O nouă Parohie redeschisă în Cluj-Napoca: Parohia Cordoş

Publicat pe: 22 septembrie 2007|Secțiunea: Ştiri|

image001„Lumina luminează în întuneric şi întunericul n-a cuprins-o…” In. 1, 5.

La dorinţa credincioşilor greco-catolici din cartierul CORDOŞ al municipiului Cluj-Napoca, în vara acestui an, s-a redeschis Parohia Greco-Catolică cu hramul „Buna Vestire”, parohie ce se bucură de lumina reînvierii după aproape 60 de ani.

Se ştie foarte bine că anul 1948, pentru Biserica Greco-Catolică din România şi nu numai, a fost unul de neuitat. Întreaga Biserică Unită cu Roma a fost trecută în ilegalitate, în mod abuziv de regimul comunist.

Scurt istoric al Parohiei greco-catolice din Cordoş

Parohia greco-catolică „Buna Vestire” din Cordoş-Cluj, a fost înfiinţată în anul 1946 şi avea peste 1500 de persoane. Dispunea de o capelă din zid, edificată în anul 1924 situată pe Calea Baciului, pe atunci nr. 50 (actualmente nr. 20, Biserica ortodoxă).

Până în anul 1924 a fost filie la Baciu, iar mai apoi filie la Cluj V – Dâmbu Rotund. Ultimul preot al Parohiei Cordoş a fost venerabilul Protopop Gheorghe Sima care şi-a mărturisit credinţa cu preţul vieţii pentru această parohie, în închisorile comuniste.

În Şematismul din 1947 al Eparhiei de Cluj-Gherla apar 3 vizitaţii canonice: 2 mai 1932, 13 iulie 1941 şi 16 mai 1943. Tot pe baza Şematismului mai sus amintit, Parohia se bucura de mai multe asociaţii religioase: AGRU cu 51 membri, Reuniunea Mariană cu 36 membre şi Asociaţia Tineretului Român Unit cu 48 membri.

La 29 iulie 2007, (Duminica a IX după Coborârea Sp. Sfânt) în cartierul Cordoş din Cluj-Napoca s-a celebrat pentru prima dată Sf. Liturghie după aproape 60 de ani. Sf. Liturghie a fost celebrată de Pr. Protopop Romulus Silaghi împreună cu Pr. Ioan Paşca, la care au participat peste 30 de persoane adunate pentru a reînvia această Parohie. Tot la 29 iulie 2007 a fost numit ca administrator parohial pentru această parohie nou reînfiinţată Pr. Ioan Paşca.

În predica sa pr. Ioan Paşca a amintit că: „Duminica de astăzi, a IX după Coborârea Sp. Sfânt, ziua Domnului prin excelenţă, „Învierea Sa din morţi”, primeşte de acum o nouă semnificaţie, „Învierea acestei Parohii”. Înviere după aproape 60 de ani, când Regimul Comunist ateu, în anul 1948 a desfiinţat în mod abuziv Biserica Greco-Catolică şi implicit această Parohie. Acum, noi suntem chemaţi să reînviem această parohie, Biserică şi Mireasă a lui Cristos, comunitate care sunteţi D-voastră, datorită unor persoane care şi-au dat viaţa pt. credinţa lor, au murit pt. această parohie şi mă refer aici în mod special la ultimul preot, din această Parohie dinainte de anul 1948, mărturisitor al Bisericii, Pr. Gheorghe Sima.

„Sângele martirilor, sămânţa creştinilor”, spunea un mare Părinte al Bisericii Primare, pe nume Tertulian. Ne-am adunat şi noi aici, împreună cu D-voastră, asemeni primilor creştini în numele lui Cristos mort şi înviat, pentru că aşa cum spune El: „Unde sunt doi sau trei adunaţi în numele Meu şi Eu voi fi cu ei”…. Mt. 18, 20. Închinăm această Parohie nou redeschisă Fecioarei Maria, al cărei hram l-a avut şi înainte de anul 1948 şi pe care noi l-am păstrat cu reverenţă, acela al „Bunei Vestiri”.

La această dată Parohia se bucură de un punct liturgic stabil situat pe str. Şcolii nr. 33, având o Capelă amenajată pentru oficiile liturgice, dar suntem şi în căutarea unui teren pentru construcţia unui locaş de cult.

image002

Invităm pe această cale pe toate persoanele care vor să fie prezente împreună cu noi la oficiile liturgice în noua Parohie redeschisă (se poate ajunge cu autobuzele 31 sau 31 barat).

image003

Vă aşteptăm cu drag!
Lăudat să fie Isus Cristos!

Pr. Ioan Paşca