Patriarhul Gregorios al III-lea Laham în vizită la Cluj

publicat la 3 septembrie 2007 în Ştiri

Semnand in cartea de oaspetiÎnainte de a se alătura invitaţilor la Adunarea Ecumenică de la Sibiu, Patriarhul Bisericii Greco-Catolice Melchite a ales să facă o vizită Preasfinţitului Florentin Crihălmeanu şi Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. Preafericitul Gregorios al III-lea Laham şi-a petrecut ziua de astăzi vizitând diferite obiective greco-catolice din oraşul Cluj. Ziua a început cu Liturghia celebrată la Mănăstirea Sf. Macrina a Surorilor Sfântului Vasile cel Mare; a urmat vizitarea celor două Catedrale: cea nouă, în construcţie, şi cea veche, cu hramul Schimbarea la Faţă. În jurul orei 13, Patriarhul a susţinut o conferinţă de presă la sediul Episcopiei unite. După-amiaza a inclus vizitarea parohiei Mănăştur 1 Vest şi vecernia celebrată la mănăstirea Surorilor din Congregaţia Maicii Domnului.

La conferinţa de presă Patriarhul a zugrăvit “nu cu optimism ci cu realism” imaginea creştinismului din Orientul Mijlociu, apreciind că de regulă există o libertate a practicării credinţei (excepţia notată: Arabia Saudită). Diferitele confesiuni creştine au bisericile şi şcolile lor, au propriile catehisme, au planuri pastorale… În Kuweit, spre exemplu, există o şcoală catolică cu două mii de copii înscrişi. Relaţiile ecumenice sunt bune, a apreciat liderul melchit, explicând că la evenimentele majore din fiecare Biserică se fac invitaţii către membrii celorlalte Biserici. O problemă gravă, în special după 11 septembrie 2001, este cea a creşterii fundamentalismului care îi vânează în special pe tineri. Pentru aceasta Bisericile creştine din Orientul Mijlociu au înfiinţat în mai multe locuri centre de dialog cu musulmanii, iniţiative care se dovedesc profitabile. O a doua situaţie tristă evocată de Patriarh priveşte relaţiile dintre palestinieni şi evrei: în mod ironic, pelerinii străini au acces liber oriunde, în timp ce rude sunt despărţite de zidul de securitate. În fine, al treilea caz deosebit amintit de Patriarh a fost cel al Irakului. Din fericire, a subliniat Preafericirea sa, guvernele ţărilor apropiate au răspuns cu generozitate, Siria, ţara unde prelatul îşi are sediul, găzduind două milioane de imigranţi – “în case şi nu în corturi”, a subliniat oaspetele Eparhiei clujene.

Răspunzând altor întrebări, Patriarhul a abordat şi tema ecumenismului. Prelatul a recunoscut că situaţia din România este diferită de cea din Orientul Mijlociu. Buna colaborare de acolo nu se regăseşte şi aici. Dorind să rămână optimist, Patriarhul Laham a repetat de mai multe ori îndemnul la iubire. “Trebuie să ne iubim unii pe alţii. Să ne acceptăm. Să nu ne pierdem speranţa în unitate.” Cu puţin timp înainte să moară, a subliniat oaspetele, Isus s-a rugat pentru unitatea creştinilor. Ultimele cuvinte, spuse de cineva pe patul morţii, sunt respectate cu sfinţenie de familia lui. Aceste ultime cuvinte sunt considerate un testament esenţial. Tocmai de aceea, a întărit Patriarhul, nu trebuie să încetăm să ne dorim ceea ce a dorit şi Isus: unitatea. Lumea aşteaptă mărturia noastră, a creştinilor, despre Evanghelie, despre Cristos, despre iubire. Este păcat, a spus Patriarhul, când creştinii se pierd în conflicte mici între ei în loc să aducă lumii mărturia creştină comună. Invitat la final de PS Florentin să adreseze un gând credincioşilor greco-catolici, Patriarhul melchit a ridicat problema consumerismului, care nu mai este de mult o problemă strict occidentală. În acest context credincioşii trebuie să se întrebe cum pot să conserve credinţa părinţilor, a martirilor, a Episcopilor lor. Invitaţia liderului de la Damasc, citând Scriptura, a fost ca fiecare să devină sarea pământului şi lumina lumii.

Fotografii de la evenimentele de astăzi au fost publicate aici.

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *