Deschiderea noului an universitar la Cluj

publicat la 2 octombrie 2007 în Ştiri

Cu ocazia deschiderii anului universitar 2007-2008, luni, 1 oct. a.c., la Catedrala “Schimbarea la Faţă” din Cluj-Napoca s-a celebrat Sfânta Liturghie Arhierească, pontificată de PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, împreună cu preoţii profesori şi formatori ai Institutului Teologic “Sfântul Ioan Evanghelistul” şi ai Facultăţii de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universităţii Babes-Bolyai. În continuare, de la ora 11.00, în Sala “Jean Monnet” a Facultăţii de Studii Europene, s-a desfăşurat Festivitatea prin care s-au deschis porţile facultăţii, pentru tinerii care doresc să păşească din nou în sălile de cursuri şi seminarii pentru a se îmbogăţi spiritual. Au fost de faţă studenţii şi cadrele didactice din cadrul Instituţiilor de învăţământ teologic greco-catolic din Cluj-Napoca, precum şi părinţi şi prieteni ai acestora, cu toţii pentru a pune început bun şirului de ore de studiu pe care îl vor petrece împreună şi individual, timp de încă un an.

În cadrul predicii de la Sfânta Liturghie, pr. dr. Florin Bozântan, a descris societatea în care se află tinerii prezentului, cărora “li se propun noi moduri de viaţă în care să se bucure în primul rând de latura materialistă a existenţei. … Mă gândesc la celebra frază a Sfântului Augustin: “Iubeşte şi fă tot ce vrei” – cât de mult s-a denaturat sensul profund gândit de sfânt. Unde este latura spirituală, cine le-o descoperă tinerilor, cine îi conştientizează că au o chemare, o vocaţie pe care Dumnezeu le-o încredinţează? Poate preoţii în predicile sau discuţiile pe care le au cu cei tineri, poate profesorii sau cateheţii la orele de religie, sau poate asistenţii sociali în discuţiile lor cu cei năpăstuiţi. Iată la ce sunteţi chemaţi, aici, pe băncile facultăţii trebuie să găsiţi răspunsul la aceste întrebări, aici cred şi sper că fiecare dintre d-voastră vă veţi aduna suficiente cunoştinţe teologice şi spirituale pentru a putea răspunde la chemarea lui Dumnezeu. Psalmistul David, în Psalmul 32, surprinde: “Eu, zice Domnul, te voi învăţa şi-ţi voi arăta calea pe care trebuie să o urmezi, te voi sfătui şi voi avea privirea îndreptată asupra ta”. … Timpul care urmează este un timp al pregătirii voastre intelectuale, morale şi spirituale, un timp pe care îl veţi dedica studiului şi întâlnirii cu Dumnezeu, un timp în care vă veţi pregăti fiecare pentru propria vocaţie şi formare. Nu va fi uşor, dar rezultatele se vor vedea la final.”

Pornind de la exemplul Sfintei Tereza de Lizieux (pe care Biserica latină o celebrează în ziua de 1 octombrie), sfânta care a devenit Doctor al Bisericii fără a face studii aprofundate, PS Florentin a invitat toţi studenţii şi în mod particular pe tinerii seminarişti, de a pune pe primul plan viaţa spirituală, fără a neglija însă studiul şi formarea profesională şi pastorală.

Pr. Florin Bozântan, responsabil cu linia învăţământului universitar, ne-a oferit câteva indicii privind funcţionarea Facultatăţii de Teologie Greco-Catolică: “Facultatea este structurată pe 3 Departamente la Cluj-Napoca, Blaj şi Oradea. În Cluj-Napoca există 3 linii de studiu: Teologie-asistenţă socială, Teologie pastorală şi Teologie didactică monospecializare. Începând din acest an la Cluj există şi două masterate: unul în arheologie creştină (un an) şi cel de-al doilea în teologie biblică – (de doi ani). Numărul total al studenţilor este de 239 în anii I-IV, iar la master sunt înscrişi 21 de studenţi.

Pe lângă pregătirea intelectuală, facultatea organizează numeroase conferinţe, întâlniri la nivelul departamentelor şi de asemenea participă la sesiuni de comunicări, răspunzând unor invitaţii. Este oferită şi posibilitatea unei pregătiri spirituale, în fiecare duminică de la ora 10.30 fiind oficiată Sfânta Liturghie în capela Seminarului Teologic “Sfântul Ioan Evanghelistul”. Studenţii, între care mulţi veniţi de la alte facultăţi, participă la celebrarea liturgică în număr mare, de 50-60 persoane, iar în perioada sesiunilor numărul studenţilor creşte simţitor. Există o bună colaborare cu părinţii iezuiţi, pr. Olivo Bosa Superior al Ordinului “Societăţii lui Isus” participând la Liturghia duminicală, pentru celebrare şi spovezi. De două ori pe an, facultatea împreună cu fraţii iezuiţi, organizează exerciţii spirituale pentru studenţi, oferindu-li-se astfel tinerilor posibilitatea unui bun discernămând în alegerile pentru viaţă.”

V.S. – DIRMM

Fotografii de la eveniment se găsesc aici.

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *