„Regele David” – un studiu biblic ce invită la introspecție spirituală

Publicat pe: 25 octombrie 2024|Secțiunea: Ştiri|Etichete: |

Săptămâna aceasta s-a încheiat rularea programului video-catehetic „Regele David”, cu Episcopul Robert Barron, organizată online de Biroul pentru Evanghelizare și Cateheză al Eparhiei de Cluj-Gherla, la care au participat peste 60 de persoane, în majoritate laici, dar și câțiva preoți. Programul a fost organizat în trei sesiuni, cu participanții împărțiți în două grupe.

„David este regele paradigmatic din Vechiul Testament”, citim în prezentarea acestui studiu biblic, bazat pe Cărțile 1 și 2Samuel din Vechiul Testament. „Regalitatea sa amintește de cea a lui Adam în Grădina Edenului dar, în același timp, indică spre Regele prin excelență, Isus Cristos. În programul «Regele David», Episcopul Barron ne ajută să înțelegem această figură pivotală în lumina primului rege și a Regelui regilor.” Titlurile celor șase prelegeri, urmărite câte două per sesiune, sunt următoarele: Legea darului; Slujitorul Tău ascultă; Războinicul lui Dumnezeu; Adunați în Ierusalim; Casa lui David; Absalom, fiul meu!

„A avut de toate acest program: teologie de înalt nivel, o foarte bogată interpretare a sensurilor spirituale ale textului, punere în context a evenimentelor istorice, cu explicații referitoare la tradițiile evreiești ale vremii, toate într-o dozare perfectă. S-au completat foarte bine prelegerile și manualul. Am considerat foarte util accentul pe înțelegerea sensurilor spirituale, atât în prelegeri, cât și în manual. În acest fel, programul a fost un model despre cum să citim Scriptura și să înțelegem cum ne vorbește fiecăruia”, a fost opinia unei participante din Bistrița la acest program. Din aceeași localitate, o altă participantă a concluzionat: „Programul «Regele David» este unul din cele mai înalte programe dintre cele la care am participat! Am apreciat multitudinea de perspective prin care David îl prefigurează pe Isus Cristos! Niciodată nu am citit 1 și 2Samuel în această cheie și cu interpretarea textului în alt mod decât cel literal!”

„Programul acesta a rămas zi de zi cu mine, pentru că nu a fost doar o cunoaștere mai bună a regelui David ci a devenit o incursiune în propria viață, o analiză a modului meu de a trăi credința și de a fi aproape de Dumnezeu”, a mărturisit o participantă din Timișoara, iar un alt timișorean a împărtășit următoarele: „Instinctiv sunt tentat să încep cu afirmația că acesta a fost cel mai fantastic program, cel mai minunat, cel mai frumos și cel mai util pentru viața de creștin. Dacă privesc retrospectiv, constat că această tentație am avut-o cu toate programele parcurse. Totuși, îmi pare că acesta a fost deosebit prin implicațiile pe care le are asupra vieții tuturor celor care au participat. Din discuțiile avute în cadrul sesiunilor, mi-am dat seama că aproape toți care au luat cuvântul au suprapus peste viața lor toate informațiile din lecturi și vizionări.”

„Îl iubesc pe Episcopul Barron și programul acesta mi-a plăcut foarte mult”, a scris la final o participantă din Oradea. „Am apreciat mereu trimiterile pe care le face la operele de artă, la sculptură, muzica, literatura contemporană, film, sport și descrierea vitraliilor. Mi s-au adeverit unele observații învățate prin experiență personală, precum faptul că păcatul are ramificații și consecințe chiar dacă este iertat. Am învățat mai multe lucruri, printre care că părintele are obligația să lupte cu răul, cu greșeala copilului până la capăt, chiar dacă supără, sau că toți suntem «războinici» și avem datoria să acceptăm provocarea și să acționăm.”