Comunicat AGRU la finalul Adunării Generale de la Oradea

Publicat pe: 15 octombrie 2024|Secțiunea: Ştiri|

În perioada 11-13 octombrie 2024 a avut loc la Oradea, în Aula Magna a Seminarului Teologic Greco-Catolic „Sf. Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan”, Adunarea Generală AGRU Național. Aceasta a reunit delegați ai Asociației Generale a Românilor Uniți Greco-Catolici (AGRU) din cinci Eparhii greco-catolice din România: Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, Eparhia de Cluj-Gherla, Eparhia de Maramureș, Eparhia de Lugoj și Eparhia de Oradea Mare. Mottoul întâlnirii a fost: „Voi sunteți sarea pământului… Voi sunteți lumina lumii”, inspirat din Evanghelia după Matei (5,13-16).

Lucrările Adunării Generale AGRU Național au fost deschise vineri, 11 octombrie 2024, în prezența Preasfinției Sale Virgil Bercea, Episcopul Eparhiei de Oradea, care, în cuvântul de salut, precedat de rugăciunea de început, și-a manifestat bucuria pentru prezența participanților, încurajându-i în activitatea lor de apostolat: „Să rămâneți în spiritul asociativ al AGRU-ului, să transmiteți valorile care ne-au precedat celor ce urmează. Este foarte important ca, în cadrul asociațiilor, partea spirituală să fie întotdeauna în centru. Aceasta ține, aceasta dă sens și cu aceasta putem să mergem înainte, precum spune și Mântuitorul: «Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și toate celelalte vi se vor adăuga vouă».” Referitor la rolul și activitatea AGRU, Ierarhul a menționat că „este foarte importantă participarea laicilor la viața Bisericii. Cât de multe lucruri frumoase a făcut AGRU în istoria Bisericii noastre, vă aduceți aminte? (…) Este important să discutați nu doar aspecte generice, ci și aspecte foarte concrete. De asemenea, în cadrul asociației este foarte important să vă motivați și să vă încurajați unul pe celălalt. Să vă bucurați pentru cei care reușesc să facă lucruri frumoase și să îi încurajați pe cei care nu reușesc să meargă înainte. Doar în acest fel reușiți să fiți lumina lumii și sarea pământului!”, a încheiat Episcopul-gazdă.

În aceeași seară inaugurală, Ștefania Isailă, președinta AGRU Cluj, de profesie psiholog clinician, a prezentat tema „Psihologie și credință – convergențe și provocări”, prin care a abordat tema conferinței din perspectiva credinței creștine, oferind criterii pentru a discerne între diferitele forme de terapie care pot ajuta, sau dimpotrivă, chiar dăuna persoanei. A arătat că cel mai adesea nu gestionăm crizele într-un mod care să ne conducă spre maturizare, creștere. În loc să ne asumăm responsabilitatea personală, preferăm să dăm vina pe alții sau să atribuim problemele doar contextului în care ne aflăm. Schimbarea poate apărea însă doar din asumarea propriei responsabilități, pentru contribuția proprie la situația în care ne aflăm și făcând ceea ce ține de noi, fără a aștepta ca prima dată să își facă ceilalți partea lor. De fapt, multe dintre dificultățile emoționale sau psihice își au rădăcina în absența trăirii virtuților. Ar fi util să descoperim tradiția care punea accent pe educarea virtuților, atât în educație cât și în demersurile terapeutice.

A doua zi a lucrărilor Adunării Generale AGRU Național, sâmbătă 12 octombrie, a început cu participarea la Sf. Liturghie celebrată de PS Virgil Bercea, în biserica „Sf. Gheorghe” a Seminarului Greco-Catolic orădean. În cadrul Sfintei Liturghii, pr. Angelo Pop, asistent spiritual AGRU Național, a ținut un cuvânt de învățătură având ca temă mottoul acestor zile. Părintele ne-a invitat să reflectăm dacă „suntem sare și lumină pentru cei din jurul nostru?” și „ce fel de sare suntem: cea care dă gust trăirii creștine sau cea de baie care face doar ‘spumă’, iar după o vreme totul este ca înainte? Ce fel de lumină suntem: care îi călăuzește pe oameni sau care îi orbește?” – întrebări care au rămas în cugetul celor prezenți. La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Virgil a dăruit câte o icoană a Fericiților Episcopi martiri greco-catolici români următorilor: Constantin Pantiș, Grațian Boroș, Valeriu Domuța, Dorel Potra, Petru Țig, Alin Tat, Oana Tuduce și Codruța Fernea, în semn de apreciere pentru activitatea lor în cadrul asociațiilor laicale ce fac parte din Federația Acțiunii Catolice din România (ACRO).

Prima sesiune a lucrărilor Adunării Generale AGRU Național a fost deschisă de Codruța Fernea, președinte ACRO, care a susținut prelegerea „AGRU – Asociația dorită de Fericiții Episcopi martiri pentru formarea laicilor: aspecte identitare ale asociațiilor de Acțiune Catolică, misiune și carismă”. Scopul acesteia a fost să amintească originea AGRU, misiunea ei în Biserica Greco-Catolică din țara noastră și rolul foarte important pe care îl au laicii în „reîncreștinarea societății în toate aspectele ei (…) într-o formă nouă, mai adaptată timpurilor actuale”. De asemenea, în aceste timpuri provocatoare pentru conștiința creștinilor, îndemnurile Sfinților Părinți Papa Benedict al XVI-lea și Papa Francisc, adresate laicilor implicați activ în viața Bisericii au fost consolatoare: „Nu obosiți nicicând de a îmbunătăți tot mai mult, printr-o angajare serioasă și zilnică, aspectele legate de vocația voastră specială de credincioși laici, chemați să fiți martori curajoși și credibili (…) cu o privire atentă și pozitivă față de lume, în căutarea continuă a semnelor timpurilor”, care trăiesc „bucuria dulce și mângâietoare de a evangheliza, iar acest lucru să se vadă.”

A doua prelegere a fost susținută de Alin Bădiceanu, președinte AGRU Oradea, cu tema: „AGRU – persoană juridică de drept canonic și civil. Infrastructura organizațională și mediul asociativ din România”. Au fost abordate și clarificate puncte importante precum: laicul, în conformitate cu prevederilor canonice și învățăturile magisteriale, apostolatul asociativ reglementat de Dreptul canonic și civil, caracteristici ale mediului asociativ și infrastructură organizațională. În final, au fost formulate câteva concluzii și recomandări. Inspirat de îndemnul Papei Francisc de a învăța să „ne ascultăm, să reînvățăm arta de a vorbi cu celălalt fără bariere sau prejudecăți, inclusiv și într-un mod special, cu cei care sunt în afară, la margine”, scopul acestei prezentări a fost „să ne amintească de datoria pe care o avem de a face apostolat, sub autoritatea Bisericii, dar unul eficient, atent la semnele timpului, ținând seama de cerințele oamenilor, cu dorința sinceră de a contribui la sfințirea lumii, cu ajutorul instrumentelor legale benefice scopului, oferite pentru societatea civilă”, cum s-a subliniat într-una dintre concluziile finale.

A treia sesiune a fost moderată de Alin Tat, președinte AGRU Național, cu subiectul: „Repere în programul AGRU Național pentru anul asociativ 2024/2025: propunere de activități și evenimente în contextul Anului Jubiliar și Anul aniversar Cardinal Iuliu Hossu”. La finalul prelegerii au fost formulate mai multe propuneri de activități pentru anul următor, urmând ca programul final să fie elaborat în perioada imediat următoare, pe baza propunerilor asociațiilor AGRU de la nivel eparhial. Ultima zi, duminică, 13 octombrie 2024, a început cu participarea la Sfânta Liturghie arhierească din Catedrala „Sf. Nicolae”, la sfârșitul căreia PS Virgil Bercea i-a invitat pe delegații AGRU la sediul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea unde, într-o atmosferă foarte caldă, au fost primiți de distinsul Ierarh. Lucrările Adunării Generale AGRU Național de la Oradea s-au încheiat cu concluziile și hotărârile finale formulate pe baza dezbaterilor avute în zilele precedente.