Prima Sfântă Împărtăşanie la mănăstirea CMD din Cluj

publicat la 30 iunie 2015 în Ştiri

Miercuri, 24 iunie 2015, sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul a fost o zi în care Biserica a îmbrăcat haina de sărbătoare în mod particular la mănăstirea închinată Maicii Domnului din cart. Gheorgheni, Cluj-Napoca. În acest spaţiu de reculegere şi rugăciune, aflat sub protecţia Preasfintei Fecioare Maria, surorile din Congregaţia Surorilor Maicii Domnului (CMD), cu Maica Paula, Superioară generală şi Maica Irina, Superioară locală, l-au avut ca invitat pe PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla. Un motiv special al sărbătorii a fost faptul că, în cadrul Sfintei Liturghii celebrată în capela mănăstirii, patru copilaşi din grupurile de cateheză ale Surorilor CMD au făcut Prima Sfântă Împărtăşanie. La masa Sfântului Altar, împreună cu Episcopul eparhial au concelebrat pr. capelan Cristian David, cancelar episcopal şi pr. Sabin Brudaşca din parohia clujeană "Sf. Gheorghe".

imagine

În predica la Sfânta Liturghie, PS Florentin a reluat invitaţia pe care Biserica o face în această sărbătoare, de a primi şi a crede cuvântul lui Dumnezeu: "Zaharia şi Elisabeta erau oameni sfinţi, se rugau lui Dumnezeu, dar nu puteau avea copii. Cuvântul Arhanghelului Gabriel începe anunţându-l pe Zaharia că rugăciunea lui a fost ascultată. Dar Zaharia pune la îndoială cuvântul arhanghelului – el nu primeşte cuvântul lui Dumnezeu, dar, cu toate acestea, planul lui Dumnezeu se împlineşte. Pentru că s-a îndoit, Zaharia primeşte o pedeapsă, el va rămâne mut până când va face un act de credinţă." Astfel, fragmentul evanghelic relevă importanţa credinţei.

De asemenea, "printr-un act de ascultare se repară neascultarea, necredinţa. Iar primul cuvânt pe care Zaharia, preotul, îl rosteşte după ce primeşte din nou darul cuvântului, este o binecuvântare. Nu doar un cuvânt de mulţumire pentru pruncul care s-a născut, ci un cuvânt de laudă adusă lui Dumnezeu. În general, mulţumim pentru obiectele pe care le primim. Lauda şi binecuvântarea merg mai departe, nu se opresc la dar, ci se îndreaptă spre mâna care oferă acel dar. În mod asemănător, acum, Zaharia vede mâna lui Dumnezeu care a lucrat asupra lui şi asupra soţiei lui, Elisabeta, dăruindu-le un fiu la bătrâneţe."

În lumina fragmentului evanghelic putem înţelege "cât este de important să primim cuvântul lui Dumnezeu cu credinţă şi să îl păstrăm în sufletul nostru, deşi, uneori, atunci când ne rugăm asiduu, avem impresia că nimeni nu ne aude, că nu primim nici un răspuns, mai multe zile, luni, ani. Să ştim că Dumnezeu este acolo şi ne ascultă rugăciunea. Şi, dacă nu o împlineşte imediat, o face pentru noi, ca să crească credinţa noastră, să devină mai puternică. De aceea, niciodată să nu ne descurajăm: Dumnezeu poate face dintr-un mare rău un mare bine, pentru că El este Dumnezeu şi la Dumnezeu toate sunt cu putinţă."

imagine

Şi cu acest cuvânt de încurajare, atenţia a fost îndreptată spre cei patru copilaşi care, "au făcut un frumos parcurs de cateheză, şi-au spălat sufletele, şi, îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, Antonia, Bianca, Petru şi Teodora, cu frică de Dumnezeu, cu credinţă şi cu evlavie, s-au apropiat solemn, pentru întâia oară, de Trupul şi Sângele lui Hristos, primind Cuvântul întrupat al Domnului în Preasfânta Taină a Euharistiei". A urmat un dialog al Preasfinţiei Sale cu copiii, prin care ei au dovedit că sunt conştienţi de importanţa momentului pe care îl trăiesc şi că s-au pregătit conştiincios "au învăţat şi s-au spovedit" – călăuziţi fiind pe acest drum de pregătire de sr. Mihaela, cu care, timp de un an, s-au întâlnit săptămânal la ore de cateheză.

PS Florentin a încheiat predica printr-o povestioară cu tâlc, cu îndemnul de a vedea, dincolo de darul primit, mâna care face acest dar, îndemnând: "să ne amintim mâna care ne aduce atâtea daruri şi să ştim să îi mulţumim lui Dumnezeu pentru toate darurile primite şi chiar pentru darurile neprimite. Să rămânem mereu cu aceeaşi credinţă în ascultarea şi primirea cuvântului lui Dumnezeu cu bucurie." După celebrarea liturgică, pr. capelan Ionuţ Cristian David a rostit un cuvânt de mulţumire în care şi-a exprimat bucuria pentru darul acestei zile de sărbătoare pe care "cu siguranţă, aceşti copii nu o vor uita niciodată".

imagine

În încheiere, PS Florentin a mulţumit lui Dumnezeu "pentru bucuria de a avea în faţa ochilor viitorul Bisericii, pentru că tinerii sunt garanţia Bisericii noastre viitoare, aşa cum familia este celula fundamentală a societăţii şi a Bisericii. Prima şcoală a catehezei este în familie, pentru că primul chip pe care copilul îl vede în viaţa lui, prima imagine a lui Dumnezeu pentru el, este mama şi tata, de la ei primeşte viaţa, hrana, îmbrăcămintea, siguranţa. E foarte important să ştim că familia este: şcoala iubirii, pentru că pruncii trebuie să vadă, privind la părinţi, ce înseamnă iubirea; şcoala rugăciunii, pentru că pruncii trebuie să-i vadă pe părinţi rugându-se – mama este de obicei cea care împreunează pentru întâia oară mâinile copilului în rugăciune – şi, în al treilea rând, familia este şcoala muncii: copilul trebuie să ştie că tot ceea ce primeşte costă un sacrificiu, un efort".

"Venim în apărarea familiei", a mai subliniat Preasfinţia Sa, "în aceste zile în care există curente care încearcă să o înlocuiască cu diferite convieţuiri între persoane. Fără familie societatea devine un haos, de aceea, ţineţi la valorile familiei, iubiţi-vă copiii, soţii, soţiile, pentru că iubirea din sânul familiei este cea care adună, cimentează societatea noastră de astăzi." A urmat momentul înmânării diplomei de Amintire de la Prima Sfântă Împărtăşanie şi a unor mici cadouri. Pentru comunitatea de la Mănăstirea Surorilor CMD a fost şi sărbătoarea numelui şi a naşterii părintelui capelan, pr. Ionuţ Cristian David, ocazie de a-i ura "La mulţi ani!" şi de a-i dărui un frumos buchet de flori. De asemenea, au fost premiaţi de către PS Florentin şi alţi doi copii care prin desene, au ilustrat cu multă imaginaţie şi inspiraţie pilde din Sfintele Evanghelii.

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *