Hram și Prima Împărtășanie în parohia clujeană "Coborârea Spiritului Sfânt"

publicat la 5 iunie 2017 în Ştiri

"Îi mulțumim lui Dumnezeu, în această duminică, împreună, aici, în biserica cu hramul Coborârea Spiritului Sfânt, din Mănăștur, pentru că El ne cheamă la bucurie în această duminică, în care, Biserica întreagă din Orient și Occident, celebrează momentul botezului Bisericii în Spirit Sfânt și foc, momentul numit al Rusaliilor", a spus Episcopul de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, în predica ținută la Liturghia din ziua de duminică, 4 iunie 2017. Vizita Episcopului în această parohie a coincis și cu împlinirea, în acest an, a 10 ani de la momentul sfințirii acestui lăcaș de cult. În acest context au făcut Prima Împărtășanie 10 copii.

imagine

Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu a celebrat Sfânta Liturghie avându-i alături, între preoții concelebranți, pe pr. paroh Ovidiu Lăpuște, pr. Mihai Kiss – vicar parohial, precum și preoții protopopi de Cluj I și II, pr. Cristian Sabău și pr. Marius Ungureșan. Episcopul a vorbit în predică despre sensul sărbătorii Coborârii Spiritului Sfânt, reamintind promisiunea făcută apostolilor de Isus, că va trimite pe Mângâietorul – Spiritul Adevărului, va trimite pe Acela care este "făgăduința Tatălui", "care le va da puterea de a-și împlini misiunea de predicare până la capătul pământului". Și iată că apostolii, uniți de frica de iudei, erau încă temători. Isus înviase, apăruse, se înălțase deja la ceruri. Și, totuși, El le-a promis că nu vor rămâne singuri.

Ziua Cincizecimii a fost momentul împlinirii promisiunii: "un vuiet puternic, un vânt puternic și apoi limbi de foc împărțite asupra apostolilor". Focul este un simbol al Spiritului Sfânt, "pentru că este cel care luminează mințile, aprinde sufletele de iubire, oferă harul vieții, puterea de a ieși din frica umană și a se deschide lumii". "Ne întrebăm ce limbă au putut vorbi apostolii, în așa fel încât fiecare să îi înțeleagă în limba sa? Care este limba unică pe care o cunoaștem cu toții, care este limba pe care o vorbim, în legătura noastră de credință cu Dumnezeu?", a întrebat Episcopul. "Este o singură limbă pe care o înțelege și copilul ca și vârstnicul, pe care o înțelegem, oriunde și oricând pe tot globul pământesc: este limba iubirii, este limba în care au fost creați, este limba în care au fost răscumpărați din iubire, este limba în care astăzi, apostolii sunt sfințiți, și noi împreună cu ei."

Episcopul a amintit cum, în urmă cu 10 ani, în 16 septembrie 2007, "aici construcția era împlinită și săvârșeam împreună cu circa 2000 de credincioși de-aici și din străinătate, consacrarea acestui lăcaș de cult. Sunt 10 ani în care biserica a crescut, 10 ani în care recoltele, an de an, se văd". "Ne amintim cu bucurie de acea zi de septembrie în care am purces, purtând în procesiune moaștele Sfântului Ignațiu de Antiohia, unul dintre cea dintâi martiri ai Bisericii, și aducându-le aici, unde apoi a urmat întregul ceremonial". Preasfinția Sa i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru "acest locaș, unul dintre cele mai frumoase pe care le are orașul nostru, astăzi frumos împodobit cu aceste limbi de foc care se coboară asupra noastră, asupra tuturor, în ziua sărbătorii".

imagine

În continuare, PS Florentin a pus câteva întrebări copilașilor: ei au răspuns că în această zi primesc Prima Împărtășanie, primesc cu adevărat Trupul și Sângele lui Isus Cristos. Ei au mai spus că s-au pregătit pentru acest moment "prin cateheză și Spovadă". Preasfinția Sa a subliniat importanța catehezei: "nu se poate să venim la Sacramentul Euharistiei fără să știm ce înseamnă aceasta". A amintit apoi prima Spovadă pe care au făcut-o acești copilași. "Un examen bun de conștiință, apoi Spovada în fața preotului și împlinirea celor rânduite cu binecuvântarea de dezlegare. Iată ce avem cu toții de făcut înainte de a primi Sfânta Împărtășanie, Euharistia".

"Mulțumim lui Dumnezeu pentru acest mare dar pe care îl face astăzi Bisericii, cei 10 copilași care primesc darul Trupului și Sângelui lui Cristos. Chiar dacă noi vedem numai pâinea și vinul, știm că acolo este Trupul și Sângele lui Cristos, pentru că, El însuși a spus: ‘Cel ce mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu are viața veșnică. Cu adevărat acesta este Trupul Meu și acesta este Sângele Meu’". La final, cei 10 copii au făcut o mică celebrare legată de roadele Spiritului Sfânt, după care au primit cadouri și câte o diplomă de amintire de la Prima Sfântă Împărtășanie.

Totodată, PS Florentin a dorit să-și exprime recunoștința oferind câteva distincții: Diploma și Crucea "Sf. Iosif" pentru Surorile Congregației "Sf. Iosif al Apariției" care, începând cu anul 1992, au împlinit un rodnic apostolat în această parohie, ajutând cu dăruire săracii, bolnavii și pe cei marginalizați. O Diplomă "Sf. Iosif" a fost oferită pr. vicar parohial Mihai, la împlinirea a 10 ani de la hirotonirea preoțească, iar Diploma aniversară și o medalie omagială "Iuliu Hossu" au fost oferite preoților, membrilor curatoratului și comunității credincioșilor parohiei, cu prilejul împlinirii a 10 ani de la binecuvântarea bisericii.

O mulțumire specială a Ierarhului a fost pentru fam. Radu și Oana Capan, cei ce au pregătit copiii pentru Prima Împărtășanie și care se ocupă în parohie de cateheză cu mai multe grupe, de la copii la adulți. Preasfinția Sa a mulțumit totodată și părinților, familiilor care au îndrumat copiii pe drumul credinței. Copiii au oferit la rândul lor câte un dar Episcopului și celor doi preoți ce păstoresc comunitatea credincioșilor greco-catolici din cartierul clujean Mănăștur.

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *