Participare greco-catolică la Adunarea Ecumenică Europeană de la Sibiu

Publicat pe: 6 septembrie 2007|Secțiunea: Ştiri|

image001Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla Florentin Crihălmeanu participă, în această săptămână, ca delegat oficial la marele eveniment ecumenic ce se desfăşoară la Sibiu, reunind peste 2.000 de delegaţi reprezentând Biserici creştine din Europa. Întâlnirea de la Sibiu va continua până duminică, 9 septembrie, fiind organizată în comun de Consiliul European a Bisericilor şi de Consiliul Conferinţelor Episcopale (Catolice) Europene. Împreună, aceste două grupuri reprezintă majoritatea comunităţilor catolice, protestante, ortodoxe şi anglicane din Europa.

Miercuri, 5 septembrie 2007, a fost prezentat în plen mesajul Papei Benedict al XVI-lea către cea de-a treia Adunare Ecumenică de la Sibiu. Textul a fost citit de către Cardinalul Walter Kasper, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creştinilor. În mesajul său, Suveranul Pontif a salutat pe fiecare dintre cei prezenţi la Sibiu pentru idealul unităţii creştine, care “este o prioritate pastorală căreia i-am acordat o mare atenţie încă de la începutul Pontificatului meu. Angajarea în căutarea unităţii vizibile a tuturor creştinilor este esenţială pentru ca lumina lui Cristos să poată străluci peste toţi oamenii”.

În încheiere Papa Benedict al XVI-lea a subliniat: “Noi, creştinii, trebuie să fim conştienţi de sarcina ce ne-a fost încredinţată, care este aceea de a duce Europei şi lumii glasul Aceluia care a spus: "Eu sunt lumina lumii; cine mă urmează, nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieţii" (Ioan 8,12). Este îndatorirea noastră a face să strălucească lumina lui Cristos înaintea bărbaţilor şi a femeilor de astăzi: nu lumina noastră proprie, ci cea a lui Cristos. Să cerem deci de la Dumnezeu unitatea şi pacea pentru europeni şi să ne arătăm gata să contribuim la un adevărat progres al societăţii în Europa, în Orient şi în Occident. Sunt convins că întâlnirea de la Sibiu va oferi motive preţioase pentru a continua şi intensifica vocaţia specifică a Europei, motive care trebuie apoi să ajute creştinii să construiască un viitor mai bun pentru populaţia sa.

Urez celei de-a treia Adunări Ecumenice Europene de la Sibiu să reuşească să creeze spaţii de întâlnire pentru unitatea în diversitatea legitimă. Într-o atmosferă de încredere reciprocă şi conştienţi că rădăcinile noastre comune sunt mult mai profunde decât divizările noastre, va fi cu putinţă să înfrângem o falsă auto-suficienţă şi să depăşim înstrăinarea, experimentând în mod spiritual fundamentul comun al credinţei noastre. Europa are nevoie de locuri de întâlnire şi de experienţe de unitate în credinţă călăuzite de Duhul. Îl invoc pe Dumnezeu pentru ca să facă, prin Duhul Său, Adunarea voastră de la Sibiu un asemenea loc.

Fie ca lumina lui Cristos să lumineze drumul continentului european! Domnul să binecuvânteze familiile voastre, comunităţile, Bisericile şi pe toţi cei care, în orice regiune a Europei, se mărturisesc ucenici ai lui Cristos”.

Adunarea Ecumenică din capitala culturală europeană va avea în program numeroase manifestari cu caracter religios: momente de rugăciune, conferinţe, concerte etc. Zilele de 8 şi 9 septembrie sunt prevăzute cu un program bogat la care vor putea participa grupuri mari de credincioşi.

Sâmbătă, 8 septembrie a.c.,- Sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, între orele 8,45-10,15 în Sala Transilvania este programată Sfânta Liturghie, celebrată în rit bizantin (greco-catolică). Vor participa toţi Episcopii Bisericii Greco-Catolice împreună cu Excelenţa Sa, Preafericitul Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major, şi peste 1000 delegaţi cărora li se vor alătura până la 1500 de credincioşi. Răspunsurile liturgice vor fi date de Corul “Magnificat” al Catedralei “Schimbarea la Faţă” din Cluj-Napoca, avandu-i ca solisti pe Lavinia Bocu, Dora Ionita, Tamara Bercea, Iosif Barta, pianistă pe profesor Cornelia Cuteanu si dirijor pe prof. Alexandru Suciu.

Un moment reprezentativ care va aduce împreună pe toţi participanţii la acest eveniment istoric de la Sibiu, va fi Pelerinajul Luminii de sâmbătă seara (între orele 20.00-22.00) în Piaţa Mare din centrul oraşului.

În 9 septembrie Sfânta Liturghie în rit latin va fi celebrată între orele 9,00-10,30 în Cortul din Piaţa Unirii. Vor participa 1000 delegaţi şi mulţi credincioşi prezenţi în Sibiu la aceste zile de comuniune spirituală. În aceeaşi zi la orele 11,00-12,00, în Piaţa Mare a Sibiului va avea loc Festivitatea de închidere a Adunării Ecumenice.

Adunarea Ecumenică Europeană se desfăşoară o dată la zece ani. Prima astfel de întâlnire a avut loc în Basel, Elveţia, în 1989; în 1997 întâlnirea s-a desfăşurat la Graz, Austria. Întâlnirea din această săptămână este prima într-o ţară majoritar ortodoxă.

Delegaţi ai Adunării Ecumenice de la Sibiu, Patriarhul melkit greco-catolic de Antiohia, Ierusalim, Alexandria şi întregul Orient, Gregorius al III-lea şi Episcopul Hlib Lonchyna din Lviv, Ukraina au făcut o vizită şi în Cluj-Napoca

image002Înainte de a se alătura invitaţilor la Adunarea Ecumenică de la Sibiu, Patriarhul melkit greco-catolic de Antiohia, Ierusalim, Alexandria şi întregul Orient, Gregorius al III-lea Laham şi Episcopul Hlib Lonchyna din Lviv, Ukraina (care-l reprezintă, la Sibiu, pe ES Cardinal Lubomyr Hussar), au făcut o vizită Preasfinţitului Florentin Crihălmeanu şi Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.

În ziua plecării spre Sibiu, marţi, 4 septembrie a.c., Înalţii prelaţi au concelebrat Sfânta Liturghie, împreună cu PS Florentin şi cu Pr. Protoegumen Laurean Daboc OSBM, la Mănăstirea Surorilor Baziliene din Cluj-Napoca.

În ziua de 3 septembrie, Preafericitul Gregorios al III-lea Laham a vizitat Catedralele greco-catolice, mai întâi Catedrala aflată în construcţie din P-ţa Cipariu unde funcţionează Capela “Sfântul Iosif” şi apoi Catedrala “Schimbarea la Faţă” unde s-a rugat la Sfântul Altar pentru Biserica greco-catolică, “sfinţită de sângele martirilor şi care poate acum să-şi exercite în libertate credinţa, să se bucure de libertate”. După-amiaza Patriarhul a vizitat parohia Mănăştur 1 Vest şi a celebrat Vecernia la Mănăstirea Surorilor din Congregaţia Maicii Domnului. În aceeaşi zi, Patriarhul Ierusalimului a susţinut o conferinţă de presă la sediul Episcopiei greco-catolice de Cluj-Gherla, în cadrul căreia, a abordat şi tema ecumenismului. Patriarhul Laham a repetat de mai multe ori îndemnul la iubire. "Trebuie să ne iubim unii pe alţii. Să ne acceptăm. Să nu ne pierdem speranţa în unitate." Cu puţin timp înainte să moară – a subliniat oaspetele – Isus s-a rugat pentru unitatea creştinilor. Ultimele cuvinte, spuse de cineva pe patul morţii, sunt respectate cu sfinţenie de familia lui. Aceste ultime cuvinte sunt considerate un testament esenţial. Tocmai de aceea, a întărit Patriarhul, nu trebuie să încetăm să ne dorim ceea ce a dorit şi Isus: unitatea. Lumea aşteaptă mărturia noastră, a creştinilor, despre Evanghelie, despre Cristos, despre iubire. Este păcat, a spus Patriarhul, când creştinii se pierd în conflicte mici între ei în loc să aducă lumii mărturia creştină comună .

Invitat, la final, de PS Florentin să adreseze un gând credincioşilor greco-catolici, Patriarhul melchit a ridicat problema consumerismului, care nu mai este de mult o problemă strict occidentală. În acest context credincioşii trebuie să se întrebe cum pot să conserve credinţa părinţilor, a martirilor, a Episcopilor lor. Invitaţia liderului de la Damasc, citând Scriptura, a fost ca fiecare să devină sarea pământului şi lumina lumii.

Departamentul Mass-Media
al Episcopiei greco-catolice de Cluj-Gherla
Viorica Sabo, redactor