chemat pe slujitorul Tău Ieromonahul Leon Iulian Manu.

Te rugăm Părinte ceresc să binevoiești ca Ieromonahul Leon, exemplu luminos de credință și de dăruire, să fie ridicat cât mai curând în ceata Fericiților și Sfinților Tăi, iar nouă, prin mijlocirea Slujitorului Tău, dăruiește-ne harul pe care îl dorim…

Că Ție Ți se cuvine toată mărirea, cinstea și închinarea, Tatălui și Fiului și Spiritului Sfânt, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin

Tatăl nostru… Născătoare de Dumnezeu… Mărire Tatălui…

(cu aprobare ecleziastică) 

Cei care primesc haruri sunt rugați să se adreseze:
Cauzei Servului lui Dumnezeu Leon Iulian Manu, OSBM
Calea Moților 26
400003 Cluj-Napoca (CJ)
postulaturaleonmanu@gmail.com

Note:[1] Ionuț Vida-Simiti, Ordinul Sfântul Vasile cel Mare în timpul regimului comunist, Cartea Veche Publishing, București, 2020, p. 88.[2] Idem, p. 227

via e-Communion