Vizita Cardinalului Christoph Schönborn la Cluj-Napoca

Publicat pe: 28 octombrie 2007|Secțiunea: Ştiri|

image001 Aflat în vizită la Cluj-Napoca, cu ocazia Ceremoniei de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa, Eminenţa Sa Christoph Cardinal Schönborn, Arhiepiscop de Viena, Austria, va vizita şi Episcopia greco-catolică de Cluj-Gherla.

La iniţiativa Facultăţii de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, Conducerea Universităţii clujene a luat decizia de a acorda Eminenţei Sale Christoph Cardinal Schönborn, titlul de Doctor Honoris Causa, recunoscând astfel meritele sale deosebite de teolog şi erudit. Ceremonia de decernare a titlului va avea loc marţi, 30 octombrie a.c., începând cu ora 11.00, în sala „Aula Magna” a UBB. Conducerea UBB anunţă, cu acestă ocazie, şi o Conferinţă de Presă în „Aula Magna”, de la ora 12.30.

Luni 29 octombrie a.c., după sosirea în Cluj-Napoca, Cardinalul austriac va avea o întâlnire cu IPS Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

Unul dintre reperele vizitei Eminenţei Sale este participarea la Sfânta Liturgie Arhierească celebrată de PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla în Catedrala „Schimbarea la Faţă”, luni, 29 octombrie a.c. de la orele 19.30. Cardinalul Schönborn va rosti un Cuvânt de Învăţătură în cadrul Sfintei Liturghii din Catedrala Episcopală greco-catolică clujeană.

ES Cardinal Schönborn va poposi şi la Sediul Episcopiei greco-catolice, unde se va întâlni cu Păstorul Eparhiei, PS Florentin Crihălmeanu, vizitând totodată Institutul Teologic Universitar „Sfântul Ioan Evanghelistul” şi Facultatea de Teologie Greco-Catolică, fiind interesat în mod special de o întâlnire cu tinerii studenţi teologi.

La încheierea vizitei, marţi, 30 octombrie, Înaltul oaspete a dorit să includă în programul incursiunii clujene o întâlnire cu Arhiepiscopul „Ad Personam” George Guţiu, căruia îi va face o vizită la domiciliu. Eminenţa Sa îl omagiază în acest fel pe IPS George, Episcop greco-catolic care a preferat să petreacă mai mulţi ani din viaţă în închisorile comuniste decât să-şi trădeze credinţa şi care a păstorit Eparhia de Cluj-Gherla în perioada dificilă a reconstrucţiei de după 1989.

Arhiepiscopul de Viena este cunoscut credincioşilor Eparhiei de Cluj-Gherla. În perioada 3-8 septembrie a anului 2001, Eminenţa Sa a efectuat o vizită fraternă pastoral-ecumenică în România, la invitaţia PF Lucian Mureşan, pe atunci Mitropolit al Bisericii Române Unite. Cu acel prilej a poposit şi la Reghin, unde l-a vizitat pe Cardinalul Alexandru Todea, cel de-al doilea Cardinal al românilor după IPS Iuliu Hossu. De asemenea, în aceeaşi perioadă, după participarea la un Simpozion privind relaţia iluminism-isihasm desfăşurat la Durău, Cardinalul Schönborn a efectuat câteva vizite în parohii ale Eparhiei de Cluj-Gherla, între care Bistriţa, Beclean şi Gherla.

Scurtă Biografie:

Eminenţa Sa Christoph Cardinal Schönborn s-a născut în anul 1945 în Boemia (Republica Cehă), într-o familie de limbă germană. Familia sa a fost expulzată împreună cu multe alte familii de limbă germană (3 milioane de persoane) şi astfel Austria a devenit noua sa patrie. A copilărit şi şi-a făcut şcoala în Austria. După liceu, a intrat în Ordinul Dominican şi a fost hirotonit preot în anul 1970. Ca dominican, şi-a continuat studiile în Franţa (1971-1972) şi Germania (1972-1973), unde îl are ca profesor pe părintele Joseph Ratzinger, actualul Papă Benedict al XVI-lea. Întors în Austria, un timp a fost responsabilul pastoral al studenţilor. Predilecţia sa pentru Biserica Ortodoxă a început foarte devreme, ceea ce l-a făcut să studieze scrierile Sfinţilor Părinţi ai Bisericii.

Timp de 16 ani a fost profesor de teologie la Friburg în Elveţia, unde a predat teologia orientală şi teologia dogmatică. Tot în această perioadă a fost secretar general la redactarea Catehismului Bisericii Catolice (1987-1992). A avut onoarea să participe la redactarea finală a Catehismului, sub directa îndrumare a Cardinalului Joseph Ratzinger.

În 1991, Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea l-a numit Episcop auxiliar de Viena. Din anul 1995 este Arhiepiscop de Viena, iar din anul 1998 Cardinal.

În prezent Eminenţa Sa Christoph Cardinal Schönborn este Arhiepiscop al Vienei, Mitropolit al provinciei vieneze şi Ordinarius al credincioşilor greco-catolici din Austria, membru al Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei, al Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, al Congregaţiei pentru Educaţia Catolică, al Comisiei Teologice Internaţionale, al Consiliului Pontifical pentru Cultură, al Comisiei Pontificale pentru Bunuri Culturale, al Fundaţiei „Pro Oriente”, Preşedinte al Conferinţei Episcopilor Catolici din Austria.

Cardinalul Schönborn este bun cunoscător al tradiţiei şi spiritualităţii Răsăritului creştin, cu o bogată activitate ecumenică. Este totodată Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi renumite.

Ne bucurăm să avem în mijlocul nostru un cunoscut şi rafinat teolog al Bisericii Catolice, personalitate marcantă a lumii contemporane.

Departamentul Mass-Media
al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla
V.S. – redactor

img274