S-a încheiat cursul cu Tim Gray despre rugăciunea cu Scriptura
„Există o metodă străveche în tradiția catolică a rugăciunii, numită lectio divina, și vom vorbi pe larg despre această metodă, care sună foarte sofisticat. Însă titlul în latină nu ar trebui să ne facă să credem că este o formă foarte dificilă și sofisticată de rugăciune. De fapt, este destul de simplă. Înseamnă «lectură divină», adică a te ruga cu Scriptura. Vom afla ce ne oferă tradiția, în înțelepciunea Bisericii, despre cum să ne rugăm cu Scriptura și vom vedea că sunt anumiți pași. Biserica noastră este ca o Mamă bună și vrea să transmită această tradiție, această înțelepciune pe care sfinții au învățat-o în timpul lor de rugăciune.”
Aceste cuvinte au deschis seria de șase prelegeri despre lectio divina, susținute de Tim Gray în programul video catehetic „Rugăciunea. A descoperi intimitatea cu Dumnezeu”, rulat începând de la jumătatea lunii februarie, într-un proiect online al Biroului pentru Evanghelizare și Cateheză al Eparhiei de Cluj-Gherla. Au participat peste 100 de persoane, în mai multe grupe, laici și preoți, romano-catolici și greco-catolici, din țară și nu numai. „Programul «Rugăciunea» m-a ajutat să înțeleg mai bine importanța și efectul rugăciunii cu Scriptura – lectio divina. A fost un excelent prilej de a învăța cum putem primi și dărui iubire!”, a împărtășit la final B.L. „Pentru mine, programul despre lectio divina a adus o modificare considerabilă în modul în care privesc rugăciunea, cum o încadrez în viața de zi cu zi. Înainte de acest curs credeam că este suficient dacă spun câteva rugăciuni, citesc câte ceva din Biblie și îmi fac o examinare a conștiinței la sfârșitul zilei. Mi-a rămas în minte: «Cum poți să vorbești cu cineva dacă nu ai subiecte comune?», iar aceasta îndeamnă la deschiderea Cărții. Acest program oferă oportunitatea de a-ți schimba modul în care aduci rugăciunea în viața ta”, a scris B.I.
Iată titlurile celor șase sesiuni: Rugăciunea: un dialog intim; Scara lui Guigo: o cale de urcare; Lectio și meditatio: urcarea primelor trepte; Oratio: conversația cu Dumnezeu; Contemplatio: privirea iubirii; Resolutio: iubirea în acțiune. Cursul a inclus urmărirea materialelor video (cca 30 de minute per sesiune), manualul, discuțiile online și emailuri care au căutat să completeze și să îmbogățească drumul. Unul dintre participanți, G.D., a concluzionat: „Pentru mine personal, lectio divina este un mod nou de a citi Sfânta Scriptură: îndepărtându-mă gradual de propriile mele scheme, mă deschid spre ceea ce Dumnezeu vrea să îmi spună El mai întâi. Apoi această rugăciune provoacă atât mintea, cât și inima, în egală măsură; nu rămânem inerți ci mai degrabă ne trimite în viața de zi cu zi păstrând Cuvântul și acționând și ținând cont de acesta.”
În fine, T.M. a sintetizat și ea experiența cu următoarele cuvinte: „Principala caracteristică a acestui program este aplicabilitatea: este chiar o lecție despre lectio divina, cu pași de pus în practică. Este ceva ce dezvoltă rugăciunea, o adâncește, o face cu adevărat dialog real și concret cu Dumnezeu. Meditând cuvintele lui Dumnezeu în Scriptură, ajungem la o mai bună cunoaștere a Lui, la conștientizarea iubirii Lui pentru noi, la înțelegerea voii Lui. Ajungem să auzim ce ne spune Domnul în situația concretă a stării noastre și să înțelegem care este partea noastră în punerea în practică. Este o diferență covârșitoare între rugăciunea cu Scriptura și cea fără. Lectio divina ne ancorează sufletele și întreaga ființă în Domnul și face din rugăciune o împlinire.” Programul cu Tim Gray face parte din seria „Lectio”, dezvoltată de Institutul Augustin, în limba română mai existând alte trei programe traduse, toate prezentate de Brant Pitre: „Euharistia. Să descoperim Liturghia în Biblie”, „Maria. Biblia și Mama lui Dumnezeu”, respectiv „Pledoarie pentru Isus. Dovezi biblice și istorice despre Cristos”.